Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tuulensuoja pajuristikosta

Jos puutarhassasi on paikka, jonka haluaisit rajata kauniilla ja kevyellä aidalla, on pajuaita oikein hyvä vaihtoehto.

Pajunoksia myydään nippuina monissa puutarhaliikkeissa. Lisäksi tarvitaan riittävä määrä tolppia. Tässä käytetään erikorkuisia tolppia, sillä yhdestä seinustasta tehdään muita korkeampi. Ensiksi merkitään ne kulmat, joiden väliin tulee korkea aitaosuus. Tolppia varten tehdään reiät maaporalla.

Tolpat hakataan maahan juntalla. Sitten mitataan kahden nurkan välinen etäisyys, joka on 4,5 m, ja lasketaan tolppien tiheys. Niiden välinen etäisyys riippuu pajunoksien vahvuudesta. Tässä niiden halkaisija vaihtelee 2,5 cm:stä 3,5 cm:iin. Tolppien välimatkan on tällöin hyvä olla 50 - 60 cm. Tässä välimatkaksi tulee 50 cm.

Jos tolpat olisivat paksumpia tai ohuempia, pitäisi tolppien olla tiehämmässä tai harvemmassa. Jos pajunoksat ovat paksuja, voi tolppaväli olla jopa metrin, ja jos oksat ovat ohuita, tolppia pitää olla 30 cm:n välein. Merkitse aina kahden tolpan väli ennen kolmannen hakkaamista paikalleen.

Lyhyiden tolppien ei tarvitse mennä yhtä syvälle maahan, joten maaporaa ei nyt tarvita. Jälleen mitataan ja merkitään ennen kuin tolpat isketään maahan. Niiden korkeus tarkistetaan vatupassin avulla. Samalla tavalla lyödään tolpat kahdelle muullekin sivulle. Korkeuden mittaamiseen voi vatupassin sijasta käyttää myös narua.

Pitkät tolpat juntataan tarpeeksi syvälle maahan, jotta ne kestävät tuulta ja tuiskua. Silloin ne kestävät paremmin myös jännityksen, joka syntyy, kun pajunoksat pujotellaan niiden väliin. Tarkista vatupassilla, että tolpat ovat samalla korkeudella. Tässä ei tarvitse olla pilkuntarkka, sillä pajuaita on joka tapauksessa persoonallinen ja yksilöllinen. Kun kaikki tolpat ovat paikallaan, jaetaan pajunoksat paksuihin ja ohuisiin. Paksut käytetään ylä- ja alareunaa, ohuet keskelle.

Kun oksat ovat omissa pinoissaan, aloitetaan pujottelu. Muista aina asetella pajunoksat niin, että paksu ja lyhyt pääulevat vastatusten. Älä pujottele pajunoksia aina samaan suuntaan, sillä ohuiden ja paksujen kohtien pitää jakautua eri kohdille aitaa.Kun olet pujotellut 4-5 kerrosta, poraa alimpaan oksaan reikä jokaisen tolpan kodalle sekä aidan sisä- että ulkopuolelle.

Kiinnitä sitten oksa tolppaan ruuvilla. Näin alimmainen oksa ei vajoa ja joudu maakosketukseen. Ruuveja ei pidä porata aivan pohjaan saakkaa, vaan vain sen verran, että oksa pysyy paikallaan. Jatka sitten pujottelua entiseen tapaan. Katkaise reunan yli jäävät oksanpäät saman tien.

Kun aita on valmis, poraa reiät myös ylimpien oksien ja tolppien läpi. Näin ylimmät oksat eivät luista pois paikaltaan. Kun aidan lyhyet osat ovat valmiina, pujottele korkea osa samalla tavalla. Muista vaihtaa välillä oksien suuntaa niin, että niiden paksut ja ohuet osat jakautuvat tasaisesti.

Kun pajunoksat yltävät noin 20-25 cm:n päähän yläreunasta, kiedo rautalankaa kolmen uloimman tolpan ympärille.Kiedo rautalangan päät tiukasti yhteen ja pyöräytä vielä veitsellä keskeltä itsensä ympäri. Näin varmistetaan, että oksat eivät luista pois tolpan yläpäästä. Rautalanka jakaa painoa pois muiden tolppien päältä ja itää samalla aidan suorassa.

Naputtele rautalankaa kummassakin päässä alaspäin. Peitä sidoslanka yhdellä pajunoksakerroksella ja pujottele loppu aita valmiiksi. Pujota viimeinen oksa parin sentin päähän tolppien yläpäästä ja ruuvaa se jälleen kiinni tolppiin. Tasoita lopuksi aidan päät.

Tarkista mitta vatupassilla ja sahaa ylimenevät oksat käsisahalla. Leikkaa myös ulkonevat oksanpäät aidan keskeltä pois. Sitten kaunis pajuaita onkin valmis.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Tätä aitaa ei tarvitse huoltaa koskaan!

  Tätä aitaa ei tarvitse huoltaa koskaan!

  06/06 Tämän helppohoitoitoisempaa aitaa ei ole. Komposiittiaitaa ei tarvitse pohjustaa, maalata, kyllästää tai muutenkaan huoltaa. Katso rakennusohjeet täältä!

  Vaikeus 1/4
 • Vehreä suoja-aita terassille

  Vehreä suoja-aita terassille

  30/07 Köynnösten verhoama aita näyttää kevyeltä ja eloisalta, ja se suojaa hyvin tuulelta. Aita on helppo rakentaa tolpista ja raudoitusverkosta.

  Vaikeus 2/4
 • Rakenna terassin aita päivässä

  Rakenna terassin aita päivässä

  08/04 Tolpat liimataan yhteen ja kaivetaan maahan. Laudat työnnetään tolppien väliin ja päälle asennetaan päällyslauta. Aita on valmis!

  Vaikeus 1/4
 • Aita syntyy elementeistä

  Aita syntyy elementeistä

  14/04 Aita, jossa on rakoja, antaa paremman tuulensuojan kuin täysin umpinainen.

  Vaikeus 2/4

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot