Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Toimiva komposti

Puutarhajätettä on turha kuljettaa pois, kun sen voi kompostoida ja käyttää lannoitteena.


Kaksi yleisintä kompostityyppiä ovat suljettu muovikomposti ja avokomposti. Suljettu muovikomposti soveltuu erityisen hyvin keittiöjätteille, koska se ei mätäne. Se ei kuitenkaan sovellu yhtä hyvin tavalliselle puutarhajätteelle, koska siinä ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi tilaa.

Kannattaa kuitenkin sekoittaa keittiöjätettä puutarhajätteeseen. Hieman karkeamman puutarhajätteen ansiosta muuten hyvin kostean keittiöjätteen sekaan pääsee paremmin ilmaa.

Talvella komposti pysähtyy, ja jos astiaan pannaan keittiöjätettä, komposti alkaa mädäntyä ja haista pahalle. Sen voi kuitenkin välttää lisäämällä kuivia rakenneaineita kuten sahanpuruja tai olkia. Avokomposti on helppo rakentaa itse ja soveltuu hyvin puutarhajätteille.

Avokompostissa voi kompostoida suurimman osan puutarhajätteistä, mutta osa siitä pitää kuitenkin käsitellä ensin. Puiden ja pensaiden oksien kompostoituminen kestää kauan, mutta jos ne haketetaan, prosessi nopeutuu huomattavasti.

Siihen voi käyttää joko oksasilppuria, tai jos oksat ovat pieniä, urakasta selviää usein myös ruohonleikkuria. Jos olet juuri leikannut nurmikon, ruohoa ei kannata panna suoraan kompostiin.

Ruoho sisältää paljon typpeä, joka hajoaa huonosti. Ruoho kannattaa jättää vähäksi aikaa kuivumaan, ennen kuin se sekoitetaan kompostiin. Pienet kasvit ja leikatut kasvinosat hajoavat melko nopeasti, mutta rikkaruohoja kompostoitaessa kannattaa olla tarkkana.

Siemenet ovat nimittäin hyvin kestäviä eivätkä hajoa kovin usein. Eli jos kompostissa on paljon rikkaruohojen siemeniä, ne leviävät koko puutarhaan, kun sinne levitetään valmista multaa.

Rikkaruohot kannattaakin kuljettaa suuriin yleisiin kompostointilaitoksiin, mikäli mahdollista. Komposti tarvitsee happea ja vettä. Siksi sitä pitää välillä pöyhiä ja kesällä myös kastella.Lisäksi komposti kannattaa aina kääntää keväisin.

Se tarkoittaa, että kompostin koko sisältö poistetaan astiasta ja käännetään ylösalaisin, ennen kuin se asetetaan paikalleen. Kompostiin kannattaa myös lisätä matoja, jotka nopeuttavat hajoamista.

Materiaalin ja kompostiastian mukaan kompostista saa joka tai joka toinen vuosi ravinteikasta multaa, jonka voi levittää joko ohuena kerroksena puutarhaan tai sekoittaa muuhun multaan.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • TARKISTUSLISTA: Pane piha talvikuntoon

  TARKISTUSLISTA: Pane piha talvikuntoon

  14/10 Jos panet pihan pakettiin ennen talvea, säästyt paljolta ensi keväänä. Ruoho lähtee kasvamaan vauhdilla, eikä rikkaruohoilla ole mitään mahdollisuuksia!

 • Galleria: Jättitrampolinit nurinniskoin

  Galleria: Jättitrampolinit nurinniskoin

  03/10 Jos myrsky tarttuu jättitrampoliiniin, voi syntyä rumaa jälkeä. Jälki ei kuitenkaan näytä niin pahalta, jos kyse on muiden ihmisten trampoliineista...

 • 3 VINKKIÄ: Kierrätä puiden lehdet

  3 VINKKIÄ: Kierrätä puiden lehdet

  03/10 Syksy saa, ja puiden lehdet peittävät pihan. Älä kärrää lehtiä kaatopaikalle vaan käytä ne mieluummin johonkin hyödylliseen.

 • Poista munat NYT ja vältyt etanoilta

  Poista munat NYT ja vältyt etanoilta

  13/09 Yksi parhaista keinoista välttyä etanoilta on jäljittää ja tuhota niiden munat. Katso tästä, mistä tappajaetanan maidonvalkoiset munat löytyvät.

 • Aseta omenasi jalustalle

  Aseta omenasi jalustalle

  12/09 ... sekä kolme muuta vinkkiä omenoiden säilyttämiseen.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot