Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Lattian liimaaminen

Ammattilainen näyttää nyt, miten korkki- tai linoleumilattia liimataan paikalleen.


Työskentely aloitetaan aina keskeltä reunoille päin, sillä niin toisessa päässä olevat vinoudet eivät leviä koko lattiaan. Tässä esimerkissä mitataan aluksi lattian keskikohta, ja keskikohdat yhdistetään suoran laudan avulla. Huone mitataan toiseen suuntaan samalla tavoin.

Huoneen keskipiste on viivojen leikkauskohdassa. Ensimmäinen laatta asetetaan kokeeksi lattian keskelle niin, että se tulee kumpaakin keskiviivaa pitkin. Sitten jatketaan seuraavilla laatoilla, mutta pian selviää, ettei se mene hyvin.

Nyt jalkalistan viereen jäisi kapea 7 senttimetrin kaistale, eikä se näytä hyvältä. Parhaan näköinen tulos saavutetaan, jos leikatut laatat ovat vähintään puolikkaita. Tässä tapauksessa leveyden pitäisi olla puolet 30 senttimetristä eli 15 cm. Laattaa siirretään siis 15 cm sivummaksi.

Nyt ne sopivat paljon paremmin sekä seinän että oviaukon suhteen. Seuraavaksi laatat asetetaan kokeeksi toiseen suuntaan, ja siihenkin suuntaan ne asettuvat hyvin. Keskiviivaa siirretään nyt 15 cm, ja siihen merkitään keskikohdan merkiksi rasti.

Siihen piirretään uusi keskiviiva. Sitten laatat liimataan paikalleen. Korkkiliimaa tulee vain ohut tasainen kerros, joka levitetään hammastetulla lastalla. Sen jälkeen laatta asetetaan paikalleen niin että se kulkee tarkkaan merkintöjen suuntaisesti.

Aluksi liimaa kannattaa sivellä vain yhteen laattaan kerrallaan, mutta kun työ rupeaa sujumaan, liiman voi sivellä kerralla useampaan laattaan. Laattojen on tultava tiukasti kiinni toisiinsa, sillä muuten niiden väliin jää selvä sauma, johon kerääntyy likaa ja kosteutta.

Raosta puristuva liima pyyhitään pois. Seinän viereen tuleva laatta on liian iso, joten sitä pitää leikata. Kirvesmies mittaa nivelmitalla, minkä kokoinen laatan pitäisi olla.

Mitat merkitään laattaan, ja se leikataan käyttämällä suorakulmaa ja katkoteräveistä. Sitten laatta liimataan samalla tavalla kuin edellisetkin. Jos seinässä on syvennyksiä kuten tässä, ne on otettava huomioon leikattaessa.

Aluksi mitataan, kuinka pitkälle laatta ulottuu pisimmillään, ja leikataan koko laatta sen mukaan. Sen jälkeen laatta asetetaan syvennyksen kohdalle, ja siihen merkitään suoraan, mistä kohtaa syvennys alkaa. Sitten mitataan syvennyksen lyhyempi sivu.

Se merkitään laattaan, ja syvennyksen reuna leikataan katkoteräveitsellä. Kun laatta on varmasti sopiva, aukkoon sivellään liimaa ja laatta kiinnitetään samalla tavalla kuin aiemmatkin laatat.

Loput tämän neljänneksen laatoista liimataan kiinni, ja sama tehdään lopuille kolmelle neljännekselle, mutta tässä esimerkissä kiinnitetään vain yksi neljännes. Kun laatat on paikallaan, ylimääräinen liima pyyhitään kostealla rätillä.

Voit varmistaa että laatat ovat tiukasti kiinni lattiassa ajamalla lattiaa pitkin jyrällä. Sillä on ajettava lattiaa molempiin suuntiin. Korkkilaattojen asentaminen on helppoa, ja jos työ aloitetaan keskeltä kohti reunoja, seinien vinoudet eivät välity edelleen lattiaan.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • VIDEO: Kynnys narisee

  VIDEO: Kynnys narisee

  14/07 Kyynnyksen narinan väitetään usein johtuvan siitä, että kynnys on huonosti tuettu. Video opastaa vaihe vaiheelta, kuinka ratkaiset ongelman.

 • Liitoksen piilottaminen

  Liitoksen piilottaminen

  14/06 VIDEO: Jos kaksi lattialautaa pitää liittää yhteen koolingin kohdalla, tarvitaan pientä niksiä, jotta liitoksesta tulee huomaamaton.

 • Liitoksen piilottaminen

  Liitoksen piilottaminen

  14/06 VIDEO: Jos kaksi lattialautaa pitää liittää yhteen koolingin kohdalla, tarvitaan pientä niksiä, jotta liitoksesta tulee huomaamaton.

 • Lautojen suoristaminen

  Lautojen suoristaminen

  14/06 VIDEO: Koskaan ei voi olla varma siitä, että uudet lattialaudat ovat täysin suoria. Kieroa lautaa ei kuitenkaan tarvitse heittää menemään, sillä ammattilaisella on keino saada kierotkin laudat paikalleen.

 • Lautojen asettuminen

  Lautojen asettuminen

  14/06 VIDEO: Uusien lattialautojen pitää aina sopeutua tilaan, ennen kuin ne voi asentaa.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot