Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Opas: Saumamassat

Aina ei ole helppoa selvittää, mikä tarjolla olevista saumamassoista sopii työhön parhaiten. Nyt luomme pikakatsauksen eri saumamassatyyppeihin.

Saumamassat voi karkeasti jakaa viiteen ryhmään niiden pääasiallisen valmistusaineen mukaan. Materiaalina voi olla akryyli, bitumi, MS-polymeeri, polyuretaani tai silikoni. Jokaisesta ryhmästä löytyy useita vaihtoehtoja eri tarkoituksiin. Mutta kuinka voi tietää, mitä myymälöiden jättivalikoimasta pitäisi valita? Valinta riippuu täysin siitä, mitä massalla on tarkoitus tehdä. Nyt kerromme, mihin kukin saumamassa sopii. Suosittelemme myös, että kääntelet jo liikkeessä eri patruunoita ja katsot, mitä niidenkyljessä lukee.

Mihin massaa on tarkoitus käyttää?

Ennen kuin ostat patruunan, mieti, millaisia ominaisuuksia massalta odotat. Haluatko esimerkiksi hioa saumamassan asennettuasi laivankansilattian tai saumattuasi kaksi keittiönpöytälevyä? Vai haluatko maalata seinän ja jalkalistan välisen sauman? Tai saumata uuden kylpyammeesi vierustat? Varmista siis, että saumamassa sopii haluamaasi käyttöön. Asia selviää patruunan tuoteselosteesta, mutta tiedät saumamassoista paljon aiempaa enemmän myös luettuasi katsauksemme.


8 TÄRKEINTÄ SAUMAMASSAA:


1. Bitumimassa

Bitumista kattomassaa käytetään mm. kattohuopakerrosten liimaamiseen, reikien korjaamiseen ja läpivienteihin. Massa valmistetaan bitumista, joka on raakaöljyn jalostamisessa syntyvää ylijäämämateriaalia. Massa toimii sekä saumamassana että liimana, eikä se läpikovetu, vaan jää hiukan pehmeäksi ja sisältä tarttuvaksi. Tästä syystä sitä on suojattava esimerkiksi päälle liimattavalla kattohuovalla.


2. Märkätilasilikoni

Märkätilasilikoni on sitkeää silikonia, joka muodostaa hyvin joustavan ja vesitiiviin sauman. Sitä käytetään saumoihin, jotka altistuvat vedelle esimerkiksi keittiössä ja pesutiloissa. Silikoni homehtuu jossakin vaiheessa, vaikka siihen olisi lisätty homeenestoaineita. Silikoni on poistettava mekaanisesti, esimerkiksi terävällä veitsellä, sillä kemiallisten liuotusaineiden käyttö voi vaurioittaa vesieristystä.3. Palotekninen saumamassa

Saumamassa, joka kestää peräti 1200 °C:n lämpötilan. Massaa käytetään tulisijojen tiivistämiseen ja lasikuitutiivisteiden kiinnittämiseen uuninluukkuihin. Saumamassasta tulee sen kovettuessa kivikovaa.


4. Lasisilikoni

Erikoissaumamassa, jota käytetään akvaarioiden liimaamiseen ja peilien asennukseen. Voidaan käyttää myös märkätilasilikonina, mutta ole varovainen. Tuote on etikkapohjainen ja se voi syövyttää huokoisia pintoja, esimerkiksi marmoria. Kirkas massa kovettuu puolikovaksi, kumimaiseksi saumaksi.


5. Polyuretaanimassa

Polyuretaanimassaa ympäristöystävällisempiäkin massoja on tarjolla. PU-massaa pidetään kuitenkin kaikkein vahvimpana saumamassana, ja koska se kiinnittyy kaikkeen, sitä käytetään esimerkiksi kiviseinien ja ikkunoiden välisiin saumoihin siitäkin huolimatta, että siitä haihtuu kovettuessa isosyanaattikaasuja. Joustaa ja voidaan ylimaalata.6. MS-polymeerimassa

Kun saumamassa on tuotenimeltään vaikkapa Marine-massa, se on todennäköisesti MS-polymeerisaumamassaa. Sillä syntyy hyvin kestäviä saumoja, joista osa kovettuu jopa niin paljon, että massaa voi hioa. Tämän vuoksi massaa käytetään kumisaumaisiin laivankansilattioihin, keittiönpöytälevyjen saumoihin jne. Ohut massa täyttää siveltäessä raot hyvin.


7. Akryylisaumamassa

Tähän tuoteryhmään kuuluvia tuotteita on lukuisia: rakennussauma- ja akryylisaumamassa sekä maalaussaumamassa, lateksi jne. Tuote sopii erinomaisesti esim. jalkalistan ja seinän välisen raon kattamiseen. Massaa käytetään sisätiloissa ja sen voi päällemaalata. Kun massa on kovettunut, pinnasta tulee hieman kumimainen, mutta se ei anna kovin paljon periksi.


8. Rakennusmassa

Saumamassassa yhdistyvät silikoni- ja polyuretaanimassojen edut ja tuloksena on joustava sauma, joka kestää jopa +/- 25 %:n liikehdintää . Sopii ulko- ja sisäkäyttöön, mm. rakennusosien saumoihin sekä ovien ja ikkunoiden saumoihin. Tuotteen etuna aiemmin käytettyihin silikonimassoihin verrattuna on, että rakennusmassaa voi maalata ja se kestää suurempia lämpötilamuutoksia.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Miten valitaan oikea saumalaasti?

  Miten valitaan oikea saumalaasti?

  30/09 Olen saumaamassa laattalattiaa. Laatat ovat 10 mm paksuja. Mitä saumalaastia pitäisi käyttää?

 • Vahva, sitkeä ja kätevä kuitukangas

  Vahva, sitkeä ja kätevä kuitukangas

  08/04 Uansett om du vil skille sand og stein, holde ugresset unna eller stanse fuglene i å herje med jordbærplantene dine, er fiberduk en god og holdbar løsning. Men du skal velge riktig type – det hjelper vi deg med.

 • Sauma pelastaa usein tilanteen

  Sauma pelastaa usein tilanteen

  08/04 Akryylisauma peittää pienet raot ja saa työnjäljen näyttämään ammattimaiselta. Oikeaoppinen akryylisauman teko onkin tärkeä osa myös ammattilaisen työkalupakkia.

 • VIDEO: Lasikuidussa on halkeamia

  VIDEO: Lasikuidussa on halkeamia

  08/04 Lasikuitua voi korjata jämerästi. Video neuvoo, kuinka tämä käy.

  Vaikeus 1/4
 • Sementtijauheen säilyttäminen

  Sementtijauheen säilyttäminen

  26/08 Vein ylimääräisen sementtijauheen varastoon, mutta kun olisin tarvinnut sementtiä, se olikin kovettunut. Voiko kovettuneen sementtijauheen käyttää?

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot