Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Puun kaataminen

Tämä iso vanha päärynäpuu on sairas ja suurimmaksi osaksi kuollut. Siksi se pitää kaataa.


Metsänhoitoon erikoistunut puutarhuri näyttää, miten puu kaadetaan turvallisesti.Aluksi selvitetään puun painopiste.Ammattilainen käy puun eteen ja hahmottaa pystysuoran viivan puun tyven keskipisteestä ylöspäin. Siitä näkee selvästi, että painopiste on vasemmalla.

Sitten hän siirtyy puun toiselle sivulle ja katsoo, millä puolella puun painopiste on sieltä katsottuna. Se on oikealla.Puu kaatuu todennäköisesti näiden suuntien väliin, kun runko katkaistaan.

Puu on kuitenkin tarkoitus kaataa toiseen suuntaan, jossa on paljon tyhjää tilaa, niin ettei kaatuva puu tee mitään vahinkoa.Puun painopistettä arvioitaessa kannattaa olla tarkkana, ettei rungon kaartuminen johda harhaan. Puun ylin kolmasosa ei ole läheskään yhtä painava kuin alemmat kaksi kolmasosaa.

Puun ympäri sidotusta köydestä voi olla paljon apua, mutta sitä ei juuri tarvita, jos puu kaadetaan oikein. Jos käytetään köyttä, se on kiinnitettävä mahdollisimman korkealle ja ainakin puun ylimpään kolmannekseen.

Köyden pitää olla pitkä, luja ja joustamaton. Sitä ei saa koskaan kietoa käsien ja käsivarsien ympärille. Jos puu kuitenkin kaatuu väärään suuntaan, köydestä on pystyttävä päästämään heti irti.

Ennen puun kaatamista on huolehdittava siitä, että käytössä on asianmukaiset turvavarusteet. Tarvitaan turvasaappaita, hyväksyttyjä turvahousuja, käsineitä, kuulosuojaimia sekä tietenkin kypärää, jossa on visiiri. Nyt puun kaatamisen voi aloittaa. Aluksi tehdään niin sanottu kaatolovi.

Siinä sahataan aluksi vinosti ylhäältä 45 ja 90 asteen välisessä kulmassa ja sitten vaakasuoraan. Kaatoloven pituus on vain noin viidesosa puun paksuudesta Ammattilainen voi ennustaa nivelmitan avulla hyvin täsmällisesti, mihin puu kaatuu.

Kuten näkyy, kaatolovi tehtiin melko korkealle puun runkoon. Kun kanto poistetaan myöhemmin, näin se on helpompi poistaa, kun on enemmän mihin tarttua.

Seuraavaksi puuhun tehdään merkintä niin sanotun pitopuun kohdalle.Kun moottorisahalla tehdään merkintöjä, ei saa käyttää sahan kärkeä, joka on merkitty tässä punaisella, sillä silloin saha voi luiskahtaa. Käytä sen sijaan heti kärjen sivulla olevaa kohtaa, joka on merkitty tässä sinisellä.

Muutaman sentin päähän kaatolovesta tehdään merkintä, josta näkyy, kuinka läheltä kaatolovea sahataan.Puun takapuolelle merkitään nyt kaksi viiltoa noin viiden senttimetrin päähän toisistaan.

Niitä ei tarvitse tehdä pieniin puihin. Kun merkinnät on tehty, ruvetaan sahaamaan puun sivusta, pari senttimetriä kaatoloven yläpuolelta.Aluksi sahataan suoraan puuhun ja rungon keskikohdan yli, mutta on tärkeää ettei sahata merkinnän eli pitopuun yli.

Sen jälkeen sahaa vedetään takaisinpäin ja sahataan ympäri, kunnes tullaan takapuolen viiltojen kohdalle, mutta ei niiden yli, sillä niiden välinen kappale pitää puuta pystyssä.

Sama tehdään toiselle puolelle. Puun sisälle on nyt jäänyt kapea kappale, jota sanotaan pitopuuksi. Pitopuu on nyt eräänlainen sarana, ja kun puu alkaa vähitellen kaatua, pitopuu ohjaa runkoa maata päin.Seuraavaksi hakataan teräskiila puun painavammalle puolelle.

Kiila varmistaa, että puu kaatuu oikeaan suuntaan. Kun kiila on paikallaan, viiltojen väliin säästetty osa voidaan katkaista. Se sahataan hieman edellistä sahausuraa alempaa.

Samalta korkeudelta sahattaessa saha voi osua kiilaan ja mennä pilalle. Ei myöskään kannata leikata heti kiilan alta. Jos puu on takapainoinen, se voi kallistua taaksepäin, jolloin saha kiilautuu kiinni. Kiila isketään syvemmälle puuhun.

Jos puu ei kaadu, kuten tässä, tarvitaan vielä toinen kiila. PUU KAATUU!!

Lisäkiilan ansiosta puu kaatuu täsmälleen haluttuun paikkaan. Kannosta näkyy nyt selvästi, missä kohdassa pitopuu on ollut.Nyt tarvitsee enää pilkkoa puu ja kaivaa kanto ylös.Käyttämällä tätä menetelmää voit kaataa puita itse hallitusti ja turvallisesti.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Miten kaadan ison puun?

  Miten kaadan ison puun?

  24/08 Pihani keskellä kasvaa kohtalaisen kookas puu. Voinko kaataa sen itse vai tarvitsenko ammattilaisten apua?

 • Puunrungon hyötykäyttö

  Puunrungon hyötykäyttö

  18/08 VIDEO: Vanha omenapuu on kaadettu, ja runko sahataan polttopuiksi. Paksuja rungonosia voi hyödyntää myös puutarhassa ja tehdä niitä hauskan laattarivin.

 • Oikea sidonta

  Oikea sidonta

  11/07 VIDEO: Nuoret puut tarvitsevat toisinaan lisätukea, varsinkin kovalla tuulella.

 • Puun istuttaminen

  11/07 VIDEO: Puun istuttamiseen liittyy muutamia perussääntöjä, joita noudattamalla puusta tulee iso ja vahva.

 • Puun istuttaminen

  Puun istuttaminen

  11/07 VIDEO: Puun istuttamiseen liittyy muutamia perussääntöjä, joita noudattamalla puusta tulee iso ja vahva.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot