Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Test av kompostkvarnar

Kompostkvarnen är en fantastiskt användbar maskin. Med den förvandlas kvistar och grenar till finhackad flis, som kan användas dekorativt eller mera nyttigt i kökslanden. Men kvarnarna väsnas och alla är inte lika effektiva. Vi har fyllt 10 kvarnar med alla möjliga kvistar och grenar.

Det har hänt mycket sedan vi testade kompostkvarnar första gången för 10 år sedan. I dag är alla kvarnar (med ett undantag) mycket effektiva och krossar, hackar och finfördelar tjocka grenar på upp till 44 mm i diameter.

Ljudtekniskt har det också hänt en del, även om de flesta kvarnar fortfarande väsnas. Det är trots allt rätt stora skillnader mellan de testade maskinerna. De flesta hackar sönder grenarna med hjälp av valsar, som framför allt krossar grenarna till rätt stora bitar. Men maskinerna arbetar relativt tyst.

De maskiner som finhackar grenarna med hjälp av roterande knivar väsnas betydligt mera. Ja, hela maskinen vibrerar och ”hoppar” när tjockare grenar fångas av de snabbt roterande knivarna. Då slår de uppstickande grenarna från sida till sida i inkastet medan den andra änden av grenarna tuggas sönder. Kvarnarna har också en tendens att spotta ut grenstumpar bakåt via inkastet, och stumparna kommer med hög fart. Å andra sidan är den flis, som kommer ut i rätta änden mycket bättre och mer finfödelad, vilket gör att den snabbare komposteras. Knivarna ska slipas då och då medan valsar är i stort sett underhållsfria (bortsett från att de ev. ska rensas).

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
  • Test av kompostkvarnar
  • Test av kompostkvarnar
  • Test av kompostkvarnar
  • Test av kompostkvarnar

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Lahjaksi ammattilaistyökalu

Lahjaksi ammattilaistyökalu

Työkalut

Kun tilaat lehden, saat itsellesi kätevän monitoimi-ilmaisimen, jossa on neljä toimintoa ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot