Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Ykkösluokan kanakoppi

Tässä kanakopissa asustelevilla kanoilla on kesällä todella mukavat oltavat. Ne saavat liikkua pihalla vapaina suuren osan ajasta; muina aikoina ne asustavat kanakopissa, jossa on kaksi munintapesää, nukkumaorsi ja verkotettu tarha.

Kanakoppi
Kanat ja ihmiset liikkuvat samalla pihalla, kun perhe on kotona. Kanakopin seinät ja kanatarhan sokkelilevyt on sivelty värillisellä puunsuoja-aineella, jolloin ne sointuvat mukavasti yhteen.

Ykkösluokan kanakoppi

Nyt on kanoilla mainiot oltavat! Mukavuuksiin kuuluu kanakoppi nukkumaorsineen, hyvät munintapesät ja suojaisa pikku kanatarha, johon kanat pääsevät vapaasti aina halutessaan. Kanaporras toimii kulkutienä ulos ja sisään. Toisin kuin maailman miljoonat häkkikana- ja teurasbroilerit, perheen hoivailema kanaparvi on joukko yksilöitä, joiden luonteenpiirteet ihminen oppii tuntemaan. Ne touhuilevat virkeästi pihamaalla, kuopsuttelevat pensaiden juurella ja napsivat suuhunsa ötököitä ja marjoja.

Rakenna toimiva ja tarkoituksenmukainen kanakoppi

Kananhoitajat halusivat kanoille parhaat mahdolliset elinolot kesäksi. Tee Itse -lehden avustajan neuvoilla suunniteltiin ja rakennettiin kanakoppi ja kanatarha. Hyviä neuvoja saatiin myös siipikarjayhdistyksen asiantuntijoilta. Kanakoppi näyttää hyvältä ja se on lisäksi siisti, lujatekoinen ja kanojen tarpeet täyttävä. Erityisen paljon kanat tuntuvat arvostavan mukavaa ortta, joka asennettiin munintapesien yläpuolelle.

Kanatarhan rakentajan on hyvä tietää nämä asiat:

 • Kaavoitetulla taajama-alueella kanalan luvanvaraisuus kannattaa tarkistaa kunnan terveysviranomaisilta.
 • Kukon varhaisaamun kieunta voi panna naapurisuhteet lujille. Kanojen kotkotus toisaalta tuskin häiritsee ketään. Keskustele hankkeestasi naapureiden kanssa etukäteen. Kanat pärjäävät ja munivat mainiosti myös ilman kukkoa.
 • Kanat ovat karaistuneita. Ne tarvitsevat vettä ja ruokaa, mutta tarkenevat kevytrakenteisessa kanalassa syksyyn saakka. Pakkasta kanat eivät kestä. Kanalan pitää olla vedoton.
 • Jokaista kanaa kohti olisi hyvä olla tilaa noin 0,5 neliömetriä. Jos kanat pääsevät vapaasti jaloittelemaan ulkotarhassa, kanakoppi voi olla pienempi. Kanat ovat luonteeltaan sosiaalisia, joten suunnittele kanakoppi, johon mahtuu vähintään kolme kanaa. Tehotuotannon häkkikanaloissa kanat asuvat ahtaasti, mutta luomukanaloissa kanaa kohti varataan enemmän tilaa sekä jaloittelumahdollisuus. Kotipihan kanakoppi ja kanatarha saavat kernaasti olla vielä luomusäädöksiäkin tilavammat.
 • Kanat käyttävät useimmiten yhteisiä munintapesiä.. Yksi pesä riittää neljälle tai viidelle kanalle. Tämänkokoiselle kanaparvelle kaksi pesää on jo ylellisyyttä.
 • Kanala vetää puoleensa hiiriä ja rottia. Lattia kannattaa siksi nostaa reilusti maanpinnan yläpuolelle ja ruuat säilyttää astioissa, joihin jyrsijöillä ei ole pääsyä.
 • Kanalassa on oltava ikkuna, mutta se ei saa liian suuri. Älä suuntaa ikkunaa etelään, ettei sisälämpötila nouse liian korkeaksi.

Kanakoppi

Kanakoppi rakenteilla. Tässä katon kolmea ruodetta “pidennetään” kattolipan jatkoksi. Ruoteiden päälle kiinnitetään jaloittelutarhan katosverkko.

Lataa koko artikkeli, niin saat tarkat työohjeet, joiden avulla syntyy kanakoppi jaloittelupihoineen.Lisävinkkejä pihakanojen pidosta innostuneille

Kanakoppi pitää kanat turvassa ketuilta: Kanojen ja niiden hoitajan kannalta on tärkeää, että kanoilla on kanakoppi ja aidattu kanatarha, jossa ne ovat turvassa ketuilta ja lähistön kissoilta silloin, kun omistajat eivät itse ole paikalla. Musita, että kanat tarvitsevat kopissa ollessaan ruokaa ja raikasta vettä, koska ne eivät pääse nokkimaan ruokaa pihalta.

Varmista, että kanat ulkoilevat

Kun olette itse kotona, päästä kanat ulos ja sulje kanakoppi. Näin kanat saavat liikuntaa ja samalla napsivat pihasta mieluisaa syötävää madoista ruohonkorsiin ja hyönteisistä omeniin.

Ulkoillessaan kanat myös lannoittavat nurmikkoa - kanankakkahan on tunnetusti mitä mainiointa lannoitetta! Kun kanakoppi siivotaan, kakka kannattaa kerätä talteen ja käyttää kukkamaan lannoitteena. Muista kuitenkin laimentaa se veteen, etteivät kukkaset saa liian väkevää lannoitetta.

Talvinen kanakoppi

Jos kanakoppi on riittävän hyvin eristetty, kanat voivat asua siellä myös talvella. Pidä kuitenkin huoli siitä, että kanoilla on jatkuvasti raikasta vettä. Tarkista, että vesi ei pääse jäätymään.

Rakenna siirrettävä kanakoppi

Jos kanat liikuskelevat vapaina pihamaalla, voit rakentaa pienen, siirreltävän kanakopin ja asettaa sen sellaiseen puutarhan nurkkaan, jossa kanoja on helppo pitää silmällä. Katso täältä, kuinka siirreltävä kanakoppi rakennetaan: Kanoista on iloa ja hyötyäAiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Kanoja iloksi ja hyödyksi

  Kanoja iloksi ja hyödyksi

  06/05 Kanat ovat helppoja hoidokkeja. Niille on myös helppo rakentaa pihalle kanala. Kanat tuovat pihalle päivisin elämää ja tarjoavat tuoreita aamiaismunia. Kanala on rakennettu paaluista, kanaverkosta ja kattolevyistä.

  Vaikeus 1/4
 • ULKORAKENNUKSET: Piharakennuksen runko

  ULKORAKENNUKSET: Piharakennuksen runko

  08/09 VIDEO: Tässä on tarkoitus rakentaa 2,8 x 4,5 m:n kokoinen piharakennus, jossa on kaksi erillistä tilaa. Pienempi on 4 m2 ja suurempi noin 9 m2. Kuusi kantavaa 100 x 100 mm:n tolppaa on tehty kyllästetystä männystä, kaivettu ...

 • Rakenna itse oma saunasi

  Rakenna itse oma saunasi

  30/08 Haaveiletko piha- tai mökkisaunasta? Katso, miten pieni hirsimökki muuttuu 8-10 hengen saunaksi.

 • Rakenna hirsimökki yhdessä päivässä

  Rakenna hirsimökki yhdessä päivässä

  29/08 Hirsimökki ei nouse pystyyn itsestään. Kaksi miestä voi kuitenkin rakentaa mökin ja kuistin yhdessä päivässä. Katso tästä, miten se tehdään.

 • Näin rakennat epätasaiselle maalle

  Näin rakennat epätasaiselle maalle

  26/08 Syvällä metsässä on pieni mökki ja palju, jossa on tilaa koko perheelle. Katso, miten kaksi rakennelmaa kantavat perustukset tehtiin epätasaiselle maalle.

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Ykkösluokan kanakoppi
 • Ykkösluokan kanakoppi
 • Ykkösluokan kanakoppi
 • Ykkösluokan kanakoppi

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot