Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Kaikki sorasta!

Erilaisia soratuotteita on paljon. Joitakin tuotteita käytetään laattojen ja kivien pitämiseksi vakaasti paikoillaan, toiset sopivat erinomaisesti laastin tai betonin sekoittamiseen. Esittelemme tavallisimmat soratuotteet ja kerromme, mihin niitä voi käyttää.


TASAINEN JA VAKAA: Kantavan murskeen päälle levitetään tasoitushiekkaa. Näin päällysteestä tulee tasainen ja vakaa.


MIHIN SORAA KÄYTETÄÄN?
LAATTOJEN JA KIVIEN ALLA
Laattojen ja muiden päällysteiden alle tulee aina vähintään kaksi sorakerrosta (pohjamurske ja kantava sorakerros), kun työstetään pihatietä, polkua tai terassia.
ERILAISIIN MUURAUKSIIN
Useimpiin muuraustöihin käytetään soraa – esim. laastiin ja betoniin. On edullisempaa sekoittaa materiaalit itse kuin ostaa valmiita seoksia.
PÄÄLLYSTEENÄ
Sekä sorasta että pikkukivistä rakennetaan piha-alueita, puutarhapolkuja yms. Materiaalien käyttö on helppo ja halpa vaihtoehto laatoitukselle.


MITEN SORAA KÄYTETÄÄN?

Päällysteiden alle levitetään yleensä soraa. Kun tämä on tehty, sorakerros tiivistetään levytäryttimellä. Tämä koskee sekä kantavaa sorakerrosta että pohjamurskekerrosta. Yli 10–15 cm:n kerrokset tulisi täryttää kahdesti: ensimmäisen kerran silloin, kun puolet kerrospaksuudesta on levitetty.

Täryttämisen jälkeen sorakerros tasoitetaan, jotta seuraavasta kerroksesta saadaan suurin piirtein yhtä paksu joka puolelta. Viimeistä kerrosta, tasoitushiekkaa, ei tärytetä, vaan se oikaistaan.

Soran avulla päällysteestä saadaan tasainen ja vakaa vuosikausiksi. Päällysteen perustan on kuitenkin oltava kunnolla salaojitettu. Kantava sora ja varsinkin pohjamurske toimivat salaojan tavoin.

Jos et käytä kaikkea soraa yhdellä kertaa, tilaa sora erissä. Se tulee on kalliimmaksi, mutta näin sora pysyy puhtaana rikkaruohoista, puiden lehdistä, eläinten jätöksistä ja muusta orgaanisesta jätteestä.

ERIKOISPIIRTEET

Sora ja hiekka on maasta kaivettua kiviainesta, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai seuloa eri raekokoihin. Kalliomurske on kalliosta louhittua ja murskattua kiviainesta.

Sepeli puolestaan on kalliosta louhittua, murskattua ja seulottua kiviainesta.


SORAA, HIEKKAA JA MURSKETTA
POHJAMURSKE
Raekoko: 0–63 mm

Jos halutaan laatoittaa esim. pihatie tms. raskaalle liikenteelle tarkoitettu alue, alueelta kaivetaan multamaa pois ja sille levitetään 15–30 cm pohjamursketta. Kerros tärytetään kovaksi.
KANTAVA SORA
Raekoko: 0–32 mm

Kantavaa soraa käytetään kaikenlaisten päällysteiden alla – esim. laatoitusten, pihapolkujen ja ajoteiden pohjamurskeen päällä. 10–15 cm soraa vakauttaa päällysteen ja toimii salaojana.
TASOITUSHIEKKA
Raekoko: 0–8 mm

Tasoitushiekka levitetään suoraan laattojen alle. Kerroksen tulisi olla 2–4 cm. Koska hiekka on pienirakeista, sitä ei tärytetä, vaan se voidaan lanata. Hiekan salaojittava ominaisuus on heikko.
SAUMAHIEKKA
Raekoko: 0–2 mm

Saumahiekkaa käytetään mm. laattojen ja noppa- ja nupukivien välissä. Aikaisemmin käytettiin rantahiekkaa, mutta saumahiekka pakkautuu paremmin, mikä ehkäisee rikkaruohon tunkeutumista.
MUURAUSHIEKKA
Raekoko: 0–4 mm

Muuraushiekkaa käytetään esimerkiksi rappauslaastin tai hienorakeisen betonin sekoittamiseen. Jos aiot esimerkiksi rapata uuden sokkelin, sekoita muuraushiekkaa sementtiin ja veteen.

HIESUHIEKKA
Raekoko: 0–8 mm

Hiesuhiekkaa käytetään pihapoluissa tai terasseissa, joihin tulee sorapäällyste. Kun sorakerros tärytetään, pinnasta tulee kova, ja sen päällä voidaan kulkea pinnan vajoamatta.
VALULAASTIHIEKKAA
Raekoko: 0–16 mm

Valulaastihiekkaa käytetään reunakivien valamiseksi paikoilleen. Laastiseokseen lisätään vain sementtiä ja vettä. Valulaastia voidaan käyttää myös tolppien valamiseksi maahan.
LEIKKIHIEKKA
Raekoko: 0–2 mm

Leikkikenttiin käytettävä hiekka on seulottua hiekkaa, jonka rakeet ovat lähes yhtä suuria. Tämän ansiosta hiekka ei pakkaudu, eikä sitä voida täryttää. Hiekkaa on myös karkeampana (2–8 mm).
HIEKKA JA MURSKATTU KIVIAINES
Raekoko: 0–8 mm

Hiekka-aines sisältää savea, joten se pakkautuu hyvin. Myös kivimurske pakkautuu hyvin, koska rakeet ovat särmikkäitä. Hiekan ja murskeen seoksesta syntyy hyvä pohja puistojen poluille.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • OPAS: Kaikki sora- ja pikkukivipäällysteistä

  OPAS: Kaikki sora- ja pikkukivipäällysteistä

  29/06 Murske, pikkukivet ja sora ovat melko edullisia ja helppoja asentaa, mutta huolto on tarpeen. Lue täältä kaikki, mitä näistä pihapinnotteista kannattaa tietää.

 • Tarvitsenko kolmea erilaista kiviainesta?

  Tarvitsenko kolmea erilaista kiviainesta?

  23/07 Aion rakentaa ajotien. Tarvitsen kuulemma pohjamursketta, mursketta ja asennushiekkaa sekä lopuksi päällystettä. Onko asia todella näin?

 • 3 VINKKIÄ: Ruuvit ja tulpat

  3 VINKKIÄ: Ruuvit ja tulpat

  21/09 Saako tulppa olla ruuvia pitempi? Kuinka iso reiän pitää olla, ja pysyykö tulppa kiinni kipsilevyseinässä? Lue vastaukset kysymyksiin.

 • Verkotuslaasti tarttuu mihin vain

  Verkotuslaasti tarttuu mihin vain

  19/08 Uudenlaisilla laasteilla ja ohuilla lasikuituverkoilla voi rapata seiniä, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia kaikkein kokeneimmallekin rapparille!

 • Lähes ikuiset otsalaudat

  Lähes ikuiset otsalaudat

  18/08 Vaihda puiset otsalaudat kuitusementtiin, jos haluat säästyä huoltomaalaukselta. Kuitusementistä tehdyt laudat näyttävät puulta, mutta eivät lahoa koskaan.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot