Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Ikkunaruudun vaihtaminen

Ikkunaruutuja vaihtamalla voi säästää paljon energiaa. Pientenkin ruutujen vaihtaminen auttaa. Ja kun listat ovat alkaneet lahota, kuten tässä, ei kannata odottaa kauempaa.


Ensimmäiseksi poistetaan lahonneet listat. Ne irrotetaan vääntämällä listoja koko matkalta hitaasti ja rauhallisesti taltalla. Jos listat ovat tiukasti kiinni, talttaa voi koputella kevyesti vasaralla. Sitä ei kuitenkaan saa lyödä kovaa, ettei ruutu mene rikki.

Jäljelle jääneet naulat vedetään pois hohtimilla. Sekin kannattaa tehdä varovasti, etteivät naulat katkea. Ne nimittäin katkeavat helposti, mutta naulat pitäisi silti saada pois, tai uusi ruutu on vaikea saada paikalleen.

Seuraavaksi irrotetaan vanha ruutu ja otetaan mitat uutta varten. Mitat on otettava joka sivulta. Tässä ikkunankehyksen alareuna on 96,5 cm leveä, ja alas tuleva ikkunalista on leikattava sen pituiseksi.

Joka sivu on mitattava erikseen, sillä esimerkiksi tässä yläreunan leveys on 96,6 cm – se on siis millimetrin alareunaa leveämpi. Se ei ole paljon, mutta ero voi usein olla suurempi, ja on ärsyttävää tilata uusi ruutu, joka ei sovikaan. Ruudun korkeus on kummallakin puolella 40 cm.

Seuraavaksi leikataan alas tuleva ikkunalista. Se on alumiinia, ja sen voi leikata metallisahalla, tai metallin leikkaamiseen tarkoitetulla terällä katkaisu-jiirisahalla, kuten tässä. Sitten leikataan vielä 3 ikkunalistaa.

Ne katkaistaan aluksi suunnilleen oikeasta kohtaa ja sen jälkeen mittojen mukaan 45 asteen jiiriin. Jotta listojen asentaminen olisi helpompaa, kun uusi ruutu on asennettu, kumpaankin listaan kiinnitetään pari upponaulaa.

Jotta listat eivät halkeile, naulojen pää isketään tasaiseksi ennen kuin ne lyödään paikalleen. Seuraavaksi eristetään ikkunalistat itsestään liimautuvilla tiivistenauhoilla, jotka asetetaan ikkunalasia vasten. Myös tässä on oltava tarkkana ja leikattava tiivistenauhat niin, ettei niistä tule liian lyhyitä tai pitkiä.

Myös ikkunankarmiin kiinnitetään tiivistenauhat. Ne asennetaan niin, että ne painuvat suoraan ruutua vasten. Uusi ikkunaruutu on kaksinkertaista laminoitua energialasia, jonka paksuus on 8 mm.

Se on tilattu entisen ruudun mittojen mukaan, ja sopii siksi mainiosti ikkunankehykseen. Sitten asennetaan ikkunalistat. Aluksi naulataan pystysuorat listat. Se sujuu helposti, kun upponaulat ovat valmiina listoissa. Sen jälkeen kiinnitetään ylin lista.

Alareunaan tulevaan listaan asennetaan ensin mukana toimitetut helat yhdellä ruuvilla. Tähän vajaan metrin levyiseen ruutuun asennetaan viisi helaa. Nyt alumiinilistan voi napsauttaa paikalleen käsin.

Uusi energialasiruutu on nyt paikallaan, ja työhön kului vain puolisen tuntia. Nyt säästyy energiaa, eikä enää tarvitse kuin pestä ikkuna – ja se tehdään saman tien.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Tee itse ikkunaristikko

  Tee itse ikkunaristikko

  23/08 VIDEO: Valeristikon avulla ikkunan voi somistaa yhteensopivaksi talon muiden pikkuruutuisten ikkunoiden kanssa. Ikkuna on asetettu työpöydälle, ja nyt mitataan kehikon korkeus ja leveys.

 • Yksi avain koko taloon

  Yksi avain koko taloon

  23/08 VIDEO: On tullut aika vaihtaa pääoven lukko. Samalla päätettiin siirtyä järjestelmään, jossa yksi avain sopii moneen lukkoon. Tässä valittiin lukko, jota ei saa sisäpuoleltakaan auki ilman avainta. Se saa varkaatkin usein ...

 • Uusi alumiininen ikkunalista

  Uusi alumiininen ikkunalista

  23/08 VIDEO: Uusi alumiininen ikkunalista. Kellarin ikkuna on usein alttiina sadevedelle, ja sen vuoksi alaosan lista lahoaa varsin nopeasti. Juuri niin on tapahtunut tässäkin. Siksi se pitää nyt vaihtaa. Irrota lahonnut lista ...

 • Uudet vuorilaudat ikkunaan

  Uudet vuorilaudat ikkunaan

  23/08 VIDEO: Tässä on esimerkki siitä, miten ikkunan vuorilautoja ei koskaan saisi kiinnittää. Ylälauta ei saa missään tapauksessa olla sivulautojen välissä. Se pitää olla niiden päällä, jotta sadevesi ei pääse saumakohdista sisään ...

 • Vanhan ikkunan kunnostaminen

  Vanhan ikkunan kunnostaminen

  23/08 VIDEO: Tämä vanha ikkuna aiotaan kunnostaa. Kaikki ikkunalasit irrotetaan ja vanha kitti raavitaan pois. Vaikka kitti on vanhaa ja sitä on monta kerrosta, se on joissakin kohdin todella tiukassa. Irrota ensin irtonainen kitti ...

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot