Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Leikkaa nurmi tehokkaasti

Moni leikkaa nurmikon aivan liian lyhyeksi. Heinäkasvin ylä- ja alaosa seuraavat toisiaan. Jos ruohon leikkaa liian lyhyeksi, kasvi lyhentää automaattisesti juuristoaan, ja kasvi heikkenee.


Jos ruoho on päässyt kovin pitkäksi esimerkiksi loman aikana, on parempi leikata se useampaan kertaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että leikkaa ruohon pituudesta korkeintaan kolmanneksen jokaisella leikkuukerralla.

Useimmille on selvää, että ruoho on leikattava noin kerran viikossa kasvukautena. Leikkuun tarpeellisuuden huomaa selvästi, kun ruoho alkaa näyttää hieman korkealta ja tuuhealta. Useimmat hoitavat leikkuun viikonlopun aikana.

Pituus vuodenajan mukaan

Sen sijaan moni ei ymmärrä leikkaavansa itse asiassa ruohon liian lyhyeksi. Monet leikkaavat nurmen käyttäen laitteessa tehtaalla asetettua leikkuukorkeutta, mikä on sääli ja häpeä!

Jos käytät puoli minuuttia aikaa leikkurisi leikkuukorkeuden säätöön ruohosi kasvukauden mukaan, saat nurmikostasi kestävän ja kauniin paljon helpommin.

Milloin ruoho pitää leikata?

Nurmikot leikataan Suomessa keskimäärin huhti-toukokuusta syys-lokakuuhun. Keväällä ensileikkuun aikoihin nurmen pitäisi olla kuiva ja routimaton, eikä leikkuuta tulisi aloittaa, ennen kuin ruoho on vähintään 6–8 cm pitkää.

Lisäksi on parasta, että leikkaa vain ruohon yläosan. Ruohoa ei saisi koskaan leikata 4 cm matalammaksi, sen sijaan sitä voi leikata niin usein kuin mieli tekee. Näin nurmesta tulee elinvoimainen ja se selviää esimerkiksi paremmin kilpailijoistaan; rikkaruohoista ja sammaleesta.

Hyvin lyhyt ruoho pilaa juuret

Aikaa ei siis kannata yrittää säästää leikkaamalla nurmi kerralla kovin lyhyeksi. Tämä aiheuttaa nurmikolle stressiä, heikentää juuristoa ja rikkaruohonsiemenet valtaavat nurmen huomattavasti helpommin.

Kevät: Keväällä nurmikkoa ei siis tule leikata alle 4 cm:n pituuteen, ja sama pätee syysleikkuuseen. Vain näin ruoholla on paremmat mahdollisuudet nauttia yhä niukemmasta päivänvalosta ja suojautua samalla myös paremmin roudalta.

Kesä: Kasvun ollessa kiihkeimmillään kesäaikaan (heinä-elokuussa), leikkuukorkeutta kannattaa nostaa edelleen. Mitä korkeampi ruoho, sitä vahvempi ja vastustuskykyisempi se on. Pidempi ruoho kestää paremmin myös mahdollista pidempää kuivaa kautta.

Syksy: Syksyllä tehdään kauden viimeinen leikkuu. Tällöin ruohon tulisi olla noin 4–5 cm pitkää, jotta se kestäisi hyvin pitkän talven yli. Jos ruoho on tätä pidempää, sienikasvuston riski lisääntyy merkittävästi.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  30/09 Syksy on täydessä vauhdissa, ja ruohonleikkuri pääsee pian talviteloille. Milloin nurmi kannattaisi leikata viimeisen kerran ennen talven tuloa?

 • Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  04/08 Olen leikannut nurmikkoni koko kesän ajan noin neljän sentin mittaiseksi. Jatkanko samaan malliin syksyyn asti?

 • Siirtonurmikon istuttaminen

  Siirtonurmikon istuttaminen

  08/07 VIDEO: Jos et jaksa odotella nurmikon kasvavan, voit myös rullata valmiin nurmikon mullan päälle melko nopeasti. Seuraavassa näytetään, miten se käy.

 • Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  07/07 Herkkien antureidensa, fiksun tietokoneensa ja hiljaisen käyntiäänensä ansiosta robottileikkuri siistii nurmikkoa myös öisin.

 • NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  02/07 Kannattaako nurmikko leikata ihan lyhyeksi ennen lomamatkaa vai antaa sen kasvaa pitkäksi? Lue vastaus ja 4 muuta vinkkiä nurmikon hoitamiseen loman aikana.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot