Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Valitse oikea vanerilaatu

Vaneri on erinomainen ja kaiken lisäksi halpa rakennusmateriaali. Voit tehdä kuten Ikea ja muut huonekalujätit ja rakentaa omat huonekalusi vanerista. Vanerista voi rakentaa myös seiniä ja lattioita. Muista kuitenkin käyttää oikeaa vaneria oikeassa paikassa.

Krydsfiner - vælg den rigtige type ISOA JA PIENTÄ: Vaneria voi käyttää sekä isoihin että pieniin projekteihin. Vanerilla on helppo ja mukava työskennellä.

MIHIN VANERIA KÄYTETÄÄN?
Valitse oikea vaneri SISÄLLÄ
Vaneria käytetää eniten sisätiloissa. Seinien ja lattioiden rakentamiseen käytetään kokonaisia levyjä. Huonekaluihin riittävät pienemmät palaset.
Valitse oikea vaneri ULKONA
Ulkona vaneria käytetään yleisimmin huopakaton rakentamiseen. Vanerilevyt muodostavat tukevan pohjan kattohuovalle.
Valitse oikea vaneri VALUMUOTTEIHIN
Vaneria käytetään myös valumuottien rakentamiseen. Vanerista voi rakentaa muotit niin isoille laatoille kuin kukkapurkeillekin.


MITEN VANERIA KÄYTETÄÄN?

Kuten muutkin puulevyt, vaneri on kevyt rakennusmateriaali. Vaneri painaa vähemmän kuin esimerkiksi mdf- ja lastulevyt. Lisäksi vaneriin on helppo ruuvata. Ruuvit tarttuvat lujasti kiinni ja painuvat nopeasti levyn sisään. Vanerilevyt on myös helpompi liimata kiinni toisiinsa kuin mdf-levyt.

Valitse oikea vaneri

Vaneria on kuitenkin hieman vaikeampi sahata siististi kuin muita levyjä. Sirkkeli repii vanerin reunat helposti tikkuisiksi. Tiheähampainen terä vähentää repimistä merkittävästi.

Valitse oikea vaneri

Jos haluat rakentaa vanerista huonekaluja, sahaa monta vanerikerrosta päällekkäin. Sillon terä repii vain ylimmän vanerin reunan. Tikkuisesta levystä voi sahata myöhemmin pienemmän palan.

TÄRKEÄÄ VANERISTA!

Ulkona ja kosteissa tiloissa on tärkeää käyttää vesivaneria. Vesivanerin kerrokset on usein liimattu yhteen fenolipohjaisella liimalla. Vesivanerissa puukerrosten väliset saumat ovat tummia.

TIETOISKU VANERISTA

Vaneri on tehty useista puukerroksista. Levyt ovat lujia ja säilyttävät muotonsa hyvin, sillä kerrokset on liimattu poikittain toisiinsa nähden. Monesta ohuesta kerroksesta tehty vaneri on lujempaa kuin muutamasta paksusta kerroksesta tehty vaneri.

ERILAISIA VANEREITA
Filmivaneri FILMIVANERI
Filmivaneria käytetään esimerkiksi työmaatelineiden tasojen rakentamiseen. Filmivaneri on molemmin puolin fenolifilmikalvolla pinnoittu koivuvaneri.
Hintaluokka: Kallis
Mäntyvaneri MÄNTYVANERI
Mäntyvaneri on tehty usein paksuista kerroksista, ja vuosirenkaat näkyvät pinnassa selvästi. Ei ole yhtä lujaa kuin koivuvaneri.
Hintaluokka: Keskitaso
Koivuvaneri KOIVUVANERI
Koivuvaneri tehdään ohuista kerroksista. Se on lujaa ja säilyttää muotonsa hyvin. Vuosirenkaat näkyvät heikosti. Käytetään yleensä kalusteisiin, joita ei maalata.
Hintaluokka: Keskitaso/kallis.
Muottivaneri MUOTTIVANERI
Muottivanerissa on monta kovasta puusta tehtyä kerrosta. Muottivaneri säilyttää muotonsa hyvin. Levyt ovat todella raskaita.
Hintaluokka: Keskitaso/kallis.
Kattovaneri KATTOVANERI
Kattovaneri on valmistettu halvasta havupuusta, ja sen pinnassa voi olla vikoja. Edullinen hinta on kuitenkin ulkonäköä tärkeämpää. Levyt ovat kevyitä.
Hintaluokka: Hyvin halpa.
Vaneripaneeli VANERIPANEELI
Suomessa harvinainen näky, mutta yleinen tuote Euroopan ja Pohjois- Amerikan markkinoilla. Havupuuta. Paneelit ovat hyvin ohuita.
Hintaluokka: Halpa.
lattiavaneri LATTIAVANERI
Lattiavaneri muistuttaa hyvin paljon kattovaneria. Se on valmistettu halvasta havupuusta, ja pinnassa voi olla vikoja. Pontattu päistä ja reunoilta.
Hintaluokka: Todella halpa
OSB OSB
OSB-levyt on tehty puulastuista. Levyjä käytetään rakennustyömailla, mutta niitä on alettu käyttää myös sisustuksessa esimerkiksi seinissä ja laatikoissa.
Hintaluokka: Todella halpa.


MITTASUHTEET

Useimpien vanerilevyjen ulkomitat ovat 120x240 tai 122x244 cm. Kaupoissa myyden monen paksuista vaneria. Ohuimmat ovat vain kolmemillisiä, kun paksuimmat ovat jopa 40 millisiä.

■ Yleisimmät paksuudet ovat 9, 12, 15, 18 ja 21 milliä.
■ Ohuimmat, 3–6 millin ja paksuimmat, yli 21 millin levyt kannattaa tilata hyvissä ajoin.



Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Näin työskentelet lastulevyillä!

    Näin työskentelet lastulevyillä!

    01/03 Lastulevyt ovat suosittuja, ja hyvästä syystä. Ne ovat halpoja ja painavat vähemmän kuin useimmat rakennuslevyt. Katso, mihin kaikkeen lastulevyä voi käyttää.

  • Liitos, jossa tapit näkyvät

    Liitos, jossa tapit näkyvät

    16/07 Unohda merkintänastat ja hankalat mitoitukset. Asiantuntijamme yhdistää kaksi levyä vankasti, tyylikkäästi ja helposti tapeilla, jotka saavat jäädä näkyviin.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Kesämökin lisäeristys

Vanha kesämökkini on rakennettu tolppien ...

Kylpyhuoneremontin rahoitus

Keskustelu tuntuu olevan melkoisen hiljaista, ...

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot