Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Valitse sopivat luonnonkivet

Luonnonkivet ovat täydellinen valinta tyylikkään polun tai pihaliittymän rakennusmateriaaliksi. Luonnonkivien väriskaala on uskomattoman laaja, ja ne sopivat erityisen hyvin käytäville, poluille ja terasseille. Esittelemme erilaisia luonnonkiviä ja niiden latomiseen sopivia työskentelytapoja.


TAKOMINEN: Noppakivet ladotaan paksun hiekkakerroksen päälle ja taotaan kiinni alustaan.


MIHIN LUONNONKIVIÄ KÄYTETÄÄN?
Natursten i haver og indkørsler PIHAPOLUT JA -LIITTYMÄT
Lado luonnonkivistä tyylikäs pihapolku tai pihaliittymä, jonka ulkonäkö säilyy vuosikymmeniä. Luonnonkivi patinoituu hienosti.
Natursten på terrasser TERASSIT
Voit tehdä luonnonkivistä myös upean terassin. Terassi pitää tehdä kutakuinkin tasaisista kivistä, sillä muuten pöytä ja tuolit keikkuvat.
Natursten i højbede og støttemure KUKKAPENKIT JA TUKIMUURIT
Kukkapenkkejä, istutusaltaita ja tukimuureja tehdään usein luonnonkivistä. Luonnonkivistä rakennettu muuri voi olla todella kestävä.


MITEN LUONNONKIVIEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Luonnonkivien latomisessa on paljon samaa kuin tavallisten pihalaattojen asentamisessa. Alustan täytyy olla tasainen ja luja ennen asennushiekan levittämistä.

Asennushiekkakerros on yleensä vain pari senttiä syvä, mutta noppakivien alle hiekkaa tarvitaan jopa 10 sentin kerros. Asentamiseen käytetään usein kivituhkaa asennushiekan sijasta.

Sådan arbejder du med natursten

Luonnonkivien halkaisuun kannattaa käyttää kulmahiomakonetta ja isoa timanttilaikkaa, sillä niillä leikkauspinnasta tulee hyvin tasainen.

Jos katkaisupinnasta halutaan luonnollisen näköinen, kivi kannattaa halkaista lyömällä. Tee kiveen pieni lovi, aseta siihen meisseli ja lyö meisseliin vasaralla. Kivi halkeaa usein yhdellä iskulla.

Sådan arbejder du med natursten

TÄRKEÄÄ!

Useimpien luonnonkivien pinta on epätasainen, ja ne asettuvat kunnolla kiinni alustaan vain, jos niiden yli ajetaan tärylevyllä eli lätkällä. Ilman tärylevykäsittelyä luonnonkivipinta jää epätasaiseksi.

ERITYISTÄ

Luonnonkiviä voi tilata verkosta tai ostaa rautakaupasta. Kivet myydään yleensä jättisäkeissä tai kuormalavoilla. Tavalliset luonnonkivet saa halvimmalla suoraan sorakuopalta ostamalla. Kiviä voi saada puoli-ilmaiseksi myös maansiirtoyrityksistä.


ERILAISIA LUONNONKIVIÄ
Varianter af natursten NOPPAKIVET
Noppakiviä ladotaan usein laattojen väliin, mutta niistä voi tehdä myös kokonaisia käytäviä ja polkuja. Kivet ovat kooltaan noin 9 x 9 x 9 cm. Pienillä mosaiikkikivillä tukitaan reikiä ja niistä ladotaan kuvioita. Niiden koko on yleensä noin 5 x 5 x 5 cm.
Varianter af natursten NUPUKIVET
Nupukiviä käytetään yleisimmin kiveyksen reunojen vahvistamiseen. Eurooppalaisten nupukivien koko on yleensä noin 15 x 16 x 21 senttimetriä. Idästä tuotujen kivien mitat ovat yleensä noin 14 x 14 x 20 senttiä.
Varianter af natursten LUONNONKIVET
Pyöreäreunaisia luonnonkiviä käytetään esimerkiksi seinänvierustojen ja kukkapenkkien koristeluun. Niistä voi periaatteessa latoa myös polun, joskin siitä tulee hyvin epätasainen. Kivien koko vaihtelee käyttökohteen mukaan.
Varianter af natursten LOHKOKIVET
Graniitista tai liuskekivestä lohkottuja laattoja käytetään useimmiten terasseihin ja pihapolkuihin. Kivien koko vaihtelee paljon, ja niiden paksuus on 2–5 cm. Kivet ladotaan hiekalle tai maakosteaan betoniin ja tärytetään kiinni.
Varianter af natursten LUONNONKIVILAATAT
Luonnonkivilaatat sopivat terasseille ja pihapoluille. Tarpeeksi paksuja laattoja voi käyttää myös liittymissä. Graniitti- ja basalttilaatat ovat kaikkein kestävimpiä. Liuske, hiekkakivi, marmori ja kvartsiitti pitää käsitellä, sillä ne imevät kosteutta.
Varianter af natursten SINGELIT JA MURSKEET
Singelikivissä on pyöreät reunat. Murskekivet ovat teräväreunaisia, joten ne pakkautuvat tiiviisti yhteen. Molempia voi käyttää kiveyksiin, joita ei pidetä puhtaana lumesta. Singelit ovat kooltaan 32–64 mm. Murskeiden raekoko vaihtelee.
Varianter af natursten PIKKUKIVET
Pieniä luonnonkiviä käytetään usein koristeina. Niitä voi myös sekoittaa betoniin. Pienimpien kivien läpimitta voi olla esimerkiksi 4–8 mm, keskikokoisten 8–16 mm ja isoimpien 16–32 mm.
Varianter af natursten KIVITUHKA
Kivituhka on kaikkein pienirakeisinta luonnonkiveä. Se on murskeen sivutuote, jonka raekoko vaihtelee 0–8 mm:n välillä. Kivituhkaa käytetään kiveysten saumoissa ja pihateiden päällysteenä.


REUNA LUONNONKIVESTÄ

Luonnonkivistä voi rakentaa erilaisia kaarevia ja suoria reunuksia. Graniitista tehdään myös kaivonkansia, isoja askelmakiviä ja jättilaattoja, jotka pitävät kukkapenkit paikoillaan.

Kant af natursten

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • OPAS: Kaikki pihakivistä

  OPAS: Kaikki pihakivistä

  19/07 Pihakivet ja -laatat ovat käteviä esimerkiksi teiden, käytävien ja pihaliittymien katteina. Esittelemme tärkeimmät kiveysmateriaalit ja niiden käyttötavat.

 • OPAS: Kaikki luonnonkivistä

  29/06 Luonnonkiveys tehdään tavallsisista, käsittelemättömistä kivistä. Lue täältä, miten luonnonkiveys asennetaan ja millainen se on käytössä.

 • OPAS: Kaikki pihatiilistä

  OPAS: Kaikki pihatiilistä

  29/06 Pihatiilet ovat jälleen nousseet suureen suosioon. Täältä löydät kaiken, mitä olet aina halunnut tietää pihatiilistä ja tiilikiveyksistä.

 • OPAS: Kaikki graniittikivistä

  OPAS: Kaikki graniittikivistä

  27/06 Graniittikivet ovat mainio pinnoite, ja niitä voi yhdistää myös betonilaatoitukseen. Lue mainio artikkelimme graniittikivien ominaisuuksista ja asennuksesta.

 • OPAS: Kaikki luonnonkivilaatoista

  27/06 Luonnonkivilaatoista syntyy sekä koristeellinen mosaiikkipinta että hyvännäköisiä askelmia. Lue täältä kaikki luonnonkivilaatoituksesta.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot