Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tästä syystä höyrysulun PITÄÄ olla tiivis

Kosteus, lahoaminen ja veto ovat vain osa ongelmaa, jos höyrysulku ei ole täysin tiivis.


Höyrysulku varmistaa, että kosteaa sisäilmaa ei pääse eristeisiiin. Siksi sen on oltava täysin tiivis.

Mikä höyrysulku on?

Höyrysulku on muovikalvo, joka asennetaan eristeistä katsoen lämpimälle eli sisätilan puolelle. Höyrysulkukalvon on oltava täysin tiivistä muovia, joka teipataan saumoistaan ja kiinnitetään reunoistaan teipillä seinää vasten. Muovin on jäätävä täysin tiiviiksi asennuksen jälkeen, eikä siihen saa tehdä reikiä esimerkiksi hyllyjä tai valaisimia asennettaessa.

Mitä hyötyä höyrysulusta on?

Höyrysulku varmistaa, että lämmin ja kostea sisäilma ei pääse eristeiden sisään. Eriste on nimittäin kylmempi kuin sisäilma (mitä lähempänä ulkoseinää se on, sitä kylmempi), ja siinä, missä lämmin ilma kohtaa kylmän ilman, siinä oleva kosteus tiivistyy eli kondensoituu vedeksi. Eristeiden kastuessa kosteus siirtyy myös ulompiin puu- ja kivirakenteisiin, ja seurauksena voi olla puun lahoaminen tai homekasvustojen syntyminen. Höyrysulku tiivistää taloa myös siten, että kylmää ilmaa ei pääse ulkoa sisään.

Kuinka tiedän, onko höyrysulku tiivis?

Jos asut ennen 1960-lukua rakennetussa talossa, alkuperäisissä rakenteissa tuskin on höyrysulkuja. Ne alkoivat yleistyä vähitellen 1960-luvun aikana. Oikeastaan ainoastaan aivan uusien talojen höyrysulkujen tiiviyteen ja määräystenmukaisuuteen voi luottaa. Uusissa taloissa voi tehdä testin, jolla höyrysulun tiiviys mitataan. Siihenkin tarvitaan ammattilaisen apua, ja melko varma arvaus on, että suurin osa höyrysuluista falskaa.

Vanhemmissa taloissa höyrysulkuja ei ole, ja asian voi joko hyväksyä tai sitten höyrysulun voi lisätä eristämisen yhteydessä. Nyrkkisääntönä on, että höyrysulun pitäisi aina kuulua rakenteeseen, jos eristekerros on paksumpi kuin 200 mm, sillä muuten lämmin ja kylmä ilma kohtaavat eristemateriaalin sisässä.

KATSO MYÖS: Hyvällä tekniikalla TOSI TIIVIS höyrysulku

Voiko reikäisen höyrysulun tiivistää?

Jos höyrysulku vuotaa, parasta on katsoa tilanne huone kerrallaan. Jos joka tapauksessa teet remonttia ja eristät, irrota vanha höyrysulku ja asenna uusi. Kahta höyrysulkukalvoa ei saa asentaa päällekkäin, koska niiden väliin saattaa jäädä tai syntyä kosteutta.

Ei ole järkeä koettaa tiivistää ennestään reikäistä höyrysulkua, joka lymyillee jossakin eristeiden ja seinä- tai kattopinnan välissä.

Muista aina noudattaa voimassaolevia määräyksiä.

KATSO MYÖS: Pitääkö höyrysulun saumat AINA teipata?

Voiko talosta tulla liian tiivis?

Jos huolehdit siitä, että sisälle tulee aina raitista ilmaa ja käytetty ilma poistuu, ei haittaa, vaikka talo olisi tiivis kuin pullo. Uusissa taloissa on tästä syystä koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, joka tuo sisään raitista ilmaa ja puhaltaa vanhan pois talosta. Jos talo on tiivis eikä siinä ole koneellista ilmanvaihtojärjestelmää, asuminen on silti mahdollista, kunhan huolehditaan tarpeellisesta määrästä raitisilmaventtiilejä ja siitä, että keittiössä ja kylpyhuonetiloissa on mekaaninen ilmanpoisto. Huolehdi myös siitä, että ilma pääsee esteettä kiertämään koko talossa: jätä kaikki sisäovet auki aina, kun et ole kotona. Muista myös 10 minuutin tuuletus kolmesti päivässä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Pitääkö höyrysulun saumat aina teipata?

  Pitääkö höyrysulun saumat aina teipata?

  24/07 Höyrysulun saumojen puristaminen kipsilevyn ja koolauksen väliin ei kuulemma tee niistä tarpeeksi tiiviitä. Mikä olisi oikea tapa?

 • Höyrynsulku: Tee talostasi tiivis

  Höyrynsulku: Tee talostasi tiivis

  05/11 Höyrynsulun pitää olla täysin tiivis ja pitää kostea ilma poissa seinärakenteista. Jos kosteus pääsee eristeisiin, se voi tiivistyä vedeksi, jolloin lopputuloksena voi olla lahoa ja sienikasvustoa. Näytämme, miten työstät ...

 • Hyvällä tekniikalla tosi tiivis höyrynsulku

  Hyvällä tekniikalla tosi tiivis höyrynsulku

  28/01 Tee ammattilaisten tapaan ja kesytä eläväinen muovikalvo omin käsin tasaiseksi pinnaksi. Näin saat taloosi varmasti tiiviin höyrynsulun, joka kestää pitkälle tulevaisuuteen.

 • Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?

  Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?

  15/08 Olen alkanut miettiä, mihin väliin höyrynsulku kuuluu lattiassa. Moni väittää, että höyrynsulku kuuluu aivan puulattian alle.

 • Lambda-arvon selvittäminen

  12/07 VIDEO: Useimpien mielestä eristämisessä on kyse siitä, että mitä paksumpi materiaali, sen paremmin se eristää.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot