Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Reunallinen leikkuulauta  

Jos olet tehnyt keittiöön puisen työtason ja sahannut tiskiallasta varten reiän, sinulla on jo valmiina tarvikkeet kaunista leikkuulautaa varten.


Tässä tehdään reunatuellinen leikkuulauta, joka pysyy hyvin paikallaan työtasolla. Sahattu kappale on hieman vino, joten työ aloitetaan sahaamalla se siistiksi suorakaiteeksi. Kun lauta on sahattu suoraksi, siitä sahataan 10 cm:n kaistale, josta tehdään leikkuulaudalle tukireuna.

Leikkuulauta kiinnitetään tukevasti työpöytään. Nyt leikkuulauta ja tukireuna yhdistetään piiloliitoksella. Tässä liitos tehdään kolmella puutapilla.

Ensimmäinen tappi tulee 5 cm:n päähän reunasta, toinen keskelle ja kolmas 5 cm:n päähän toisesta reunasta. Tapit upotetaan 30 mm:n levyn keskelle, joten kumpaankin osaan porataan 1,5 cm:n kolot. Tappien halkaisija on 8 mm ja pituus 30 mm. Puolet menee leikkuulaudan sisään ja puolet reunatukeen.

Upotusreiän svyvyydeksi tulee 16 mm, siitä tehdään siis 1 mm syvempi kuin puolet tapin pituudesta. Tässä käytetään 8 mm:n poranterää, joka vastaa tappien halkaisijaa.

Näin tapit varmasti kiinnittyvät kunnolla. Jotta reiästä tulisi kohtisuora, kannattaa käyttää poratessa tukea. Kaikkin kolmeen reikäkohtaan kiinnitetään merkkausnasta. Sitten reunatuki painetaan suoraan sen päälle. Sen päälle asetetaan puukappale, jotta reunatukeen ei jäisi vasaranjälkeä.

Nyt reunatukeen jää merkit, joiden avulla tapinreiät on helppo porata oikeaan kohtaan. Käytä poratessa tukea, jotta reiästä tulee suora. Levitä reikiin ja kappaleen reunaan puulimaa.

Reiät saa täyttää liimalla, sillä se pursuaa kyllä ulos kun asetat kappaleet yhteen. Tappeihinkin kannattaa sivellä hiukan liimaa.Tapit lyödään sisään napauttamalla niitä pari kertaa vasaralla. Ennen osien yhdistämistä tarkistetaan vielä, että ne sopivat yhteen. Nyt voit sivellä liimaa myös reunoihin ja tappien päihin.

Leikkuulauta ja reunatuki puristetaan tiukasti yhteen höyläpenkissä. Jos sinulla ei ole sellaista, voit käytä paria puristinta. Pyyhi liika liima pois. Kun liima on aivan kuiva, raaputa ylimääräinen askarteluveitsellä pois.

Hio pinta tasohiomakoneella numero 80 hiekkapaperilla aivan sileäksi. Lopuksi hio hienolla numero 180 hiekkapaperilla. Hio käsin sellaiset kohdat, joihin ei pääse koneella käsiksi. Levitä lautaan vielä kunnon kerros puuöljyä, niin se kestää paremmin kosteutta.

Levitä öljyä laudan molemmille puolille. Toista käsittely, kunnes lautaan ei enä imeydy öljyä. Anna öljyn imeytyä noin 15 minuuttia ja kuivaa liika öljy puhtaalla puuvillaliinalla.

Jos ylimääräistä öljyä ei kuivata ajoissa pois, lautaan tulee ikäviä läikkiä, joita on vaikea kuivata ja lähes mahdoton poistaa. Nyt leikkuulauta on valmis, ja reunan ansiosta se pysyy aina paikallaan työpöydällä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Keittiökaapit - ASENTO!

  Keittiökaapit - ASENTO!

  26/09 Keittiökaappien ja -laatikoiden ovet painuvat ajan kuluessa vinoon. Ne on kuitenkin suhteellisen helppo oikaista suoraan, kunhan tiedät, mitä ruuvaat.

 • Sokkelin kiinnitys magneeteilla  

  Sokkelin kiinnitys magneeteilla  

  28/07 VIDEO: Keittiöremontin yhteydessä tavallinen liesi vaihdetaan kalusteisiin sijoitettavaan uuniin ja keittotasoon. Uuden uunin alle jää siis tyhjä kolo, johon tarvitaan sokkeli.

 • Liitosurien jyrsiminen

  Liitosurien jyrsiminen

  28/07 VIDEO: Ennen helareikien sahaamista niiden paikat on merkittävä tarkasti. Siksi tasot on käännetty ylösalaisin.

 • Sahaa aukko liesitasolle   

  Sahaa aukko liesitasolle   

  28/07 VIDEO: Uudistettuun keittiöön tulee myös uusi liesitaso. Liesitaso kiinnitetään vanha lieden paikalle. Jotta taso olisi aivan kohdallaan, kannattaa piirtää merkkiviiva laatikkoelementteihin työtason takareunaan.

 • Siisti sormiliitos

  27/07 VIDEO: Sormiliitos on kestävä, kaunis ja suhteellisen helppotekoinen. Viime aikoina siitä on tullut hyvin suosittu keittiöissä, sillä sitä käytetään pöytälevyjen ja suorien tukilevyjen liitoksissa.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot