Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Siirtonurmikon istuttaminen

Jos et jaksa odotella nurmikon kasvavan, voit myös rullata valmiin nurmikon mullan päälle melko nopeasti. Seuraavassa näytetään, miten se käy.


Nurmikko asetetaan 10-15 senttimetrin paksuisen ravinteikkaan ruokamullan päälle, joka on käsitelty niin, ettei siinä ole kiviä eikä oksia. Jotta nurmikko tulee kiinni laatoituksen reunaan, puutarhuri poistaa noin 2-2,5 senttimetriä multaa.

Puutarhuri on leikannut laudan toiseen päähän 2,5 senttimetrin levyisen loven. Sen avulla laudan voi asettaa jalkakäytävälle ja vetää multaa pitkin, niin että se tulee varmasti oikealle tasolle. Kun mullan pinta on oikealla korkeudella, se jyrätään.

Tähän voi käyttää joko puutarhajyrää tai isoa vedellä täytettyä tynnyriä.Multa on jyrättävä perusteellisesti, ja siksi puutarhuri jyrää alueen kaksi kertaa pitkittäin ja sitten vielä kaksi kertaa poikittain.

Pinnasta pitää tulla niin tiivis, että sillä voi kävellä ilman että siitä jää huomattavia jälkiä. Kun pohja on valmis, voi aloittaa itse nurmikon asettamisen. Multaa ei saa kastella, ennen kuin nurmikko rullataan päälle. Se lisää vain homehtumisriskiä.

Ensimmäinen rulla asetetaan pihan kulmaan ja rullataan auki. Ammattilainen tarkistaa, että se kulkee suoraan laatoituksen reunan suuntaisesti.euraava rulla tulee kiinni edelliseen, niin että ne liittyvät tiiviisti yhteen, ja muuten se rullataan samalla tavoin kuin ensimmäinenkin.

Rulla on toisesta päästä liian pitkä. Puutarhuri katkaisee sen katkoteräveitsellä käyttämällä suoraa lautaa apuna, mutta sen voi myös leikata terävällä lapiolla tai vastaavalla.

Seuraavaa riviä ei voi aloittaa kokonaisella rullalla, koska puskusaumat eivät saa tulla samalle kohdalle, joten puutarhuri aloittaa puolikkaalla rullalla. Toisen puolikkaan voi käyttää nurmikon toisessa päässä.Sivulle pensasaidan viereen ei mahdu kokonaista rullaa, sillä siellä on vain 20 cm tilaa.

Puutarhuri sahaa siksi yhden rullan keskeltä halki vanhalla käsisahalla, joka pystyy hyvin ruohomattoon. Puolikas rulla asetetaan nyt samalla tavoin kuin muukin nurmikko. Kun koko nurmikko on rullattu paikalleen, se pitää jyrätä, mutta vain pitkittäin etteivät kaistaleet siirry paikaltaan.

Nurmikolla voi kävellä periaatteessa vaikka saman tien, mutta sillä olisi parasta olla kävelemättä pariin viikkoon, niin että se ehtii juurtua kunnolla. Nurmikkoa pitää kastella päivittäin ensimmäiset 14 päivää asettamisen jälkeen. Sen on saatava runsaasti vettä varsinkin kesällä.

Jos nurmikko on asetettu talvella, kastelusta on huolehdittava evään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä, ettei se kuivu. Kolmen viikon kuluttua nurmikko pitää lannoittaa kevyesti. Siirtonurmen avulla saa helposti ja nopeasti hienon pihanurmikon, jolla ei ole rikkaruohoja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  30/09 Syksy on täydessä vauhdissa, ja ruohonleikkuri pääsee pian talviteloille. Milloin nurmi kannattaisi leikata viimeisen kerran ennen talven tuloa?

 • Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  04/08 Olen leikannut nurmikkoni koko kesän ajan noin neljän sentin mittaiseksi. Jatkanko samaan malliin syksyyn asti?

 • Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  07/07 Herkkien antureidensa, fiksun tietokoneensa ja hiljaisen käyntiäänensä ansiosta robottileikkuri siistii nurmikkoa myös öisin.

 • NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  02/07 Kannattaako nurmikko leikata ihan lyhyeksi ennen lomamatkaa vai antaa sen kasvaa pitkäksi? Lue vastaus ja 4 muuta vinkkiä nurmikon hoitamiseen loman aikana.

 • Näin istutat siirtonurmikon

  Näin istutat siirtonurmikon

  22/06 Jos haluat nopeasti käyttövalmiin nurmikon, siirtonurmi on paras vaihtoehto. Pihaa voi käyttää jo pari viikkoa istuttamisesta. Katso istutusohjeet tästä.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot