Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tukimuurin rakentaminen

Puutarhuri näyttää nyt, miten rakennetaan vankka tukimuuri.


Aluksi isketään maahan kaksi tolppaa, joiden väliin pingotetaan lanka. Lanka merkitsee tukimuurin alimman kiven etureunan ja korkeuden, ja se tulee muurin alimpaan kohtaan noin 10 cm maanpinnan yläpuolelle.

Näin alin kivi tulee osaksi maan alle.Kun lanka on paikallaan, kaivetaan kuoppa perustusta varten. Kuoppa kaivetaan noin 5 cm langan etupuolelle ja 15 cm takapuolelle. Kuopasta tulee niin syvä, että sen pohja tulee 30 cm langan alapuolelle.

Kun kuoppa on kaivettu, siihen kaadetaan noin 15 senttimetrin syvyydelle kantavaa soraa, joka levitetään sitten tasaisesti.Sen jälkeen sora juntataan käsijuntalla.

Kantava sora painuu noin 5 cm alaspäin, niin että etäisyys langasta sorakerrokseen on 20 cm. Soran päälle valetaan betonikerros, johon kivet tulevat. Tässä käytettävä betoni on valmis kivi- ja soraseos, johon lisätään sementtiä.

Betoniseos ja sementti sekoitetaan kuuden suhteessa yhteen ja siihen lisätään hieman vettä. Seoksen pitää olla verraten kuiva, tai kuten ammattikielessä sanotaan, maakostea. Soran päälle tulee noin 8-10 senttimetrin betonikerros, niin, että kivet voi painaa osaksi betonin sisään.

Ensimmäinen rivi on aseteltava hyvin tarkasti, koska siitä tulee koko tukimuurin perusta. Kivet lyödään betoniin kumipäisellä moukarilla. Kivet pitää tietysti asetella lankaa pitkin, ja toiseen suuntaan tarkistetaan vesivaa'an avulla, että kivet tulevat suoraan.

Seuraava kivi asetetaan aivan edellisen viereen ja asetellaan samalla tavalla. Kun muutama kivi on aseteltu, kannattaa tarkistaa, että kivet ovat yhä suorassa. Kun ensimmäinen kerros on aseteltu, lanka siirretään.

Tukimuurin pitää nimittäin kallistua noin 12 % taaksepäin. Siksi kumpaankin päähän asetetaan kaksi kiveä, ja ne vedetään noin puolitoista senttimetriä takaisin päin.

Sen jälkeen tolppia siirretään, niin että lanka kulkee kivien välissä.Seuraava rivi kiviä asetellaan nyt lankaa vasten, niin että saumat siirtyvät puolen kiven mitan verran. Kivet voi kiinnittää betonilaastilla, mutta se ei ole tarpeen, jos tukimuurista ei tule yli puolen metrin korkuista.

Sen sijaan betonia on aina laitettava tukimuurin takapuolelle ylimmän kiven puoliväliin asti. Betonia laitetaan taakse ja taputellaan se kiinni. Betonia taputeltaessa on tarkistettava jälkeenpäin, etteivät kivet ole työntyneet eteenpäin.

Kolmas kerros asetellaan samalla tavoin, ja taas lisätään betonia takapuolelle. Betoni tiivistyy, kun sitä hakataan moukarilla.

Tukimuurin annetaan nyt kuivua vuorokauden verran, ennen kuin sen päälle voi asettaa multaa. Tätä tekniikkaa voi käyttää sekä silloin, kun paikalla on korkeuseroja, että silloin, kun niitä halutaan luoda.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • TARKISTUSLISTA: Pane piha talvikuntoon

  TARKISTUSLISTA: Pane piha talvikuntoon

  14/10 Jos panet pihan pakettiin ennen talvea, säästyt paljolta ensi keväänä. Ruoho lähtee kasvamaan vauhdilla, eikä rikkaruohoilla ole mitään mahdollisuuksia!

 • Galleria: Jättitrampolinit nurinniskoin

  Galleria: Jättitrampolinit nurinniskoin

  03/10 Jos myrsky tarttuu jättitrampoliiniin, voi syntyä rumaa jälkeä. Jälki ei kuitenkaan näytä niin pahalta, jos kyse on muiden ihmisten trampoliineista...

 • 3 VINKKIÄ: Kierrätä puiden lehdet

  3 VINKKIÄ: Kierrätä puiden lehdet

  03/10 Syksy saa, ja puiden lehdet peittävät pihan. Älä kärrää lehtiä kaatopaikalle vaan käytä ne mieluummin johonkin hyödylliseen.

 • Poista munat NYT ja vältyt etanoilta

  Poista munat NYT ja vältyt etanoilta

  13/09 Yksi parhaista keinoista välttyä etanoilta on jäljittää ja tuhota niiden munat. Katso tästä, mistä tappajaetanan maidonvalkoiset munat löytyvät.

 • Aseta omenasi jalustalle

  Aseta omenasi jalustalle

  12/09 ... sekä kolme muuta vinkkiä omenoiden säilyttämiseen.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot