Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Vaihda yksittäisen lattialauta

Joskus yksittäinen lauta saattaa olla rikki, vaikka muut ovat hyvässä kunnossa. Näin saattaa käydä esimerkiksi vilkasliikenteisen sisäänkäynnin kohdalla.


Tässä tapauksessa kyse ei ole kulumisesta vaan siitä, että sieni tai jokin tuhoeläin on rikkonut laudan. Lauta on täysin murtunut ja se on pakko vaihtaa. Ennen yksittäisen laudan irrottamista on selvitettävä, kummalla puolella lautaa naaraspuoli on. Sitä ei näe päältäpäin, joten laudan kumpaankin reunaan on porattava reikä.

Reiät porataan aivan laudan reunaan, mutta vahingoittamatta naapurilautaa.Nyt näkee selvästi, missä uros- ja naaraspuolet ovat. Urospontti sahataan poikki, jolloin yksittäin lauta pystytään irrottamaan.Yleisleikkuri sopii parhaiten tähän työvaiheeseen. Se leikkaa puuta vain laudan paksuudelta, joten riski osua lattian alla mahdollisesti oleviin johtoihin tai putkiin on hyvin pieni.

Kun urospontti on sahattu poikki, rikkinäisen laudan urospontin puolelle ruuvataan pari ruuvia. Rikkinäinen lauta nostetaan varovasti pois paikaltaan tukemalla sorkkarauta näihin ruuveihin. Nyt katkaistu urospontti pujotetaan ulos naaraspontista. Työ on tehtävä varoen, jotta viereinen naaraspontti ei vahingoitu.

Hankalinta on löytää vanhoihin sopiva uusi lattialauta. Laudan on oltava saman paksuinen ja levyinen kuin vanhat laudat, ja myös ponttien on sovittava toisiinsa. Tässä tapauksessa riittävän kapeaa lautaa ei löytynyt.Siksi kannattaakin aina panna pari lautaa säilöön, kun uutta lattiaa asennetaan.

Nyt täytyy irrottaa kynnyslista ja sen jälkeen vielä toinen lattialauta. Sitten aukkokohta on mitattava huolellisesti, jotta uudet laudat saadaan sopimaan siihen täydellisesti, myös oviaukon kohdalla. Sitten yhdistetään työpöydällä kaksi vanhaa lautaa ja siirretään mitta näin syntyneen leveän laudan päälle.Käytä irrotettuja lautoja mittauksen apuna varmistuaksesi, että leikkaat lautakappaleen oikean levyiseksi.Kun mitat on siirretty lautaan, se sahataan naaraspuolelta, sillä se tulee lattiassa ovea vasten.Laudat yhdistetään ja siihen porataan upotusporalla kolme 6 mm:n reikää, yksi keskelle ja yksi kumpaankin sivuun.

Jos upotusporaa ei ole käytettävissä, reiän voi ensin porata tavallisella poralla ja tehdä toisen reiän sen jälkeen. Vain sillä tavoin voi olla varma, että myöhemmin ruuvattavien ruuvien päät eivät jää koholle. Muussa tapauksessa laudan asettaminen paikalleen voi olla hankalaa.Levitä liimaa naarasponti alareunaan koko laudan pituudelta ja pane kavennettu lauta sen päälle. Liitoksesta tulee kestävä, kun laudat kiinnitetään kolmella 55 mm:n puuruuvilla.

Jos uudet laudat eivät tahdo sopia paikalleen, voi urospontin alareunasta leikata hiukan pois, jotta sen pystyy työntämään edellisen laudan naaraspontin uurteeseen.Uusi lauta ei ole saman levyinen kuin entiset. Siksi korjaus ei näytä hyvältä. Tähänkin pulmaan on hyvä konsti. Voit vetää katkoteräveitsellä uuteen lautaan uran, jonka avulla lauta saadaan näyttämään saman levyiseltä kuin vanhat laudat.

Nyt uudet laudat voidaan asettaa paikalleen. Lautaa liikutellaan edestakaisin, kunnes se loksahtaa paikalleen. Vanhojen ja uusien lautojen liitosta kiristetään vielä sorkkaraudalla. Lopuksi vedetään lyijykynäviiva äsken tehtyä uraa pitkin. Uudet laudat muistuttavat nyt erehdyttävästi vanhoja. Lauta kiinnitetään kolmella ruuvilla mahdollisimman läheltä seinää, jolloin ruuvien kannat jäävät lattialistan alle piiloon. Kun kynnyslista on pantu takaisin paikalleen, on lattia jälleen ehjä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Näin saat viimeisen laudan paikalleen

  Näin saat viimeisen laudan paikalleen

  17/08 VIDEO: Viimeinen, seinää vasten lauta saattaa olla hiukan hankala asentaa. Seuraavassa näytetään ratkaisu tähän pulmaan.

 • Voiko lattian paikata?

  Voiko lattian paikata?

  22/01 Sähköasennustöiden jäljiltä lautalattiaamme jäi reikä, jota pitkin sähköjohdot kulkivat kellarista. Miten saan reiän paikattua kauniisti?

 • Lattianhiojan 5 isointa virhettä

  Lattianhiojan 5 isointa virhettä

  09/12 Talo täynnä pölyä, lattia kuopilla, matti kukkarossa. Siinä tulos, jos lautalattian hionnan niksit eivät ole hallussa. Lue neuvomme, niin et tee mokia.

 • Hio MONTA kertaa!

  Hio MONTA kertaa!

  01/12 Vanhan lautalattian hiominen vie aikaa. Lopputuloksesta tulee kuitenkin upea, ja itse tehden säästät satasia. Mutta tee työ oikein!

  Vaikeus 2/4
 • Kuinka poistan puulattian kolhut?

  Kuinka poistan puulattian kolhut?

  31/07 Uuteen lautalattiaani on tullut kolhuja korkokengistä ja lattialle pudonneista tavaroista. Miten puun saisi näissä kohdissa palautettua?

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot