Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tuulensuoja-aita

Nyt puuseppä näyttää, miten rakennetaan neliömäinen tuulensuoja-aita. Tässä on kiinnitetty 20 x 125 mm:n kyllästämätöntä lautaa vinosti kehyksen sisään.

Nyt puuseppä näyttää, miten rakennetaan neliömäinen tuulensuoja-aita. Tässä on kiinnitetty 20 x 125 mm:n kyllästämätöntä lautaa vinosti kehyksen sisään. Laudat kiinitetään kahden 97 x 97 cm:n H-tolpan väliin. Aluksi mitataan kahden tolpan välinen etäisyys. Se on 92 cm.92 cm:n mitta merkitään H-tolppaan, josta tulee neliömäisen kehyksen alaosa.

Tolppa sahataan mitan mukaan. 1,5 cm:n päästä tolppaa sahataan uraan asti.H-tolpan sivupala irrotetaan taltalla, jolloin siihen syntyy 1,5 cm:n uroskappale, joka sopii täsmälleen pystytolpan uraan.

Nyt kehikon pohjan voi panna paikalleen pystytolppien väliin. Se asetetaan sen verran korkealle, ettei se osu maahan, ja kiinnitetään 4,5 x 50 mm:n ruuveilla.Kun se on kiinni yhdellä ruuvilla, sen asento säädetään vaateriin ja kiinnitetään sitten toiselta puolelta.Sitten tolppiin merkitään uran syvyys, 1,5 cm. Alinta viistolautaa varten kehikkoon merkitään ura, joka on 5 cm korkea ja saman verran leveä. Mitta on valmiina ja nyt mitataan ensimmäisen laudan pituus. Koska laudan pitää ulottua uran pohjaan saakka, mitta otetaan tietysti äsken merkittyyn 1,5 cm:iin saakka.

Se on 14 cm. Toisin sanoen tarvitaan lauta, jonka lyhyt sivu on 14 cm pitkä ja jonka kumpikin pää sahataan 45 astetta viistoon. Kun lauta on sahattu, kokeillaan vielä ennen muiden lautojen sahaamista, että se on varmasti oikean kokoinen. Tämän pikkuaidan on määrä olla tasasivuinen eli jos leveys on 92 cm, pitää korkeudeksi tulla sama.

Nyt mitataan keskimmäisen laudan pituus eli matka vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan. Matkaa on 130 cm, kun lasketaan mukaan uran sisään menevä osuus.Lauta sahataan 45 asteen kulmassa, jolloin kumpaankin päähän tulee suorakulmainen kolmio.Kärjestä kärkeen on matkaa 130 cm, joten toiseenkin päähän piirretään kolmio.

Kun lauta on sahattu, se pannaan paikalleen mutta ei vielä ruuvata kiinni. Sitten mitataan, kuinka paljon ilmaa jää näiden kahden laudan väliin. Matkaa on 53 cm.Tähän 53 cm:n väliin sijoitetaan vielä kaksi lautaa tasavälein.

Kun 125 cm:n lauta sahataan 45 asteen kulmassa, tulee viiston pinnan pituudeksi 18,75 cm. Kaksi lautaa peittää silloin 37,5 cm:n alueen.Välimatka on siis 53 cm miinus lautojen leveys 37,5 cm eli 15,5 cm. Jaettuna kolmella kahden laudan välimatkaksi tulee noin 5,2 cm. Väliin jätetään 5,2 cm, sitten lauta eli 18,75 cm ja jälleen väli 5,2 cm ja lauta 18,75 cm. Näin edetään ylöspäin alalaudasta.

Tässä käytetään laudanpätkää mittana, jolla mitataan etäisyys kahteen seuraavaan lautaan. Kun ne ovat samansuuntaisia kahden ylimmän kanssa, voidaan sahata loppulaudat. Alimmainen lyhyt lauta kiinnitetään ruostumattomalla 4,5 x 50 mm:n ruuvilla. Kyllästettyyn puuhun on paras käyttää ruostumattomia ruuveja, sillä kyllästysaine ei syövytä niitä kuten muita ruuveja.

Sitten kiinnitetään muut laudat keskikohtaan saakka. Kiinnitykseksi riittää yksi vinoon ruuvattu ruuvi. Ennen viimeisen laudan kiinnittämistä tolppa sahataan 92 cm:n mittaiseksi. Ensin mitataan joka sivulta ja sitten vasta sahataan. Silloin sahaus menee varmasti suoraan.Ylimmäiseksi kiinnitetään viisto H-palkki, jonka päältä vesi valuu pois. Ylälauta sahataan niin, että se ulottuu pari senttimetriä pylvästä pidemmälle. Se on kauniimman näköinen ja suojaa myös osaltaan tolpanpäätä vedeltä.

Ylälauta ruuvataan kiinni 4,5 x 50 mm:n ruostumattomilla ruuveilla.Kolme viimeistä lautaa pannaan paikalleen, ja pieni tuulensuoja-aita on valmis. Samalla tekniikalla voi tietenkin tehdä suuremmankin aidan. Muista kuitenkin, että jokaisen elementin on oltava neliön muotoinen, jotta lopputulos on symmetrinen eikä sahaaminen ole liian vaivalloista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Aita raudoitusverkosta

  Aita raudoitusverkosta

  18/08 VIDEO: Takapihalla on hiukan sekaista, joten puutarhatyökalujen peitoksi pystytetään pieni aita, jonka eteen voi istuttaa köynnöskasveja.

 • Pika-aita H-tolppien väliin

  Pika-aita H-tolppien väliin

  18/08 VIDEO: Kaikkein helpommin aita syntyy H-tolpilla. Nämä tolpat ovat 97 x 97 mm:n kyllästettyä mäntyä.

 • Aidan ruiskumaalaus

  Aidan ruiskumaalaus

  18/08 VIDEO: Aidan suojakäsittely siveltimellä on aivan liian hidasta. Se kannattaa sen sijaan ruiskumaalata.

 • Uusi aita leveistä ja kapeista laudoista

  Uusi aita leveistä ja kapeista laudoista

  18/08 VIDEO: Tässä oli ennen aita ja portti, mutta ne olivat ajan mittaan lahonneet niin, että ne on uusittava kokonaan. Tolpat ovat yhä käyttökelpoisia, koska ne on tehty kyllästetystä männystä.

 • Sadehattu

  Sadehattu

  17/08 VIDEO: Jotta sadevesi ei lahottaisi tolppia ennen aikojaan, on kosteus pidettävä niistä loitolla. Siksi tolppien päät on aina suojattava.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot