Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Uusi alumiininen ikkunalista

Uusi alumiininen ikkunalista. Kellarin ikkuna on usein alttiina sadevedelle, ja sen vuoksi alaosan lista lahoaa varsin nopeasti. Juuri niin on tapahtunut tässäkin. Siksi se pitää nyt vaihtaa. Irrota lahonnut lista varovasti taltalla vahingoittamatta karmia, joka on usein ihan hyvässä kunnossa. Puhdista reuna ja irrota vanhat kumitiivisteet.

Reunassa saattaa olla myös vanhoja nauloja, jotka on irrotettava, jotta pinnan saa aivan puhtaaksi. Vaikka alareunan lista oli aivan laho, ruuvitaltalla painelu paljastaa, että itse karmi on hyvässä kunnossa.

Jos ruuvitaltta ei painu karmin sisään, se kelpaa vielä hyvin. Aiemman puisen tilalle alareunaan kiinnitetään nyt alumiinilista. Ennen sen kiinnittämistä katsotaan kiinnityshelan avulla, mille korkeudelle lista tulee. Listan korkeus merkitään sivulistaan ja mittaan lisätään 5 mm. Alumiinilistan ja sivulistan väliin pitää nimittäin jäädä 5 mm:n ilmarako, jotta sadevesi valuu maahan eikä pääse puurakenteen sisään.

Sivulistan leikkaaminen sopivalle korkeudelle sujuu mainiosti yleisleikkurilla, koska sillä on helppo päästä katkaisemaan lista halutusta kohdasta, toisin kuin sahalla. Huomaa, että leikkuukohta on viisto, koska se seuraa alumiinilistan muotoa. Ennen alalistan kiinnittämistä karmin on oltava täysin puhdas. Lisäksi siihen on hyvä levittää hiukan pohjustusöljyä tai puunsuoja-ainetta.

Tämän tyyppinen reunalista kiinnitetään paikalleen pakkauksen mukana toimitetuilla muoviheloilla. Helan pohja on hiukan vino, koska se on tarkoitettu viistoon karmiin sopivaksi. Tämä karmi onkin suora, joten vino osa pitää leikata pois. Se on helpointa tehdä katkoteräveitsellä.

Helat kiinnitetään n. 10 cm:n pääähn kummastakin reunasta ja sitten noin 30 cm:n välein. Tässä tapauksessa tarvitaan siis 4 helaa, jotka kiinnitetään aivan ikkunalasiin kiinni. Alumiinilistat ovat vakiomittaisia. Nyt on mitattava, kuinka paljon listaa pitää lyhentää, jotta se sopii juuri tähän ikkunaan. Merkitse listaan lyhennyskohta, kiinnitä se ruuvipuristimeen ja sahaa liika pois rautasahalla.

Aseta klipsit karmiin kiinnitettyjen helojen päälle. Nyt pitää vain työntää lista paikalleen niin, että kuuluu pieni napsahdus. Uusi alumiinilista on nyt paikallaan, eikä vesi enää pääse ikkunarakenteen sisään.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Tee itse ikkunaristikko

  Tee itse ikkunaristikko

  23/08 VIDEO: Valeristikon avulla ikkunan voi somistaa yhteensopivaksi talon muiden pikkuruutuisten ikkunoiden kanssa. Ikkuna on asetettu työpöydälle, ja nyt mitataan kehikon korkeus ja leveys.

 • Yksi avain koko taloon

  Yksi avain koko taloon

  23/08 VIDEO: On tullut aika vaihtaa pääoven lukko. Samalla päätettiin siirtyä järjestelmään, jossa yksi avain sopii moneen lukkoon. Tässä valittiin lukko, jota ei saa sisäpuoleltakaan auki ilman avainta. Se saa varkaatkin usein ...

 • Uudet vuorilaudat ikkunaan

  Uudet vuorilaudat ikkunaan

  23/08 VIDEO: Tässä on esimerkki siitä, miten ikkunan vuorilautoja ei koskaan saisi kiinnittää. Ylälauta ei saa missään tapauksessa olla sivulautojen välissä. Se pitää olla niiden päällä, jotta sadevesi ei pääse saumakohdista sisään ...

 • Vanhan ikkunan kunnostaminen

  Vanhan ikkunan kunnostaminen

  23/08 VIDEO: Tämä vanha ikkuna aiotaan kunnostaa. Kaikki ikkunalasit irrotetaan ja vanha kitti raavitaan pois. Vaikka kitti on vanhaa ja sitä on monta kerrosta, se on joissakin kohdin todella tiukassa. Irrota ensin irtonainen kitti ...

 • Rakenna ikkuna itse

  Rakenna ikkuna itse

  23/08 VIDEO: Tässä ammattilainen näyttää, miten itse voi tehdä ikkunan, joka sopii käytettäväksi piharakennuksessa tai sisäovissa. Rakenne on hyvin yksinkertainen ja samalla tukeva. Tällä tavalla kasattuna kulmat näyttävät siltä ...

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot