Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


10 vinkkiä: AITA, joka kestää pitkään

Kun valitset materiaalit ja rakennustavan oikein, saat aidan, joka kestää koko elämäsi. Jos muistat aitaa rakentaessasi nämä 10 kultaista ohjetta, et joudu rakentamaan sitä uusiksi 5–10 vuoden päästä. Tehtävä ei ole sen työläämpi, ja jos lasket kustannuksia, saat rahasi takaisin ennen kuin huomaatkaan.

1. TUULEN PITÄISI PUHALTAA AIDAN LÄPI

Jos teet korkeasta aidasta hyvin tiiviin, se saattaa kaatua myrskyssä, koska se ei kestä tuulen painetta. Varmista, että tuuli pääsee aidan läpi.


Kestävä mutta ilmava aita.

Tee rakenteesta avoin, esimerkiksi limittämällä lautoja aidan molemmin puolin. Näin aidan läpi ei pysty tirkistelemään, ja piha on yhä tuulensuojassa, sillä aita jarruttaa tuulta merkittävästi. Näin aita myös kestää monet myrskyt.

Vain jos rakennat aidasta matalan (alle 100 cm korkea), voit tehdä siitä tiiviin.

2. OSTA OKSATONTA JA HALKEILEMATONTA PUUTA

Oksanreiät ja halkeamat päästävät veden sisään. Vesi kerääntyy reikiin ja halkeamiin pieniksi lammikoiksi ja lahottaa ajan myötä puun reikien ympäriltä.

Käytä vain virheetöntä puutavaraa. Tämän varmistat valitsemalla puutavaran itse rakennustavaraliikkeessä. Tarkista jokainen lauta ja tolppa, ennen kuin lastaat sen autoon, niin aita kestää pidempään.

3. KIINNITÄ TOLPAT MAAHAN

Jos kaivat tolpat 30–40 cm maahan, ne löystyvät ajan mittaan. Tämän seurauksena ne eivät enää kestä tuulen painetta.

Kaiva tolpat syvälle maahan. Tolpat on kaivettava roudattomaan syvyyteen. Yleensä noin 100–120 cm:n syvyys riittää – pohjoisempana voi joutua kaivamaan jopa 200 cm:iin. Tolppien kaivuuta helpottaa maakairan käyttö. Syvyys kuulostaa paljolta, mutta sille on syynsä.

Jos tolppia ei upoteta tarpeeksi syvälle, routa laajentaa maata tolppien alla ja työntää tolppia ylöspäin, jolloin ne eivät enää ole tiiviisti kuopissaan kiinni.

KATSO MYÖS: 4 VINKKIÄ: Helpot ja lujat tolpat

4. KÄYTÄ VAIN KESTÄVIÄ MATERIAALEJA

Jos tolppia ei ole kyllästetty tai ne eivät ole maakosketusta kestävää kestopuuta, ne lahoavat muutamassa vuodessa ja tällöin aita kaatuu.

Käytä kyllästettyä puuta tai maakosketusta kestävää kestopuuta. Maa- tai vesikosketukseen tulevissa rakenteissa käytettävä A-luokan (NTR-A) kestopuu kestää 3–5 kertaa pidempään kuin kyllästämätön puu.

Tammitolpat kestävät ulkokäytössä noin 12–15 vuotta, ja jotkin kalliimmat puulajit jopa 30 vuotta.

RAKENNUSOHJEET: Rakenna aita, joka kestää 100 vuotta

5. SÄLÄ SÄÄSTELE LAUTOJA JA TOLPPIA

Jos lautaverhoilun kiinnityskohtien välit ovat liian pitkät, puun jännite voi irrottaa käytetyt ruuvit tai naulat. Tämän seurauksena verhoilu irtoaa ennen pitkää.

Pystytolppien väli ei koskaan saisi olla pidempi kuin 180 cm. Suosittelemme tolppaväliksi enintään 150 cm. Jos kiinnität pystylaudat vaakalautoihin, lautojen väli ei saisi olla 120 cm korkeampi.

6. VEDEN ON VALUTTAVA ALAS

Monet aidat lahoavat jo muutamassa vuodessa, koska niitä ei ole rakennettu niin, että vesi valuu tolpilta, laudoilta ja verhoilulaudoilta alas. Pienet rakennusyksityiskohdat voivat pidentää käyttöikää.

Kaikki ylöspäin osoittavat puupinnat on sahattava viistoon niin, että vesi valuu niiltä alas. Myös lautojen ja rimojen alareunat on sahattava viistoon, jotta vesi ei jää lautoihin vaan tippuu alas maahan. Kata puun yläpinnat hatuilla tai peitelaudoilla, jotta vesi ei imeydy niistä sisään.

Lisäksi aita kannattaa koota heloilla sen sijaan, että tolppiin sahattaisiin lovia. Sadevesi tunkeutuu hienoista loviliitoksista sisään ja lahottaa puun nopeasti.

KATSO MYÖS: VINKKI: Oikaise vino aita

7. PAKSUT MATERIAALIT KESTÄVÄT PIDEMPÄÄN

Jos käytät ohuempia materiaaleja, säästät rahaa. Toisaalta puutavara vääntyy ja lahoaa paljon nopeammin kuin paksumpi materiaali. Sovita valitsemasi puutavaran koko aitapaikan olosuhteisiin.

Mitä kovemmille tuulille ja vesiolosuhteille aita altistuu, sitä tukevampia materiaaleja on käytettävä. Muista myös sovittaa tolppiin ja aitaan käyttämäsi puutavaran koko toisiinsa.

8. KÄYTÄ AINA RUOSTUMATTOMIA RUUVEJA

Jos ruuvit ruostuvat, ne heikkenevät ja voivat murtua, jolloin verhoilulaudat irtoavat. Ruostuneista ruuveista jää myös rumia jälkiä, joita on lähes mahdoton peittää. Käytä ruostumattomia ruuveja puulajista riippumatta.

Ruuvien tulee olla vähintään 5 mm paksuja ja niissä pitää olla iso, tasainen kanta. Muista myös, että ruuvien tulee olla niin pitkiä, että ne varmasti pitävät.

9. VÄLTÄ KASVEJA

Aitaa vasten olevat suuret kasvit painavat, työntävät ja keräävät erityisesti kosteutta. Aita on pidettävä kasveista vapaana. Jos et kuitenkaan halua olla täysin ilman kasveja, niin leikkaa kasvustoja niin, että niistä ei tule liian tiiviitä tai raskaita.

10. MUISTA HUOLTAA AITAA

Jos et maalaa tai huolla aitaa, se ei kestä kovin montaa vuotta. Aita on käsiteltävä puunsuojalla tai öljyllä tai maalattava säännöllisesti, jotta se kestäisi huomattavasti pidempään.

Riippumatta valitusta käsittelyaineesta, vesi on syytä pitää etäällä aidasta, jotta puu ei lahoa ja homehdu. Muista kuitenkin, että mitä paremmin puu on suojakäsitelty, sitä paremmin aita on suojattu myös auringon UV-säteiltä.

Aitaa on myös syytä pestä aika ajoin, jos sen pintaan on takertunut kasvillisuutta. Levä, lika yms. kerää nimittäin myös kosteutta.

RAKENNUSOHJEET: Näin saat puurakennelmalle sadan vuoden takuun

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Rakenna upea ja KESTÄVÄ riukuaita

  Rakenna upea ja KESTÄVÄ riukuaita

  31/05 Perinteinen kuusiriu’uista tehty aita on jo luonnostaan suojattu laholta ja sienikasvustolta. Kun aidan rakentaa oikein, se kaunistaa tontinrajaa vuosikausia.

 • VINKKI: Suorista vino aita

  VINKKI: Suorista vino aita

  06/04 Jos aitasi on saanut sivuosuman ja kallistuu uhkaavasti toiselle sivulle, älä huolestu. Tällä konstilla suoristat aidan helposti.

 • Molemmilta puolilta kaunis aita?

  Molemmilta puolilta kaunis aita?

  14/03 Haluaisimme naapurini kanssa aidan, joka on kaunis molemmilta puolilta eikä vain toiselta. Onko teillä vinkkejä siihen, millainen aita meidän on rakennettava?

 • Jääkö kalanruotokuviosta hukkapaloja?

  Jääkö kalanruotokuviosta hukkapaloja?

  18/08 Taloon tarvitaan aita, ja kalanruotokuvio sopisi hyvin ympäristöön. Aiheuttaako se paljon materiaalihävikkiä eli jääkö kuviosta paljon hukkapaloja?

 • Kuinka rakennan vaakalaudoitetun aidan?

  Kuinka rakennan vaakalaudoitetun aidan?

  30/07 Haluan rakentaa vaakalaudoitetun aidan, jonka molemmat puolet ovat samanlaiset. Löytyykö vinkkejä?

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot