Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Rakenna oven suojaksi upea katos!

Talostasi tulee paljon kutsuvampi, jos rakennat pääoven ylle pienen katoksen. Kiinnitä katos seinään niin lujasti, etteivät lumi ja myrskyt revi sitä irti.

Ulko-oven katosRuuvit pitää kiinnittää lujasti kiveen tai rakennuksen runkoon, ettei rajuilma tai lumi irrota katosta seinästä.

Katoksella suojattu ulko-ovi on paljon houkuttelevampi kuin taivasalla oleva ovi. Katos ilahduttaa varsinkin silloin, kun tulet kotiin kaatosateessa ostoskassien kanssa tai kun vieraasi seisovat ovella parhaissa juhlavaatteissaan.

Voit rakentaa katoksen itse tai etsiä rautakaupasta valmiskatoksen. Valmiskatos on edullinen ja helppo asentaa, ja se muuttaa talosi ilmettä merkittävästi.

Rakenna katos näillä ohjeilla

Löydät läjäpäin erilaisia katoksen rakennusohjeita täältä katokset, jos haluat rakentaa katoksen itse. Jos et halua puista katosta, vaan pidät teräksestä ja lasista, tutustu rautakauppojen katosvalikoimaan.

Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun päädyt, joudut kiinnittämään katoksen seinään. Paras kiinnitystapa riippuu talon seinärakenteesta. Katos pitää kiinnittää seinään todella lujasti, jotta se kestää lumen painon ja tuulen tuiverruksen.

Lumi painaa katoksen ylimpiä ruuveja irti seinästä, ja kova tuuli vetää sitä irti seinästä. Pohjoisen ankarissa sääoloissa ruuvien pitää kestää todella kovia luonnonvoimia.

Luja katos lujasti erilaisiin seiniin

Katoksen muoto ratkaisee, kuinka lujasti se pitää kiinnittää seinään. Myös talon sijainti vaikuttaa. Mitä loivempi katos on, sitä enemmän sen päälle kertyy lunta.

Tuuli repii katosta enemmän meren rannalla kuin keskellä metsää. Ruuvien pitää yltää seinän kantavaan rakenteeseen. Yleensä seinään ruuvataan lankku, joka muodostaa lujan alustan. Ruuvaa ruuvit mahdollisimman kauas toisistaan, jotta katoksen paino jakaantuu tasaisesti.


Katos neljään erilaiseen seinään
Katos oven päälle 1. LUJA TIILISEINÄ
Katos ruuvataan kiinni lujaan tiiliseinään ruuveilla ja tulpilla. Käytä joko karmiruuveja tai lyöntiankkureita. Tähtää ruuvit tiilten keskelle kauas saumoista.
Katos oven päälle 2. ONTTO TAI VANHA TIILISEINÄ
Jos tiilet ovat hauraita tai onttoja, tulpat ja ruuvit eivät tartu kiinni mihinkään. Voit työntää pultit seinän läpi ja kiinnittää ne toiselta puolelta muttereilla.
Katos oven päälle 3. LAUTASEINÄ JA PUURUNKO
Lautaseinään tarvitaan lujat ruuvit, mielellään kansiruuvit eli täkkipultit. Ruuvit pitää kiinnittää runkoon asti. Ruuvit pitävät parhaiten, jos niille esiporataan reiät.
Katos oven päälle 4. RAPATTU ERISTYS
Tässäkin tapauksessa ruuvien pitää yltää runkoon asti. Jos asennuslevy on pieni, se voi painaa reiän rappaukseen. Siinä tapauksessa paino pitää jakaa laajemmalle esimerkiksi laudalla.


Katos ei aina osu runkotolppien kohdalle

Katos ei aina ole sen muotoinen, että kiinnitysruuvit osuvat runkotolppien kohdalle. Silloin pitää ajatella luovasti ja keksiä jotain muuta.

Jos valmiskatoksen kiinnikkeet eivät osu tolppien kohdalle, voit ratkaista ongelman asentamalla lankun tai levyn seinän ja räystään väliin. Kiinnitä ensin katos lankkuun pulteilla ja muttereilla ja ruuvaa sen jälkeen lankku kiinni seinään runkotolppien kohdalle.

Jos rakennat katoksen itse, voit mitata runkotolppien paikat etukäteen ja rakentaa katoksen mittojen mukaan.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • NÄIN: Vaihda kulunut pääovi

  NÄIN: Vaihda kulunut pääovi

  30/08 Jos ulko-ovesi on vanha ja väsynyt, se kannattaa vaihtaa uuteen. Uusi ovi säästää energiaa, pitää varkaat loitolla ja antaa talosta hyvän vaikutelman.

 • VAU: Ulko-ovi lukkoon kännykällä

  VAU: Ulko-ovi lukkoon kännykällä

  15/04 Unohda vanhat ajat, jolloin lapsi jäi oven taa, kun avain unohtui kotiin. Nykykodissa on elektroniset lukot, ja monet niistä voit asentaa itse.

 • KORJAA: Huonosti istuva ulko-ovi

  KORJAA: Huonosti istuva ulko-ovi

  14/12 Koska viimeksi huolsit kotisi ulko-oven? Asia kannattaa hoitaa kuntoon! Näytämme, kuinka korjaat neljä tavallista ulko-oven vikaa.

 • Uusi ulko-ovi on kannattava ostos

  Uusi ulko-ovi on kannattava ostos

  14/10 On monta hyvää syytä vaihtaa vanha, kulunut ulko-ovi uuteen. Kauneuden lisäksi saat lisää lämmöneristystä ja turvallisuutta.

  Vaikeus 3/4

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Kesämökin lisäeristys

Vanha kesämökkini on rakennettu tolppien ...

Kylpyhuoneremontin rahoitus

Keskustelu tuntuu olevan melkoisen hiljaista, ...

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot