Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Suojaa puusi oikeilla aineilla

Ulkokalusteisiin ei sivellä useita öljy- ja maalikerroksia vain näön vuoksi. Öljy ja maali lisäävät puun käyttöikää, sillä ne suojaavat puuta kosteudelta, sieniltä ja auringon ultraviolettisäteilyltä. Lue tästä, millaisia puunsuojausaineita on olemassa ja mihin eri aineita käytetään.

Puunsuojaus ulkona
SUOJAAMINEN: Maali muodostaa puun päälle suojakerroksen, joka pitää sateen poissa mutta päästää puun sisällä olevan kosteuden haihtumaan.


MIHIN PUUNSUOJAUSAINEITA KÄYTETÄÄN?
Puunsuojaus ulkona AIDAT, SÄLEIKÖT JA SEINÄT
Pohjustusöljy ja puunsuoja pidentävät puun käyttöikää reilusti. Uusiin lautoihin kannattaa sivellä kerros puunsuojausainetta, jos niitä käytetään ulkona.
Puunsuojaus ulkona OVET JA IKKUNAT
Hyvin huolletut ovet ja ikkunat lisäävät talon arvoa, joten ne kannattaa maalata säännöllisesti. Vanhat ja laadukkaat ikkunat voivat kestää lähes ikuisesti.
Puunsuojaus ulkona PIHAKALUSTEET JA TERASSIT
Puuöljy suojaa pihakalusteita ja terasseja kosteudelta. Jos haluat suojata terassin myös auringon UV-säteiltä, maali on paljon tehokkaampi suoja.


MITEN PUUNSUOJAUSAINEITA KÄYTETÄÄN?

Käsittelemättömän puun suojaaminen kannattaa aloittaa oksien lakkaamisella. Sivele oksalakkaa pari–kolme kerrosta. Ellei oksia lakata, niistä alkaa tihkua myöhemmin pihkaa, mikä pilaa käsitellyn puun pinnan.

Puunsuojaus ulkona
Jos puun pinta on harmaa, se pitää hioa ennen pohjustamista ja maalaamista. Harmaa väri kertoo, että puun pinta on vahingoittunut, eikä pohjuste tai maali pysy siinä kiinni. Hiomisen jälkeen voit siirtyä pohjustamiseen.

Puunsuojaus ulkona

Pohjuste suojaa puuta ja muodostaa hyvän tartuntapinnan kaikenlaisille puunsuojausaineille. Lopuksi voit käsitellä puun haluamallasi puunsuojausaineella. Käytä puuöljyä, puunsuojausainetta tai maalia.

TÄRKEÄÄ!

Ulkokäyttöön tarkoitetut pohjusteet sisältävät sieniä torjuvia aineita. Niitä voi käyttää vain ulkona. Öljy kyllästää puun solut ja muodostaa pinnan, johon maali tarttuu hyvin.

ERITYISTÄ MAALISTA

Maali muodostaa paksumman kerroksen ja sisältää enemmän väripigmenttiä kuin puunsuojausaineet. Maali suojaa puuta auringonvalolta paremmin kuin läpinäkyvät puunsuojausaineet. Maalaaminen vaatii kuitenkin muita aineita enemmän pohjatyötä.

ERILAISIA PUUNSUOJAUSAINEITA
POHJUSTUSÖLJY JA PUUÖLJY
Puuöljyllä voi suojata laudat kosteudelta, mutta ei auringolta. Pohjustusöljyä käytetään vain käsittelemättömään puuhun. Se kyllästää puun ja luo maalille hyvän tartuntapinnan.
AKRYLAATTIMAALI
Akrylaattimaali suojaa puuta sekä kosteudelta että valolta. Maali tekee puuhun kestävän pinnan, jos se sivellään oikein käsitellylle pohjalle. Diffuusioavoin eli ”hengittävä” maali.
ÖLJYMAALI (ALKYDIMAALI)
Alkydiöljymaali tunkeutuu hyvin puuhun ja suojaa sitä sekä kosteudelta että valolta. Ohennettua alkydimaalia voi käyttää myös pohjusteena varsinaisen pintamaalin alla.
VESIOHENTEINEN ÖLJYMAALI
Joitakin uusia öljymaaleja voi ohentaa vedellä, vaikka ne sisältävät muovia. Myös pensselit voi pestä vedellä. Tämä maalityyppi suojaa puuta hyvin sekä kosteudelta että auringolta.
PELLAVAÖLJYMAALI
Pellavaöljy tunkeutuu puuhun syvemmälle kuin alkydi, joten maali suojaa puuta hyvin ja kestää pitkään. Pellavaöljymaali pitää sivellä pintaan useana ohuena kerroksena. Maali säilyy hyvänä pitkään.
KUULLOTE
Kuulloteessa on vähemmän pigmenttiä kuin ulkomaalissa. Pohjatöitä ei tarvita yhtä paljon kuin maalaamisessa. Kuullote suojaa puuta kosteudelta, mutta ei kunnolla auringonvalolta.
TERVA
Terva torjuu hometta ja suojaa puuta kosteudelta. Tumma terva suojaa myös auringolta. Tervaa voi käyttää sekä pohjusteena että pinnassa. Sitä on helppo levittää, eikä pohjatöitä tarvita paljon.
LAKKA
Lakkaa käytetään usein puuveneissä. Lakka suojaa puuta kosteudelta, mutta ei auringolta. Maalla lakkaa käytetään useimmin uuden puun suojaamiseen. Lakka muodostaa tiiviin ja lujan pinnan.


MITTASUHTEET:


Joitakin tuotteita myydään etupäässä isoissa pöntöissä, kun taas joitakin erikoistuotteita myydään vain pienissä purkeissa. Yleisimmät pakkauskoot ovat:
■ 0,9 litraa
■ 2,7 litraa
■ 9 litraa
■ 18 litraa

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • GUIDE: Sådan beskytter du dit træværk

  GUIDE: Sådan beskytter du dit træværk

  30/08 Træbeskyttelse er ikke blot til pynt - det forlænger træets levetid markant! Her viser vi, hvilke typer træbeskyttelse der findes, og hvordan du bruger dem.

 • Puun käsittely puunsuoja-aineella

  Puun käsittely puunsuoja-aineella

  19/08 VIDEO: Sopivimman suoja-aineen valitseminen voi olla pulmallista. Oikeastaan lähtökohta on hyvinkin yksinkertainen. Miltä suojatun puun pitää näyttää? Haluatko syiden jäävän näkyviin vai haluatko tietyn värisen lopputuloksen? ...

 • Miten pian kostean puun voi maalata?

  Miten pian kostean puun voi maalata?

  07/01 Rakensin autokatoksen painekyllästetystä puusta, joka oli vielä kosteaa. Kauanko puun pitää kuivua, että katoksen voi maalata peittävällä puunsuojalla?

 • Top 3: Paras suoja puulattialle

  Top 3: Paras suoja puulattialle

  12/11 Käsittelisitkö puulattian pinnan öljyllä, lakalla, vahalla, saippualla vai maalilla? Kerromme, mitkä pinnoitteet sopivat parhaiten kodin eri tiloihin.

 • Suojaa puuta

  Suojaa puuta

  16/07 Oikotietä ei ole olemassa. Puunsuoja on välttämätön puurakenteiden säilyttämiseksi. Millainen puunsuoja olisi paras?

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot