Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Näin teet kauniin nurmikon

Pihanurmi alkaa kyllä vihertää, kun jyrsit maan pinnan rikki ja kylvät siemenet, mutta tulos ei ehkä ole paras mahdollinen. Jotta saat kauniin, tiheän, terveen ja kulutusta kestävän nurmikon, varaudu siihen, että sen perustaminen ja hoito nostaa hien otsalle.

Kauniin ja kestävän nurmikon luominen vaatii vaivannäköä, eikä hyvän tuloksen saavuttamiseen ole oikotietä. Työ palkitaan kuitenkin ruhtinaallisesti, ja silloin ruoho on vihreämpää omalla puolella aitaa.

Nurmikon maapohjalla on väliä

Paras nurmikon perustamisajankohta on syksyllä elokuusta lokakuuhun. Tällöin maa on kosteaa, ja kylvetyt siemenet saavat parhaat kasvuolosuhteet.

Ennen kuin kylvät siemenet, maan pinta on käännettävä noin 30 cm:n syvyyteen saakka. Kaiva tulevan nurmikon pohja perusteellisesti lapiolla tai kuokalla. Jos saat lainaksi moottorijyrsimen, urakkasi nopeutuu ja kevenee.

Jos nurmikko perustetaan uudisrakennuksen pihalle, jossa on ajettu raskailla koneilla, kääntämissyvyyttä pitää suurentaa tai piha-alueelle on ajettava ruokamultaa.

Muokkaamisen jälkeen maan pinta tasoitetaan haravalla ja siemenet kylvetään. Poista tarkasti juolavehnän, ohdakkeiden ja voikukkien juuret ja versot, sillä muuten rikkakasvit pesiytyvät nopeasti uuteen nurmikkoon.

Hyvä perusta

Nurmikon kylvöalustan pitää olla noin 25 cm:n syvyyteen ruokamultaa. Maan tulee olla huokoista, jotta vesi kulkee ja juuret saavat ilmaa. Nurmensiemen itää parhaiten kevyehkössä multamaassa.

Jos maa on savea tai tyypillistä metsäpohjan moreenia, siihen pitää lisätä 10–15 cm:n paksuudelta peruslannoitettua turvetta ja savimaahan myös hiekkaa.

Tasoita maa ennen kylvöä

Nurmikon maapohjan tulisi olla tasainen, mutta sen ei tarvitse välttämättä olla vaakasuora. Yritä levittää multaa yhtä paksulti koko tulevalle nurmialueelle, jotta nurmesta tulee tasalaatuinen.

Voit tasoittaa maan vetämällä alueen yli kivillä lastattua kuormalavaa tai lanaa. Tasoituksen ja mahdollisen lanauksen jälkeen pinta tiivistetään ensimmäisen kerran kevyesti jyräämällä. Pienet maa-alueet voi tiivistää jaloin tamppaamalla.

Viimeistään ennen kylvöä maa on kalkittava ja lannoitettava. Suomen maaperä vaatii uudelleenkalkituksen muutaman vuoden välein. Peruslannoitus antaa itäville siemenille välttämättömän ravinnon. Levitä mullan päälle parin sentin kerros luonnonlannoitetta tai kompostia ja sekoita se noin 10 cm:n syvyydeltä pintamultaan.

Voit myös käyttää valmista nurmilannoitetta, jossa on paljon typpeä sekä kaliumia ja vähän fosforia. Lannoitetta tarvitaan noin kolme kiloa 100 neliömetriä kohti.

Nurmensiemenen kylvö

Valittu nurmilajike vaikuttaa siihen, paljonko siementä tarvitaan nurmikkoneliötä kohden. Noudata tarkasti siemenpakkauksen ohjeita.

Jos käytät kylvökonetta, säädä ja kokeile sitä ensin. Koneen on levitettävä puolet toivotusta neliökohtaisesta siemenmäärästä, koska sillä ajetaan kaksi kertaa: ensin pituus- ja sitten poikkisuuntaan.

Jos kylvät käsin, valitse tuuleton päivä. Levitä siemeniä ainakin kahteen suuntaan, sekä nurmikkoalueen pituus- että poikkisuunnassa.

Nurmensiemenseoksissa on eri nurmikasvien siemeniä, jotka ovat keskenään erikokoisia. Siemenet sekoitetaan, punnitaan ja jaetaan kahteen tai neljään annokseen, että eri kasvilajikkeet jakaantuisivat tasaisesti koko nurmikon alueelle. Sekoita siemenseosta myös kylväessäsi.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Sammal pois

  Sammal pois

  21/07 Aikaisemmin pihassamme oli suuria puita, joiden varjossa sammal kukoisti. Nyt puut ovat poissa, mutta sammal istuu sitkeästi. Kuinka pääsemme siitä eroon?

 • Aseta nurmelle selvät rajat

  Aseta nurmelle selvät rajat

  14/04 Oletko kyllästynyt siihen, että nurmikko leviää kukkapenkkiin? Tai siihen, että ruohonleikkuri ei yllä reunoille asti? Tämä reuna ratkaisee molemmat ongelmat!

  Vaikeus 1/4
 • Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  30/09 Syksy on täydessä vauhdissa, ja ruohonleikkuri pääsee pian talviteloille. Milloin nurmi kannattaisi leikata viimeisen kerran ennen talven tuloa?

 • Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  04/08 Olen leikannut nurmikkoni koko kesän ajan noin neljän sentin mittaiseksi. Jatkanko samaan malliin syksyyn asti?

 • Siirtonurmikon istuttaminen

  Siirtonurmikon istuttaminen

  08/07 VIDEO: Jos et jaksa odotella nurmikon kasvavan, voit myös rullata valmiin nurmikon mullan päälle melko nopeasti. Seuraavassa näytetään, miten se käy.

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Nurmikko: Kauniin nurmikon salaisuus
 • Nurmikko: Kauniin nurmikon salaisuus

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot