Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Aurinkolämmittimen rakentaminen

Aurinkolämmittimiä on monentyyppisiä – tässä näytetään, miten rakennetaan verraten yksinkertainen järjestelmä, jonka avulla auringon ja ilman lämpöä voi käyttää pienen talon lämmittämiseen ja ilmastointiin.


Järjestelmään kuuluu sävytetystä lasista ja alumiinista tehty aurinkopaneeli ja aurinkokennosto. Aurinkopaneelin voi sijoittaa joko talon seinälle tai katolle – ja mieluiten etelään päin. Tässä järjestelmä asennetaan pienen vierasmajan seinälle.

Seinää vasten asetetaan pahvinen malline, jonka avulla määritetään paneelin paikka. Puolen metrin korkeudelle seinään merkitään, mihin kohtaan kannatinkisko ruuvataan kiinni. Kiskon on tultava aivan suoraan, sillä sen tarkoitus on kannatella paneelia.

Kiskon päälle asetetaan pakkauksen mukana tuleva pahvinen malline, josta näkyy, mihin kohtaan reiät tulevat. Sitä ennen on tarkistettava, ettei reikien kohdalla ole sähköjohtoja, palkkeja tai muuta estettä.

Samalla merkitään, mihin paneelia kannattelevat ruuvit tulevat. Mallineen avulla porataan nyt reiät 65-millisellä reikäporalla. Kun viimeinen reikä on porattu alkuun, pahvimallineen voi poistaa ennen kuin porataan loppuun.

Mallineeseen aiemmin tehtyjen merkintöjen avulla porataan myös aurinkopaneelin alumiinireunaan neljä reikää, joihin ruuvit tulevat. Ennen paneelin asennusta kiinnitetään tuulettimien johdot.

Tässä vaiheessa asennetaan myös yksi lisätuuletin ja termostaatti, joiden johtoa varten pitää porata vielä yksi reikä. Aurinkopaneelissa on kaksi reikää, joista ilma pääsee kiertämään ja sitä voi käyttää myös lämmön lähteenä. Ilman virtausta voi säädellä termostaatin avulla.

Mitä pienempi ilman virtaus on, sitä lämpimämpää ilmaa tulee sisälle – ja päinvastoin. Toisin sanoen järjestelmä lämmittää kylminä päivinä ja huolehtii ilmastoinnista lämpiminä päivinä.

Nyt paneelin voi asettaa metallikiskoon, joka on kiinnitetty ruuveilla talon seinään. Nyt aurinkopaneeli ruuvataan kiinni seinään joka puolelta. Talon sisäpuolella johdot kiinnitetään seinän yläreunassa olevaan tuulettimeen. Alempaan aukkoon tulee ritilä, josta ilma pääsee kiertämään huoneessa.

Ylemmän aukon yläpuolelle asennetaan kytkin, joka toimii samalla termostaattina. Kun venttiilin johdot on kytketty termostaattiin, myös tähän aukkoon tulee ritilä.

Nyt aurinkopaneeli on asennettu, mutta järjestelmään kytketään myös tavallinen tuuletin. Sitä varten vedetään myös johto. Tämä tuuletin asennetaan vastakkaiselle seinälle, niin että ilma kiertää mahdollisimman tehokkaasti. Myös tähän porataan reikä 65-millisellä reikäporalla.

Tuulettimen neljään kulmaan porataan reiät, joista sen voi ruuvata kiinni seinään. Myös pohjaan tulee reikä aurinkopaneeliin yhdistettävää johtoa varten. Nyt järjestelmä on valmiina käyttöön.

Sitä voi käyttää sekä lämmitykseen että ilmastointiin, niin ettei talossa tule koskaan kylmä. Samalla se pienentää ilmankosteutta niin ettei rakennuksessa haise kostealle. Järjestelmän asentaminen sujuu helposti yhdessä päivässä, ja sen saa rakentaa itse, koska se käyttää vain 12-volttista virtaa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Miltei huomaamattomat aurinkokennot

  Miltei huomaamattomat aurinkokennot

  19/04 Katolle asennettavat aurinkopaneelit kasvattavat suosiotaan. Hyvännäköinen ratkaisu yhdistää kennot ja kattolevyt – tyylikästä ja kätevää!

 • 13 polttopuulajia – näin ne lämmittävät

  13 polttopuulajia – näin ne lämmittävät

  18/12 Unohda sylit ja kuutiot! Kun ostat polttopuuta, ominaispaino ratkaisee. Katso 13 puutyypin lämpöarvo täältä.

 • Testaa tietosi energiatekniikasta

  Testaa tietosi energiatekniikasta

  30/04 Suomalaista maisemaa värittävät yhä useammat aurinkopaneelit ja tuulivoimalat. Uusi energiatekniikka on paitsi hyväksi ympäristölle myös edullista käyttää. Tarkista, hallitsetko energiatekniikan.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot