Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Lannoita nurmikkoa oikein

Nurmikko tarvitsee vastustuskykyä, jotta rikkakasvit ja sammal eivät saa ylivaltaa. Lannoitteet ovat välttämätön osa nurmikon hoitoa.


Synteettinen lannoite (NPK-lannoite) on orgaanista lannoitetta voimakkaampaa, mutta sen teho jää lyhytaikaisemmaksi.

Jos voisimme antaa vain yhden helpon neuvon, kuinka kärsivä nurmikko pelastetaan, se olisi tämä: levitä nurmelle lannoitetta.

Hyvin lannoitettu nurmikko kasvaa todella nopeasti, ja jo tämä voi riittää ehkäisemään sekä rikkakasvien että sammaleen kasvua. Nurmelle on pyrittävä luomaan parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet, ja tässä lannoitteella on ratkaiseva merkitys.

Silppuaminen ei riitä

Monet uskovat virheellisesti, että nurmikko selviää omin avuin tai sitä on lannoitettava muutamien vuosien välein. Tämän vuoksi moni nurmikko vaikuttaa ”sammuneita”, eikä sillä ole riittävästi voimaa vastustaa sammaleen ja rikkakasvien etenmistä.

Jos haluat, että pihassasi on upea ja vahva nurmikko, lannoita sitä vähintään kerran vuodessa. Tämä pitää paikkansa siinäkin tapauksessa, että leikkaat ruohon silppuavalla leikkurilla, jolloin leikattu ruoho jää nurmelle ja sen ravinteet periaatteessa palautuvat maaperään. Pelkkä leikkuusilpun jättäminen nurmikolle ei kuitenkaan valitettavasti riitä.

Kahdenlaisia lannoitteita

Nurmilannoitteita on kahdenlaisia: orgaanisia ja synteettisiä.

1. Orgaaniset lannoitteet: Orgaaniset lannoitteet ovat eläinperäisiä; niitä valmistetaan esimerkiksi lehmien, kanojen ja hevosten lannasta. Nurmilannoite myydään kuivarakeina, ja sen levittäminen on yhtä helppoa kuin synteettistenkin lannoitteiden.

Orgaaniset tuotteet säästävät ympäristöä paremmin kuin synteettiset valmisteet, sillä niistä ei huuhtoudu yhtä suuria määriä ylijäämälannoitetta pohjavesiin tai vesistöihin. Ne eivät myöskään vahingoita nurmikkoa, kuten synteettiset lannoitteet voivat tehdä jäädessään nurmen pintaan.

Orgaaninen lannoite on kaikkein pitkävaikutteisin.2. NPK-lannoitteet: Yleislannoitteet (NPK-lannoitteet) ovat yleisin lannoitetyyppi. Niiden laatu riippuu lannoitteen sisältämien alkuaineiden määrästä ja keskinäisestä suhteesta. NPK-lyhenne tulee sanoista typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Nurmelle tarkoitetut NPK-lannoitteet sisältävät nurmikasvien kannalta mahdollisimman edullisen määrän typpeä, fosforia ja kaliumia.

Esimerkiksi NPK 14–3–15 sisältää vähemmän kaliumia kuin vaikkapa tavalliset kukkalannoitteet. Jos nurmikko saa liikaa kaliumia, versot kasvavat liian nopeasti ilman, että juuret pysyvät kunnolla kasvuvauhdissa mukana.

Kuinka usein nurmikko tarvitsee lannoitusta?

NPK-lannoitteet ovat lyhytvaikutteisia, joten nurmikko tulisi lannoittaa pienillä annoksilla useampaan kertaan kauden aikana, esimerkiksi huhti-, touko-, kesä- ja heinäkuussa.

Orgaaniset lannoitteet ovat pitkävaikutteisempia, mutta eivät niin tehokkaita, että pelkkä kevätlannoitus riittäisi. Lannoitevalmistajan ohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää riippumatta siitä, käytätkö orgaanisia vai synteettisiä lannoitteita.

Synteettiset lannoitteet voivat vaurioittaa nurmikasveja, joten pidä silmällä sääennusteita. Nurmikko kannattaa lannoittaa päivää ennen sadetta.

Tarkista, tarvitseeko nurmikko kalkkia

Joitakin kohtia on tarpeen kalkita.

Nurmikko kasvaa parhaiten, kun pH-arvo on noin 7 eli neutraali.

Jos maaperä on liian hapan (pH-arvo on alle 7), nurmikko ei viihdy siinä, ja sammal valtaa alaa. Kalkitseminen voi nostaa pH-arvoa, ja se tehdään yleensä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Maaperän pH-arvon voi mitata lakmuspaperilla tai pH-mittarilla, joita saa puutarha-alan oppilaitoksista ja rakennustarvikeliikkeistä.

Nurmikko ei viihdy happamassa maassa. Tilanteesta selviää kalkilla.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  30/09 Syksy on täydessä vauhdissa, ja ruohonleikkuri pääsee pian talviteloille. Milloin nurmi kannattaisi leikata viimeisen kerran ennen talven tuloa?

 • Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  04/08 Olen leikannut nurmikkoni koko kesän ajan noin neljän sentin mittaiseksi. Jatkanko samaan malliin syksyyn asti?

 • Siirtonurmikon istuttaminen

  Siirtonurmikon istuttaminen

  08/07 VIDEO: Jos et jaksa odotella nurmikon kasvavan, voit myös rullata valmiin nurmikon mullan päälle melko nopeasti. Seuraavassa näytetään, miten se käy.

 • Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  07/07 Herkkien antureidensa, fiksun tietokoneensa ja hiljaisen käyntiäänensä ansiosta robottileikkuri siistii nurmikkoa myös öisin.

 • NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  02/07 Kannattaako nurmikko leikata ihan lyhyeksi ennen lomamatkaa vai antaa sen kasvaa pitkäksi? Lue vastaus ja 4 muuta vinkkiä nurmikon hoitamiseen loman aikana.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot