Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Lattian hiominen

Lattian hiominen näyttää helpolta, mutta itse asiassa se on melkoisen vaikeaa. Ammattilainen näyttää nyt oikean menetelmän.


Lattia on valmisteltava ennen hiomista. Aluksi lattia on lakaistava huolellisesti ja etsittävä naulat. Esiin työntyvät naulat voivat pilata hiomapaperin. Myös mahdolliset ovivasteet on poistettava, kuten tässä. Seuraavaksi laitetaan parkettihiomakone valmiiksi.

Sellaisen voi vuokrata konevuokraamosta, ja yleensä kannattaa valita isoin kone, sillä pienemmät koneet ovat paljon hitaampia. Koneessa käytettävä hiomapaperi maksaa kahdesta viiteen euroa. Mitä karkeampaa hiomapaperi on, sitä kalliimpaa se on.

Aluksi hiotaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 36. Jos lattialla on paksu kerros lakkaa tai vernissaa, on käytettävä karkeampaa paperia, jonka karkeus on esim. 16. Seuraavaksi päästään aloittamaan itse hiominen.

Ensimmäinen hionta tehdään aina lautojen suuntaisesti. Lattia hiotaan kaista kerrallaan, päästä päähän ja takaisin samaa kaistaa. Seuraava kaista hiotaan aina puoliksi edellisen päältä. Aina seinän kohdalla on painettava kahvaa, joka nostaa hiomatelan ylös.

Muuten kone hioo lattiaan kuopan heti kun se jää paikalleen. Samoin tehdään aina kun kone on vedetty aivan taakse, ja se on tarkoitus työntää taas eteenpäin. Kone vetää voimakkaasti eteenpäin, joten on tärkeää pidätellä sitä koko omalla painolla.

Loput lattiasta hiotaan nyt samalla tavalla toiseen seinään asti. Sitten kone käännetään ja hiotaan toinen puoli, jolle kone ei päässyt ensimmäisellä kerralla.

Parkettihiomakoneella ei pääse aivan nurkkiin asti, joten nurkat on hiottava reunahiomakoneella sen jälkeen, kun lattia on hiottu ensimmäisen kerran parkettihiomakoneella. Tässä käytetään hiomapaperia, jonka karkeus on 40, mutta jos lakkakerros on paksu, kannattaa käyttää karkeutta 16.

Reunahiomakone tekee karkeaa jälkeää, joten on tärkeää koko ajan hioa pyörein liikkein, jotta ei hioisi liikaa pois samasta kohtaa. Tässä on vieläkin vanhan maton jäänteitä. Jos reunahiomakone kulkee suoraan sen päältä, se kuluttaa hiomapaperia niin, että paperin joutuu vaihtamaan melkein saman tien.

Tätä varten on kätevä niksi. Kun matonpalasen päälle kaataa hieman lamppuöljyä tai petrolia ja hioo sitten reunahiomakoneella, maton jäänteet katoavat saman tien. Sama keino tepsii vanhaan vernissaan ja lakkaan.

Kulmissa, joihin reunahiomakone ei pääse, on käytettävä kaavinta ja hiomapaperia lakan poistamiseen. Kun nurkat on hiottu, on aika hioa lattia toiseen kertaan parkettihiomakoneella. Tällä kertaa käytetään hiomapaperia, jonka karkeus on 80.

Itse hiominen tapahtuu samalla tavoin kuin edellisellä kerralla, mutta tällä kertaa edetään poikittain.Viimeiseksi lattia hiotaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 120, ja nyt taas pitkittäin.

Nurkissa reunahiomakoneesta on jäänyt muutama selkeä jälki, ja kun lattia on hiottu valmiiksi parkettihiomakoneella, kulmat on hiottava epäkeskohiomakoneella hiomapaperilla numero 60. Lopuksi lattia käsitellään kiillotuskoneella, jossa on hiomaverkko. Parkettihiomakoneen tavoin sellaisen voi vuokrata konevuokraamosta.

Kiillotuskonetta kuljetetaan sivulta toiselle pehmein liikkein. Sitä voi olla hieman hankala ohjata, mutta se toimii niin, että kone kulkee vasemmalle, kun kahvaa painetaan ja oikealle, kun sitä nostetaan. Nyt lattia on hiottu, ja voit pintakäsitellä sen niin kuin haluat.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • VIDEO: Kynnys narisee

  VIDEO: Kynnys narisee

  14/07 Kyynnyksen narinan väitetään usein johtuvan siitä, että kynnys on huonosti tuettu. Video opastaa vaihe vaiheelta, kuinka ratkaiset ongelman.

 • Liitoksen piilottaminen

  Liitoksen piilottaminen

  14/06 VIDEO: Jos kaksi lattialautaa pitää liittää yhteen koolingin kohdalla, tarvitaan pientä niksiä, jotta liitoksesta tulee huomaamaton.

 • Liitoksen piilottaminen

  Liitoksen piilottaminen

  14/06 VIDEO: Jos kaksi lattialautaa pitää liittää yhteen koolingin kohdalla, tarvitaan pientä niksiä, jotta liitoksesta tulee huomaamaton.

 • Lautojen suoristaminen

  Lautojen suoristaminen

  14/06 VIDEO: Koskaan ei voi olla varma siitä, että uudet lattialaudat ovat täysin suoria. Kieroa lautaa ei kuitenkaan tarvitse heittää menemään, sillä ammattilaisella on keino saada kierotkin laudat paikalleen.

 • Lautojen asettuminen

  Lautojen asettuminen

  14/06 VIDEO: Uusien lattialautojen pitää aina sopeutua tilaan, ennen kuin ne voi asentaa.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot