Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Pintakäsittely

Käsittelemätön puulattia on hyvin herkkä kaikenlaisille vaurioille. Siksi tässä esitellään eri menetelmiä uuden lattian pintakäsittelyä varten.


Lattia on jaettu kolmeen osaan, jotka käsitellään eri tavalla. Ensimmäinen osa käsitellään vesiohenteisella lattialakalla. Keskimmäinen osa käsitellään lipeällä ja kolmas öljytään. Ennen lakkaamista lattia hiotaan kevyesti.

Näin liimanjäänteet ja lika irtoavat ja puun pinta aukeaa. Lakka sivellään pienelle alueelle käyttämällä sivellintä. On tärkeää lakata puun syiden suuntaisesti. Näin syntyy siistein lopputulos.Isommilla alueilla lakkaamiseen kannattaa käyttää telaa.

Lakan kiiltävyys vaihtelee numero kymmenen mattapintaisesta numero yhdeksänkymmenen kiiltävään. Lakan kuivuessa siirrytään keskiosaan, johon käytetään vaalentavaa lipeää. Lipeä on ravistettava huolellisesti ennen käyttöä. Lattian on myös oltava puhdas ilman irtoroskia.

Tässä käytetään valkosävyistä havupuulipeää, joka kaadetaan pieneen ämpäriin. Lipeä levitetään leveällä siveltimellä, ja lakan tavoin se sivellään puun syiden suuntaisesti.

Lipeää tarvitaan noin litran verran kymmentä neliömetriä kohti. Lipeää ei voi käyttää pelkältään, vaan kun lattia on kuivunut noin 8 tunnin kuluttua, se on loppukäsiteltävä esimerkiksi saippualla tai lattiaöljyllä. Lopuksi lipeä levitetään tasaisesti, niin että siitä ei jää juovia.

Viimeisessä osassa lattia käsitellään kirkkaalla öljyllä. Lattialle kaadetaan reilusti öljyä, ja se levitetään ikkunalastalla, niin että koko lattialle tulee tasainen öljykerros. Öljyn levittämiseen voi käyttää myös maalaustelaa tai leveää sientä.

Öljytyn lattian on oltava kiiltävä. Se tarkoittaa että puu on kyllästetty öljyllä. Jos lattiaan jää kuivia kohtia, on käytettävä lisää öljyä. Noin 20 minuutin kuluttua öljy hangataan puuhun puhtaalla puuvillarätillä. Öljyä sisältävät rätit ovat helposti syttyviä, joten ne pitää polttaa tai panna vesiämpäriin.

Käsiteltäessä yli viidentoista neliömetrin lattioita kannattaa vuokrata lattiankiillotuskone öljyn hankaamiseksi lattiaan.Lakattaessa puun kuidut kohoavat jonkin verran. Siksi lattia pitää hioa 120 numeron hiomapaperilla, kun lakka on kuivunut.

Hiomisen jälkeen pöly poistetaan pyyhkimällä lattia kostealla rätillä. Lopuksi lattia lakataan uudelleen, minkä jälkeen sen annetaan kuivua ennen kolmannen ja viimeisen lakkakerroksen sivelemistä.

Tässä näkyy kolme eri tavalla pintakäsiteltyä puulattiaa. Käsittelytavan valinta on suurelta osin makuasia. Lakattu lattia kestää kulutusta ja on helppo pitää puhtaana, kun taas öljy tekee lattiasta kauniin värisen.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • VIDEO: Kynnys narisee

  VIDEO: Kynnys narisee

  14/07 Kyynnyksen narinan väitetään usein johtuvan siitä, että kynnys on huonosti tuettu. Video opastaa vaihe vaiheelta, kuinka ratkaiset ongelman.

 • Liitoksen piilottaminen

  Liitoksen piilottaminen

  14/06 VIDEO: Jos kaksi lattialautaa pitää liittää yhteen koolingin kohdalla, tarvitaan pientä niksiä, jotta liitoksesta tulee huomaamaton.

 • Liitoksen piilottaminen

  Liitoksen piilottaminen

  14/06 VIDEO: Jos kaksi lattialautaa pitää liittää yhteen koolingin kohdalla, tarvitaan pientä niksiä, jotta liitoksesta tulee huomaamaton.

 • Lautojen suoristaminen

  Lautojen suoristaminen

  14/06 VIDEO: Koskaan ei voi olla varma siitä, että uudet lattialaudat ovat täysin suoria. Kieroa lautaa ei kuitenkaan tarvitse heittää menemään, sillä ammattilaisella on keino saada kierotkin laudat paikalleen.

 • Lautojen asettuminen

  Lautojen asettuminen

  14/06 VIDEO: Uusien lattialautojen pitää aina sopeutua tilaan, ennen kuin ne voi asentaa.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot