Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Betonikivet ja laatat

On monta hyvää syytä käyttää pihakiviä ja -laattoja. Kiveystä voi käyttää esimerkiksi teiden, käytävien ja pihaliittymien kattamiseen. Kivet ovat suhteellisen edullisia eikä niiden latominen ole vaikeaa. Kiveys luo vahvan ja tasaisen pinnan, joka on helppo pitää puhtaana. Esittelemme erilaisia kiveysmateriaaleja ja niiden käyttötarkoituksia.

Pihakivet ja -laatat
KIVEÄ KIVEN PÄÄLLE: Kun pohja on kunnossa, kivien latominen käy helposti ja nopeasti.


MIHIN LAATAT JA KIVET SOPIVAT?
Pihakivet ja -laatat LIITTYMÄT JA PIHATIET
Betonikiviä ja -laattoja käytetään usein liittymissä, pihateillä ja poluilla. Jos kitkeminen ei innosta, kasvien voi antaa kasvaa kivien väliin.
Pihakivet ja -laatat TERASSIT JA PORTAAT
Terasseille ja portaille ladotaan usein tiiliä, jotta pinnasta tulisi tasainen ja luja. Laajasta tiili- ja laattavalikoimasta löytyy jotain jokaiseen makuun.
Pihakivet ja -laatat TUKIMUURIT JA KUKKAPENKIT
Vaikka muurit ja kukkapenkit voi rakentaa myös isoista elementeistä, useimmat käyttävät niiden tekemiseen mieluummin pieniä kiviä tai betonia.


MITEN KIVET JA LAATAT ASENNETAAN?

Kivet ja laatat ovat helppoja latoa, jos pohja on kunnossa. Alustalla on ratkaiseva merkitys siinä, pysyvätkö laatat ja kivet suorassa linjassa. Pohjan on oltava tiivis (lätkätty) ja tasainen ennen asennushiekan levitystä.

Hiekkakerros saa olla vain 2–3 cm paksu. Hiekkaa ei tiivistetä tärylevyllä, vaan se tasoitetaan laudalla tai betonihiertimellä.

Pihakivet ja -laatat

Kivet ja pienemmät laatat voi katkaista giljotiinilla, joka tosin jättää katkaisupinnan hieman epätasaiseksi. Jos reunoista halutaan suorat, voidaan käyttää kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa.

Jos kivet ladotaan kaareksi tai ympyräksi, kannattaa avuksi rakentaa ”harppi” kepistä ja langasta. Lanka varmistaa, että kuvio pysyy kuosissa.

Pihakivet ja -laatat

TÄRKEÄÄ!

Kun kiveys on ladottu valmiiksi, sen yli pitää aina ajaa tärylevyllä eli lätkällä, jotta pinnasta tulee tasainen. Tärinä myös nostaa asennushiekan ylös saumoissa, jolloin saumat ”lukittuvat”.

TIETOISKU BETONIKIVISTÄ

Karkeareunaiset betonikivet valmistetaan kuten kaikki muutkin betonikivet, mutta ne saavat lisäksi erikoiskäsittelyn. Kiviä pyöritetään valtavissa rummuissa, jotta niiden nurkat hioutuvat pois. Käsittely tekee kivestä karkean ja saa sen näyttämään ajan patinoimalta.


ERILAISIA BETONIKIVIÄ JA –LAATTOJA
Pihakivet ja -laatat BETONIKIVI
Valettuja betonikiviä myydään erivärisinä ja -muotoisina. Yleisimpiä ovat ässäkivet, nelikulmaiset kivet sekä rosoreunaiset kartanokivet. Kivien paksuudesta riippuu, kuinka raskasta liikennettä ne kestävät.
Pihakivet ja -laatat BETONILAATAT
Betonilaattoja on monia eri kokoja, ja niistä voidaan latoa kuvioita. Useimpien reunoissa olevat ”kalterit” varmistavat, että laattojen väliin jää tilaa saumalle. Betonilaatat ovat yleensä 5–6 cm paksuja.
Pihakivet ja -laatat PÄÄLLYSTETYT BETONILAATAT
Päällystettyjen betonilaattojen pinta on käsitelty siten, etteivät ne ime juurikaan vettä, jolloin levät eivät tartu niiden pintaan. Talviolosuhteita kestävä pinta muistuttaa hiekkakiveä tai graniittia.
Pihakivet ja -laatat REUNAKIVET
Kiveyksen reunat voidaan tukea reunakivillä. Reunakivi voi olla luonnonkiveä tai betonia. Valetuista reunakivistä voi latoa myös suojamuurin tai istutuslaatikon reunan.
Pihakivet ja -laatat ITSEVALETUT LAATAT
Voit valaa laattasi myös itse sementistä ja hiekasta 1:3-suhteessa. Isot laatat pitää valaa paikalleen, ja ne kannattaa vahvistaa harjateräksellä. Betonin voi värjätä sekoitusvaiheessa.
Pihakivet ja -laatat RUOHOKIVI
Eräs erikoisimmista laattamalleista on raudoitettu ruohokivi. Siihen on tehty reikiä, joissa ruoho voi kasvaa ja joista vesi pääsee valumaan läpi. Malli sopii erityisen hyvin pihojen liittymiin.
Pihakivet ja -laatat VIEMÄRI
Vesi voidaan johtaa pois talon vierestä kourulla. Tarkoitukseen myydään valmiita betonista tehtyjä kourukiviä, mutta kourun voi rakentaa myös itse yhdistelemällä tavallisia kiviä reunakiviin.


PIHAKIVIEN JA -LAATTOJEN TAVALLISIMMAT KOOT

Betonilaatat on usein 5–6 cm paksuja. Koko vaihtelee. Yleisimpiä kokoja ovat:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Betonikivet ovat tavallisesti 5,5 tai 7 cm paksuja. Reunakivet ovat useimmiten 14 cm paksuja. Kiviä on monia eri kokoja. Tavallisimpia ovat:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • OPAS: Kaikki betonilaatoista

  OPAS: Kaikki betonilaatoista

  27/06 Hyvännäköisiä betonilaattoja on helppo latoa. Artikkelissa on kaikki, mitä olet aina halunnut tietää betonilaatoista.

 • OPAS: Valitse oikeat laatat ja kivet

  OPAS: Valitse oikeat laatat ja kivet

  27/06 Harmaa betonilaatta ei ole ainoa mahdollinen pihapäällyste. Suuri oppaamme esittelee sopivimmat terassin, pihatien ja puutarhan kivi- ja laattaratkaisut.

 • Kiviä ja laattoja puutarhaan

  Kiviä ja laattoja puutarhaan

  18/05 Terassin, pihatien tai puutarhapolun voi työstää laatoista tai kivistä.

 • OPAS: Valitse sopivat luonnonkivet

  OPAS: Valitse sopivat luonnonkivet

  02/08 Luonnonkivet ovat täydellinen valinta tyylikkään polun tai pihaliittymän rakennusmateriaaliksi. Näytämme, miten niiden kanssa työskennellään.

 • OPAS: Kaikki luonnonkivistä

  29/06 Luonnonkiveys tehdään tavallsisista, käsittelemättömistä kivistä. Lue täältä, miten luonnonkiveys asennetaan ja millainen se on käytössä.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot