Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Välioven sovittaminen

Vakiokokoiset ovet ovat edullisia, mutta erikoismitoin rakennettu ovi voi maksaa helposti viisisataa euroa. Tähän kellarihuoneeseen pitää asentaa ovi, mutta oviaukko ei vastaa mitään vakiomittoja.


On kuitenkin mahdollista säästää paljon rahaa hankkimalla vakiokokoinen ovi ja leikkaamalla sitä ja ovenkarmia niin, että ne mahtuvat oviaukkoon, joka ei siis ole vakiomittainen. Oviaukko mitataan molemmilta puolin, ja mitta merkitään ovenkarmiin.

Ylä- ja alareunasta vähennetään kuitenkin senttimetrin verran, sillä lattia on myöhemmin tarkoitus laatoittaa. Karmiin ja oveen asennetaan saranat, niin että ovea voi sovittaa kokeeksi karmiin, niin että helat sopivat ja ovea mahtuu leikkaamaan.

Ovi asetetaan sitten kahden pukin päälle. Siihen merkitään samat mitat kuin karmiin. Pisteiden väliin asetetaan sahauskisko, ja ovi leikataan pyörösahalla. Jos käytettävissä ei ole pyörösahaa, pisteiden välille voi piirtää viivan ja sahata tavallisella käsisahalla. Kun ovi on sahattu, sahataan ovenkarmit.

Ne kannattaa asettaa vierekkäin, niin että kumpaankin karmiin tulee merkintä samalle kohtaa.Karmit leikataan katkaisu-jiirisahalla. Tässäkin voi tietysti käyttää myös tavallista käsisahaa.

Sitten karmin voi koota. Osat asetetaan tasaiselle lattialle, ja sivukarmit ruuvataan kiinni yläkarmiin. Ovea on nyt leikattu vain korkeussuunnassa. Jos sitä leikataan sivuilta, saranoita on aluksi siirrettävä, mikä hieman mutkistaa työtä.

Kun sivut ja yläosa on ruuvattu yhteen, varmistetaan, että karmi sopii oviaukkoon. Koska lattia on myöhemmin tarkoitus laatoittaa, karmia kohotetaan noin 20 mm lattian yläpuolelle pari kiilan avulla.

Karmi sovitetaan yläosasta puhallettavalla kiilalla. Jos sellaista ei ole, voi käyttää tavallisia kiiloja. Vesivaa’an avulla tarkistetaan, että karmi on tarkalleen pystysuorassa.

Sitten varmistetaan, että paneelit peittävät karmin ja seinän välisen raon.Karmi kiinnitetään karmiruuveilla, joten karmin kummallekin puolelle porataan kolme reikää puuporalla.

Iskuporakoneella porataan karmin läpi seinään. Karmiruuvit ovat 12 senttimetrin pituisia, joten pora säädetään poraamaan 13 senttimetrin syvyinen reikä. Nyt koneella ei voi porata syvemmälle.

Jos poraussyvyyttä ei voi säätää, sen voi merkitä poranterään teipillä. Karmin kummallekin puolelle porataan kolme reikää, yksi ylös, yksi keskelle ja yksi alas. Karmiruuveille ei tarvita tulppia, ne vain ruuvataan valmiiksi porattuihin reikiin. Nyt ovi asetetaan paikalleen ja lasketaan saranoille.

Sen jälkeen saranat ruuvataan tiukasti kiinni, jotta ovi pysyy paikallaan. Sitten asennetaan ovenkahvat ja käännetään lukko. Se käy helposti tarttumalla lukon salpaan pihdeillä ja kääntämällä ympäri.

Sitten ovenkahvat asetetaan paikalleen ja ruuvataan kiinni. Nyt oven voi avata ja sulkea ilman ongelmia. Ovi ei kuitenkaan tule tiiviisti karmia vasten. Siinä on hieman väljyyttä. Se on kuitenkin helppo korjata taivuttamalla heloja hieman ulospäin, niin että ne tulevat tiukasti lukon salpaa vasten.

Seuraavaksi asennetaan oven vuorilaudat. Ne tulevat karmin päälle, mutta ei liian pitkälle, ettei lukon salpa osu siihen. Tässä tapauksessa vuorilauta tulee vähintään yhden senttimetrin päähän karmin reunasta.

Tämä mitta merkitään karmin yläreunaan, keskelle ja alareunaan. Sitten mitataan, mistä kohtaa vuorilauta pitää leikata, ja sen jälkeen leikataan se 45 asteen jiiriin. Seinän kohdalla vuorilauta on liian leveä. Siitä pitää leikata hieman, ja se tehdään pistosahalla. Lopuksi vuorilaudat naulataan kiinni.

Tässä käytetään naulauspistoolia, mutta voit tietysti käyttää myös tavallista vasaraa ja upponauloja. Ovi on nyt paikallaan. Karmeineen se maksoi noin 70 euroa, joten muokkaamalla hieman vakiomittaista ovea säästyi satoja euroja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Asenna ovisilmä

  Asenna ovisilmä

  23/08 VIDEO: Ennen ovissa oli yleisesti ovisimä, josta saattoi kurkistaa, kuka ovikelloa oli soittanut. Nykyään oviin ei enää tehtaalla asenneta ovisimää, joten jos sellaisen haluaa, se on asennettava jälkeenpäin.

 • Ota tarkat mitat uusia ovia ja ikkunoita varten

  Ota tarkat mitat uusia ovia ja ikkunoita varten

  23/08 VIDEO: Kun tilaat uuden oven tai ikkunan, on mitat otettava tarkasti ja käytettävä samanlaisia merkintöjä tavarantoimittajan kanssa. Muuten voi käydä niin, ettei ovi tai ikkuna olekaan oikean kokoinen. Jos olet antanut ...

 • Estä murtautuminen yksisuuntaisilla ruuveilla

  Estä murtautuminen yksisuuntaisilla ruuveilla

  23/08 VIDEO: Varkaat murtautuvat usein sisään irrottamalla lasiruudun kiinnityslistat ja sitten itse lasin. Sen jälkeen onkin helppo panna käsi sisään ja avata ovi painamalla kahva alas.

 • Estä murtautuminen yksisuuntaisilla ruuveilla

  Estä murtautuminen yksisuuntaisilla ruuveilla

  23/08 VIDEO: Varkaat murtautuvat usein sisään irrottamalla lasiruudun kiinnityslistat ja sitten itse lasin. Sen jälkeen onkin helppo panna käsi sisään ja avata ovi painamalla kahva alas.

 • Koodilla toimiva lukko terassin oveen

  Koodilla toimiva lukko terassin oveen

  23/08 VIDEO: Varkaat tarkistavat aina ensimmäiseksi, pääsevätkö he saaliin kanssa ovesta ulos. Tästä ovesta se onnistuu helposti, sillä siinä on vain tavallinen kääntökahva.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot