Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Ruuvien peittäminen puutapeilla

Tässä näytetään, miten lattialaudat kiinnitetään ruuveilla ja sitten peitetään puutapeilla.


Kukin lauta kiinnitetään kahdella ruuvilla laudan keskeltä. Näiden 18 cm:n levyisten lautojen kiinnitysruuvit ovat 4 cm:n päässä reunoista. Mittaa sijaintikohdat huolellisesti, jotta kaikki ruuvit ovat samassa linjassa. Sillä tavoin myös puutapit sijaitsevat viivasuorassa ja lopputulos on siisti.

Perussääntö on, että ruuvikolon etäisyys reunasta on neljännes laudan leveydestä. Silloin lauta kiinnittyy tukevasti, ja puutapille jä riittävästi tilaa. Näin ei myöskään ole laudan halkeamisvaaraa.Tässä esimerkissä käytetään 16 mm:n tappeja, joten kolo porataan 16 mm:n reikäporalla, joka poraa ensin puuaineksen pois ja tekee sitten koloon sileät reunat.

Kolo porataan vain laudan puoliväliin. Tämä lauta on 22 mm paksu, joten siihen porataan 11 mm syvä kolo. Ensimmäiseksi tarvitaan reikäporaa. Sitten tarvitaan tappiporaa. Käyttämällä niitä yhdessä varmistetaan, että tappi sopii koloon tarkasti.

Tappiporasarjaa on saatavana monen kokoisena aina 30 mm:n saakka. Nyt lattia kiinnitetään 4,5 x 60 mm:n lattiaruuveilla.Kiinnitä reikäporan kokoa vastaava 16 mm:n tappipora. Voit porata tapit samasta puusta kuin lattian. Silloin tapit eivät juurikaan erotu lattiasta.

Tappipora on kiinnitetty akkuporaan, jolla tappeja valmistuu nopeasti. Muista pitää poraa kohtisuoraan lautaa vasten, jotta kaikista tapeista tulee samanlaisia. Voit tehdä tapit myös pylväsporalla. Kun olet porannut pohjaan saakka, heilauta poraa hiukan, niin tappi katkeaa ja se on helppo irrottaa.

Valitse reikiin sellaiset tapit, jotka sopivat parhaiten puun kuvioihin. Kun löydät sopivan tapin, sivele sen alareunaan puuliimaa ja hakkaa vasaralla paikalleen. Tasoita tappi terävällä taltalla lattian tasalle. Käännä taltan terä viistosti lautaa kohti, jotta tappi ei mene rikki eikä taltta riko lattialautaa. Tapit kannattaa kiinnittää aina yhteen lautaan kerrallaan.

Sillä tavoin laudoista tulee mahdollisimman tiiviit.Kun tapit on kiinnitetty kaikkiin lautoihin, lattia hiotaan. Tässä käytetään tasohiomakonetta. Kokonainen lattia hiotaan lattiahiomakoneella, ensin hiekkapaperilla nro 120 ja sitten nro 180 niin, että lattia ja tapit ovat aivan tasaiset ja sileät. Itse tehtyjen tappien sijaan voit käyttää myös valmiita tappeja, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia.

Voit myös ostaa esimerkiksi teakista valmistettua pyörörimaa ja sahata tapit siitä. Se liimataan ja hiotaan samalla tavalla. Sen avulla saat lattiaan hauskan efektin, kun tapit ovat eri puulajia kuin lattia. Tällainen lattia on aina lopuksi hiottava ja jälkikäsiteltävä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Lattian asentajan työkaluja

  Lattian asentajan työkaluja

  17/08 VIDEO: Lattian asentamisessa tarvitaan välttämättä tiettyjä työkaluja. Tarvitset vähintään metrin mittaisen vatupassin, jotta pystyt tasaamaan koolingit samalle korkeudelle. Joskus metrinkään mittainen vatupassi ei ole ...

 • Lattialautojen jatkoliitos

  Lattialautojen jatkoliitos

  17/08 VIDEO: Jotta hukkapaloja jäisi mahdollisimman vähän, aloitetaan uusi rivi edellisestä rivistä jääneellä laudanpätkällä. Tämä merkitsee, että jotkin palat eivät saa tukea kuin yhdestä koolingista.

 • Näin saat viimeisen laudan paikalleen

  Näin saat viimeisen laudan paikalleen

  17/08 VIDEO: Viimeinen, seinää vasten lauta saattaa olla hiukan hankala asentaa. Seuraavassa näytetään ratkaisu tähän pulmaan.

 • Vaihda lautojen suunta irtopontilla.

  Vaihda lautojen suunta irtopontilla.

  17/08 VIDEO: Lattia asennetaan aina urospontti edellä. Vain sillä tavoin laudat voi ruuvata kiinni niin, että ruuvit jäävät piiloon.

 • Tee lyöntipalat itse

  Tee lyöntipalat itse

  17/08 VIDEO: Lyöntipaloihin ei tarvitse kuluttaa rahaa lattian asentamista varten. Voit tehdä ne itse helposti ja edullisesti.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot