Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Näin istutat siirtonurmikon

Siirtonurmi on paras ratkaisu, jos nurmikko halutaan saada nopeasti kuntoon: Piha voidaan ottaa käyttöön jo kaksi viikkoa istuttamisen jälkeen. Siirtonurmea voi käyttää myös muissa paikoissa. Katso, mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Rullegræs - sådan lægger du detNOPEA PIHA: Pihan voi ottaa käyttöön vain pari–kolme viikkoa siirtonurmen istuttamisen jälkeen.


MIHIN SIIRTONURMEA KÄYTETÄÄN?
Rullegræs PIHOILLE
Ensisijaisesti siirtonurmea käytetään nurmikon tekoon silloin, kun piha halutaan saada nopeasti käyttöön. Sitä voidaan käyttää myös nurmikon paikkaamiseen.
Siirtonurmikko katolle KATOLLE
Jotkut ovat laittaneet siirtonurmikkoa tai luonnosta kerättyjä tuppaita kesämökin katolle. Kasvikerros tasaa sisälämpötilaa ja näyttää ihmeen hyvältä.
Hahmojen tekemiseen HAHMOIKSI
Puutarhaan voi tehdä upeita hahmoja aivan tavallisesta siirtonurmesta. Nojatuoli ja karhuntalja keräävät varmasti ohikulkijoiden katseet!


MITEN SIIRTONURMI ASENNETAAN?

Esivalmistelut tehdään samalla tavalla riippumatta siitä, istutetaanko pihalle siirtonurmi vai kylvetäänkö perinteinen nurmikko. Maa pitää kääntää ja kivet sekä rikkaruohot poistaa. Pinta lanataan ja rikotaan haravalla.

Näin istutat siirtonurmikon

Siirtonurmen etuja on, että nurmikkoa voi käyttää nopeammin: pihalle pääsee jo parissa–kolmessa viikossa. Pari viikkoa lisää, ja piha on valmis pallopeleihin. Nurmikko rullataan auki ja saumat painetaan kiinni. Kaistaleita ei limitetä päistä, mutta vierekkäisten rullien saumat limitetään kuten tiiliseinässä.

Näin istutat siirtonurmikon

Rullia ei saa venyttää, sillä ruoho kuroo itsensä takaisin muotoon ja nurmikkoon tulee reikiä. Kun koko piha on peitetty, se jyrätään ja kastellaan.

TÄRKEÄÄ!

Siirtonurmen juuret eivät saa kuivua. Peitä rullat muovilla, jos et istuta niitä heti. Jos nurmikko istutetaan kuivalla kaudella, muista kastella pari–kolme viikkoa, jotta nurmikko ehtii vahvistua.

ERITYISTÄ

Siirtonurmikkoon ei välttämättä voi valita mieleistään ruohosekoitusta. Siirtonurmessa käytetään yleisesti esimerkiksi niittynurmikkaa, puistonataa ja juurtonurmikkaa. Samoja siemeniä on myös monissa valmiissa ruohonsiemensekoituksissa.


ERILAISIA SIIRTONURMIA JA KOHTEITA
Rullegræs på paller SIIRTONURMI
Siirtonurmen voi tilata netistä. Kannattaa varautua muutaman päivän toimitusaikaan, koska nurmikko nostetaan vasta, kun tilaus saapuu. Yritysten välillä ei ole suuria hinta- ja laatueroja.
KUNTTA KUNTTA
Metsänpohjamaa eli kuntta on metsän luonnollista aluskasvillisuutta. Kuntta soveltuu hyvin nurmikon tilalle ja vaikkapa laavun tai maakellarin katolle.
Rullegræs på taget KUKKAPENKKI KELLARIN KATOLLE
Maakellarin katolle voi laittaa kuntan asemesta maksaruohoa. Kasvi sietää hyvin kuivia kausia, ja katto pysyy helpommin vihreänä.
Rullegræs SIEMENSEKOITUS
Uusi piha tulee halvemmaksi, jos nurmikko tehdään kylvämällä. Siinä tapauksessa joudutaan odottamaan kauemmin, ennen kuin pihaa voi käyttää. Siemensekoituksissa on mistä valita.


Siirtonurmikko toimitetaan perille lavoille

Siirtonurmi toimitetaan perille lavoilla. Ruoho nostetaan samanlaisilla koneilla, joten rullat ovat standardimittaisia. Rullan mitat:

■ 40 cm leveä
■ 2,5 metriä pitkä
■ 1,5–2,5 cm paksu
■ Painaa 20–25 kiloa

Yhdessä rullassa on siis neliömetri nurmikkoa. Useimmilla lavoilla on nurmikkoa 50–60 neliölle. Jos siirtonurmikko asennetaan kiinni laatoitukseen, pitää maan pinnan olla vähintään 2–3 cm laattojen pintaa alemmalla.

UPEA KEKSINTÖ: HAHMOJA SIIRTONURMESTA

Jos haluat kokeilla hahmojen muovailua siirtonurmesta, aloita matalista hahmoista. Muovaile aluksi kosteasta ruokamullasta hahmon mallinen pohja.

Figurer med rullegræs
Korkeiden hahmojen sisään pitää asentaa sadettaja, jotta nurmikon juuret eivät pääse kuivumaan.

Korkeampiin hahmoihin tarvitaan paitsi ruokamultaa, myös kasvuturvetta. Sekoita 10 litraa turvetta 3-4 litraan vettä. Tasoita massa noin 10 cm paksuksi kerrokseksi ja painele se kiinteäksi. Nosta päälle siirtonurmi ja paina sekin lujasti kiinni. Kiinnitä ruoho alustaan kepeillä, kunnes nurmikko juurtuu kiinni.

Figurer med rullegræs
Ruoho pidetään paikallaan kukkakepeillä, kunnes juuret juurtuvat kiinni.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

  30/09 Syksy on täydessä vauhdissa, ja ruohonleikkuri pääsee pian talviteloille. Milloin nurmi kannattaisi leikata viimeisen kerran ennen talven tuloa?

 • Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  Kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  04/08 Olen leikannut nurmikkoni koko kesän ajan noin neljän sentin mittaiseksi. Jatkanko samaan malliin syksyyn asti?

 • Siirtonurmikon istuttaminen

  Siirtonurmikon istuttaminen

  08/07 VIDEO: Jos et jaksa odotella nurmikon kasvavan, voit myös rullata valmiin nurmikon mullan päälle melko nopeasti. Seuraavassa näytetään, miten se käy.

 • Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  Mitä robottileikkuri puuhaa öisin?

  07/07 Herkkien antureidensa, fiksun tietokoneensa ja hiljaisen käyntiäänensä ansiosta robottileikkuri siistii nurmikkoa myös öisin.

 • NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  NÄIN nurmikko selviää kesälomasta

  02/07 Kannattaako nurmikko leikata ihan lyhyeksi ennen lomamatkaa vai antaa sen kasvaa pitkäksi? Lue vastaus ja 4 muuta vinkkiä nurmikon hoitamiseen loman aikana.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot