Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Kaikki MDF-levyistä

MDF on hyvä valinta kalusteisiin ja sisustuksiin. Levyn sileä pinta ja tiiviit reunat tekevät siitä helposti leikattavan, hiottavan ja maalattavan. Toisaalta MDF-levyjä on raskasta siirrellä, ja ne tylsyttävät työkalujen teriä.

Mihin mdf-levyjä käytetään?

Tavalliset MDF-levyt saattavat imeä kosteutta, joten ne soveltuvat vain sisäkäyttöön. Ne eivät myöskään sovi esimerkiksi keittiön pöytätasoiksi tai kylpyhuoneeseen. MDF-levyjä saa toisaalta myös kosteutta ja vettä kestävinä.

Oivallinen hyllymateriaali

Jos haluat hyödyntää vinokaton tai portaiden alla olevan tilan, voit rakentaa siihen MDF-levyistä hyllykön tai hyllyjärjestelmän. Näin saat mittatarkan kalusteen.

Hylder af mdf-plader
MDF-levyt ovat kovia ja muotonsa pitäviä. Ne soveltuvat hyvin hyllyihin, joiden on kestettävä monien kilojen painoa.

Mainioita kaapistojen rungoissa

Levyistä voi hyvin rakentaa kalusteita, esim. vaatekaappeja ja hyllyköitä. Työ sujuu helposti, eikä saumoja tarvitse tasoittaa ennen kaapin maalaamista.

Skab af mdf-plader


Erinomaisia jalkalistoina ja paneeleina

MDF-levyissä on kiinteät ja kovat reunat, joihin voi jyrsiä profiilin toisin kuin esimerkiksi lastulevyjen hauraisiin reunoihin. Voit jyrsiä myös levyn päällyspintaan kuvion. Tästä on iloa, kun rakennat kalusteita, työstät peitelevyjä tai suunnittelet omia paneeleita ja jalkalistoja.

Paneler af mdf-plader
Sahaa MDF-levy ”kaistaleiksi” ja jyrsi siihen profiilit, niin saat upeat ja edulliset jalkalistat. Muotoilua ei rajoita muu kuin oma mielikuvituksesi.

Miten MDF-levyä työstetään?

MDF-levyä on helppo sahata ja jyrsiä. Toisaalta levyt ovat kovia ja raskaita työstää, ja ne kuluttavat sahan- ja jyrsimenterää. Muista käyttää hengityssuojainta työskentelyn aikana, sillä levyt on valmistettu puukuidusta, josta syntyy sahattaessa hienoa pölyä.

     

MDF-levyn suurin etu on se, että sen reunaan voi jyrsiä esim. uran tai pintaan profiilin. Jos työstät MDF-levyä ensi kertaa, kokeile levypalaan ennen kuin ryhdyt varsinaiseen työhön. Jyrsi levyyn vaikkapa pyöristetyt reunat ja reunaan ura, tai tee erilaisia profiileja pidemmälle levyn pintaan. MDF-levyä voi koota liimalla ja ruuveilla tai lamelliliitoksilla – esimerkiksi hyllykön voi koota litteillä lamelleilla.

Tarjolla on monia eri levynvahvuuksia

Erikoisvalmisteisia MDF-levyjä saa eripaksuisina, mutta valikoima on pienempi kuin vakiomalliston MDF-levyissä. Voit käyttää mm. seuraavia paksuuksia näin:

  ■ 3 mm: kaapin takapinnan verhoiluun
  ■ 6 mm: seinäpintaan asennettaviin paneeleihin
  ■ 9 mm: välikappaleeksi koristelistoin varustettuihin jalkalistoihin
  ■ 12 mm: peite- ja suojalevyiksi
  ■ 16 mm: ikkuna- aukkojen sisäverhoiluun
  ■ 19 mm: kaapin sivuihin, hyllyihin ja oviin
  ■ 22-25 mm: itse rakennettavaan kirjoituspöytään
  ■ 40 mm: esim. tukeviin pöytälevyihin.


MDF-LEVYT: 7 VAIHTOEHTOA:

VAKIOLAATUINEN MDF

MDF-levyt tehdään hienojakoisesta puukuidusta, johon on sekoitettu sidosainetta. Levyt puristetaan kovaa yhteen, jolloin niistä tulee sileitä ja kovia. Levy ei kestä suurta ilmankosteutta ja sopii vain sisäkäyttöön.
URITETTU MDF
Uritetuista MDF-levyistä voi rakentaa kaarevia kalusteita. Tarvitaan vain muotti, johon levyt voi puristaa kiinni liimauksen ajaksi. Jos haluat sileän pinnan, liimaa kaksi levyä yhteen ja tasoita reunat.

VÄRILLINEN MDF

Kalusteiden rakentamiseen voi käyttää myös värillistä MDF-levyä. Varsinkin mustia levyjä löytynee tavallisista rakennustarvikeliikkeistä. Näin säästyt maalaamiselta. Tosin lakattu levy kestää pidempään.
PALOA HIDASTAVA MDF
Soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa levyltä vaaditaan erittäin hyvää paloturvallisuutta. Käytä paloa hidastavaa MDF-levyä esim. sisäverhouksissa, sisäkatoissa, väliseinissä tai eristetyssä verstastilassa.
VEDENKESTÄVÄ MDF
Kylpyhuoneessa voi käyttää vain kosteuden kestävää tai vedenpitävää MDF-levyä. Kosteuden kestävään MDF-levyyn on käytetty vedenpitävää sidosainetta, mutta levyn pinnat on suojattava kosteudelta.

VIILUPINTAINEN MDF

Jos haluat rakentaa jotakin, joka muistuttaa puupintaa, voit käyttää viilupintaista MDF-levyä. Levyn pintaan on liimattu ohut puukerros. Viiluina mm. tammi, koivu, vaahtera, pyökki, kirsikka ja pähkinä.
MELAMIINIPINTAINEN MDF
Melamiinipintaiset levyt kestävät hyvin kulutusta ja kosteutta. Melamiini on kova muovilaminaatti, joka liimataan MDF-levyyn tai sekoitetaan pintakäsittelyaineeseen. Levyjä saa ensisijaisesti valkoisina.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 3 VINKKIÄ: Ruuvit ja tulpat

  3 VINKKIÄ: Ruuvit ja tulpat

  21/09 Saako tulppa olla ruuvia pitempi? Kuinka iso reiän pitää olla, ja pysyykö tulppa kiinni kipsilevyseinässä? Lue vastaukset kysymyksiin.

 • Verkotuslaasti tarttuu mihin vain

  Verkotuslaasti tarttuu mihin vain

  19/08 Uudenlaisilla laasteilla ja ohuilla lasikuituverkoilla voi rapata seiniä, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia kaikkein kokeneimmallekin rapparille!

 • Lähes ikuiset otsalaudat

  Lähes ikuiset otsalaudat

  18/08 Vaihda puiset otsalaudat kuitusementtiin, jos haluat säästyä huoltomaalaukselta. Kuitusementistä tehdyt laudat näyttävät puulta, mutta eivät lahoa koskaan.

 • OPAS: Näin käytät komposiittilautoja

  OPAS: Näin käytät komposiittilautoja

  15/08 Komposiittilautoja ei tarvitse maalata, öljytä eikä huoltaa! Näytämme, miten nerokkaita komposiittilautoja käytetään.

 • Onko komposiitti parasta terassilautaa?

  Onko komposiitti parasta terassilautaa?

  03/08 Harkitsen rakentavani terassin komposiitista, sillä se kuulostaa äkkiseltään täydelliseltä materiaalilta. Eikö komposiitilla tosiaan ole mitään huonoja puolia?

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot