Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Laatat ja klinkkerit: Mitä käytetään mihinkin?

Klinkkereiden ja laattojen koko- ja värivalikoima on valtava. Jotkin niistä on tarkoitettu seiniin, toiset kestävät sekä kulutusta että pakkasta. Esittelemme erilaisia klinkkereitä ja keraamisia laattoja. Kerromme myös, miten niitä voi käyttää.


LATTIA: Suuri laattapinta voi luoda rauhallisen tunnelman isoon huoneeseen.


MIHIN KLINKKEREITÄ JA LAATTOJA KÄYTETÄÄN?
LATTIAAN
Lattialaatat ovat suosittuja, koska laatat kestävät kulutusta, ne on helppo pestä, eivätkä ne vaadi hoitoa. Useimmat laatat sopivat myös lattialämmitteiseen lattiaan.
SEINIIN
Erityisesti keittiöiden ja kylpyhuoneiden seiniä on laatoitettu iät ja ajat. Nykyään laattoja asennetaan myös muiden huoneiden seiniin koristeiksi.
PORTAISIIN
Sisä- ja ulkoportaita verhoillaan laatoilla, sillä ne näyttävät kauniilta ja ovat helppohoitoisia.


MITEN KLINKKEREITÄ JA LAATTOJA KÄYTETÄÄN?

Laatat asetetaan aina laattalaastiin, joka levitetään hammaslastalla. Pinnan tulee olla kuiva ja puhdas, ennen kuin laasti levitetään. Hammaslastan koko valitaan laattakoon mukaan. Pieniin laattoihin käytetään hammaslastaa, jonka hammasvälit ovat lyhyet.Laattoja asennettaessa apuna käytetään joko laattaristikoita tai narua, jotta saumoista saadaan yhtä leveät. Laattoja on helpointa leikata laattaleikkurilla.

Pyöristykset tehdään laattapihdeillä. Pistosahaan saa laattojen leikkuuseen tarkoitettuja teriä ja kulmahiomakoneeseen erikoislaikkoja. Kun laatat on asennettu, saumat täytetään saumalaastilla.

TÄRKEÄÄ!

Kun ostat laattoja, niitä kannattaa ostaa enemmän kuin tarve vaatii. Laattoja menee ensinnäkin hukkaan asennuksen aikana, ja lisäksi niitä on hyvä olla varastossa, jos jokin laatoista myöhemmin rikkoutuu.

ERITYISPIIRTEET

Voit selvittää laatan kestävyyden tarkistamalla sen kovuuden. Tämä ilmenee valmistajan antamista materiaalitiedoista. Kovuus ilmoitetaan asteikolla 1–5, jossa 5 on kovin. Jos laatat asennetaan kovalle kulutukselle joutuvaan kohteeseen, valitse laatta, jonka kovuusaste on vähintään 4.


ERILAISIA KLINKKEREITÄ JA LAATTOJA
KLINKKERIT
Sanoja klinkkeri ja laatta käytetään usein sekaisin. Klinkkerit poltetaan korkeammassa lämpötilassa kuin muut keraamiset laatat, joten ne ovat kovempia. Monet lattialaatat ovat klinkkereitä.
LAATAT
Keraamisilla laatoilla tarkoitetaan yleensä niitä laattoja, jotka asennetaan lattiaan tai seinään. Ne on tarkoitettu sisäkäyttöön. Vain lumihiutalesymbolilla varusteltuja tuotteita voi käyttää ulkona.
MOSAIIKKIKIVET JA -LAATAT
Mosaiikkikivet on yleensä verkotettu asennuksen helpottamiseksi. Mosaiikkikivet valitsemalla pääsee todella leikkimään väreillä ja kuvioilla. Niitä saa myös luonnonkivisinä, metallisina ja lasisina.
LUONNONLAATAT (KOVAT)
Kovat luonnonkivet kuten graniitti ja liuskekivi ovat kestäviä. Ne sopivat kovan kulutuksen tiloihin, ja ovat helppoja pestä. Isoja mustia liuskekivi- tai graniittilaattoja on vuosikausia käytetty lattioissa.
LUONNONKIVET (PEHMEÄT)
Marmori ja kalkkikivi ovat näyttäviä,mutta myös huokoisia. Ne eivät ole täysin vedenpitäviä, joten ne on vahattava,jos niitä halutaan käyttää märkätiloissa. Ne eivät yleensä kestä kalkinpoistokäsittelyä.
LASILAATAT
Lasilaattoja tai lasimosaiikkia saa useimmiten pieninä verkkoon kiinnitettyinä laattoina. Yhden verkon koko on esim. 32,7 x 32,7 cm. Laatat ovat kovia ja kiiltäviä. Niitä voi usein käyttää myös ulkona.
METALLILAATAT
Teräksestä, alumiinista tai kuparista tehtyjä metallilaattoja käytetään ensisijaisesti keittiöissä. Laatat ovat yleensä pieniä ja verkotettuja, ja niiden valikoima on runsas. Asennus muiden verkkolaattojen tapaan.


LAATTAKOOT:

Klinkkeri- ja laattakokoja on valtava määrä. Neliömäisiä laattoja saa jopa 2 x 2 cm:n koossa, ja isoimmat laatat voivat olla jopa 79,8 x 79,8 cm.
Tavallisimmat koot:

■ 10,8 x 10,8 cm
■ 14,7 x 14,7 cm
■ 19,7 x 19,7 cm
■ 29,7 x 29,7 cm
■ 59,7 x 59,7 cm

Suorakulmaisten laattojen tavallisimmat koot:

■ 9,7 x 19,7 cm
■ 9,7 x 29,7 cm
■ 14,7 x 29,7 cm
■ 19,7 x 39,7 cm

VINKKI: Pienet laatat sopivat parhaiten suihkutilan lattiaan, sillä tällöin lattiaan on helpompi työstää oikea kaato kohti lattiakaivoa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 10 hyvää vinkkiä laattojen valintaan

  19/09 Kylpyhuoneen laattojen pitää näyttää hyviltä, mutta se ei ole laattojen ainoa tärkeä ominaisuus. Listasimme 10 asiaa, joiden PITÄÄ olla kunnossa.

 • NÄIN: Upeat metrolaatat suihkuun

  NÄIN: Upeat metrolaatat suihkuun

  16/09 Historialliset metrolaatat ovat tulleet toden teolla keittiöihin ja kylpyhuoneisiin. Opastamme, miten laatoitat niillä itse.

  Vaikeus 3/4
 • GALLERIA: 6-kulmaiset laatat

  GALLERIA: 6-kulmaiset laatat

  12/09 Tuntuvatko nelikulmaiset laatat tylsiltä? Kokeile siinä tapauksessa 6-kulmaisia laattoja. Kuusikulmaisia laattoja on erivärisiä ja kokoisia. Katso vaikka!

 • Näin laatoitat 6-kulmaisilla laatoilla

  Näin laatoitat 6-kulmaisilla laatoilla

  08/09 Jos et ole koskaan laatoittanut kuusikulmaisilla laatoilla, katso ohjeet tästä! Tekniikka on nimittäin hieman erilainen kuin nelikulmaisilla laatoilla.

 • Fliser i forbandt – hvad er det?

  Fliser i forbandt – hvad er det?

  06/09 Jeg skal til at lægge nye fliser på terrassen. Min nabo anbefalede mig at lægge dem i "forbandt". Hvad betyder det?

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot