Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Nykyaikainen kattohuopa

Tervatusta huovasta huipputeknologian teollisuustuotteeksi. Tutkimme kattohuopaa ymmärtääksemme, miksi se pysyy tiiviinä ikuisuuden.


Kaikille kattohuoville on yhteistä se, että niiden polyesterivahvisteinen ydin on bitumia, jota suojataan liuskekivi-, hiekka- tai jollakin muulla sirotteella käyttökohteesta riippuen.

Useimmat nikkarit asentavat jossakin elämänsä vaiheessa kattohuopaa esimerkiksi vajan, mökin tai vierasmajan katolle. Kattohuovat ovat onneksemme kehittyneet todella paljon niistä ajoista, joilloin isovanhempamme hitsasivat terva- ja kaasuliekkipilvessä pari jäykkää mustaa rullaa kanalan kattoa varten ja toivoivat, että kanalan katto pysyisi tiiviinä 10–15 vuotta.

Kattohuovan historiaa

Väitetään, että Nooan arkissa olisi ollut tervattu katto, mutta tosiasiassa elettiin jo 1700- luvun loppua, kun ruotsalainen lääkäri keksi kyllästää huovan kivihiilitervalla ja alkoi myydä sitä kattopäällysteenä. 1860-luvulla keksittiin huovan valmistus rullittain arkkien sijaan, ja 1800-luvun lopussa ryhdyttiin testaamaan myös muiden materiaalien vahvistamista, esim. villahuovan ja säkkikankaan. Vasta polyesterin tuotannon käynnistyttyä 1940-luvulla teollisuus onnistui kuitenkin kehittämään todella vahvan ja pitkäkestoisen tuotteen, jota asennetaan nykykatoille.

Nykyaikainen kattohuopa

Nykyiset kattohuovat on helppo kiinnittää, niillä syntyy siistiä jälkeä, niitä voi taivuttaa ja muotoilla lähes kaikille kattopinnoille ja ne kestävät yhtä pitkään kuin monet muutkin kattomateriaalit. Yksinkertaisen huopapinnan alle kätkeytyy huipputekninen materiaali. Huopaa myydään rullissa eri tavalla muotoiltuna erilaisia kohteita ja asennustapoja varten.

Näin kattohuopa kestää kauimmin

Paras ja pisimmän eliniän takaava ratkaisu on asentaa aina kaksi huopakerrosta. Alus- ja päällyshuopia valmistetaan erilaisia pintoja varten. Tarjolla on sekä hitsattavia että itseliimautuvia huopamateriaaleja. Vaatimattomampiin kohteisiin voi valita hitsattavan tai itseliimautuvan yksikerroksisen huovan. Itseliimautuvat kattohuovat ovat suosittuja, mutta ei kahtakaan kerrosta ole ylivoimaisen vaikeaa asentaa.

Mistä kattohuopa koostuu?

Kaikille kattohuoville on yhteistä se, että niiden polyesterivahvisteinen ydin on bitumia, jota suojataan liuskekivi-, hiekka- tai jollakin muulla sirotteella käyttökohteesta riippuen.

KIINNITTYVÄ BITUMI

Kattohuovan alapinnalla on ohut bitumikerros, joka on kehitetty erityisesti huovan kiinnittämiseksi alustaan. Kuumentamalla kiinnitettävässä kattohuovassa on bitumia, joka muuttuu lämmitettäessä pehmeäksi ja tarttuvaksi.

Bitumi sijaitsee kalvon alla, ja kalvo sulautuu bitumiin. Itsekiinnittyvän huovan bitumia ei sen sijaan tarvitse lämmittää: riittää kun kalvon poistaa, ennen kuin huovan painaa kiinni. tarttuvana ja tiiviinä pitkään.

Ammattilaisille: Bitumi

Bitumi on mustaa, tahmeaa seosta, jota syntyy tislattaessa raakaöljyä mm. kaasuksi, bensiiniksi ja lämmitysöljyksi. Kovassa muodossaan bitumi tunnetaan asfalttina. Se sulaa lämmitettäessä, ja kun siihen lisätään synteettistä kumia, bitumi säilyy sitkeänä, tarttuvana ja tiiviinä pitkään.


SBS-POLYMEERIBITUMI

Kun raakaöljystä tislataan bitumia, syntyy ainetta, joka on normaalilämpötiloissa kovaa mutta sulaa jo hiemankin ainetta lämmitettäessä.

Kiinteä bitumi murtuu helposti ja muuttuu lämmitettäessä juoksevaksi, mutta kun seokseen lisätään synteettistä kumia (SBS), saadaan vahva, sitkeä massa, joka kiinteänä myötäilee katon liikkeitä ja lämmitettäessä pehmenee ja tarttuu.


BITUMIKYLLÄSTETTY POLYESTERIVAHVIKE

Nykyisissä kattohuovissa huopa on korvattu polyesterihuovalla, tarvittaessa lasikuiduilla vahvistettuna. Polyesterikuidut ovat erityisen vahvoja ja sitkeitä, joten ne eivät murru huopaa sovitettaessa ja katon eläessä lämpötilan vaihteluiden mukaan.

Kuidut ovat vahvike, joka takaa, että kattohuopa ei repeydy, ei edes kylmällä, eikä rikkoudu, vaikka sen läpi isketään naula. Vahvike kyllästetään bitumilla ja se sulautuu kerrosten molemmin puolin.


LIUSKEKIVIRAKEET

Kattohuovan päällyspinta on sitkeää bitumimassaa, johon on siroteltu liuskekivirakeita. Pienet, värjätyt kivirakeet estävät auringonsäteitä, havunneulasia ja lintuja vaurioittamasta pehmeää massaa. Huopa, joka on tarkoitettu uuden huopakerroksen alle, on sen sijaan päällystetty hiekka- tmv. jyvillä, mikä helpottaa sen kiinnittymistä. Jyvät eivät tartu rullaan.


Lue lisää kattohuovasta:
Uusi katto kahdessa päivässä
OPAS: 5 kattoa, jotka voit asentaa itse
Näin korjaat huopakaton reiät

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • OPAS: Valitse oikea kattohuopa

  OPAS: Valitse oikea kattohuopa

  26/09 Huopakatot sopivat hyvin sekä taloihin että piharakennuksiin. Kerromme, miten valitset oikean kattohuovan.

 • Kattohuovan kiinnittäminen

  Kattohuovan kiinnittäminen

  24/08 VIDEO: Kattohuovan asentaminen on helppoa, eikä sen kiinnittämisessä tarvita enää sen enempää kaasupoltinta kuin tervaakaan. Nykyään kattohuovassa on itsekiinnittyvät liitosreunat, joiden avulla huopa pysyy taatusti tiivisti ...

 • Kattohuovan kiinnittäminen

  Kattohuovan kiinnittäminen

  24/08 VIDEO: Kattohuovan asentaminen on helppoa, eikä sen kiinnittämisessä tarvita enää sen enempää kaasupoltinta kuin tervaakaan. Nykyään kattohuovassa on itsekiinnittyvät liitosreunat, joiden avulla huopa pysyy taatusti tiivisti ...

 • Bitumikatteen liimaaminen

  Bitumikatteen liimaaminen

  14/07 VIDEO: Jollet halua käyttää kaasupoltinta, voit käyttää katetta, jonka saumat tarvitsee vain painaa yhteen.

 • Bitumipaanut

  Bitumipaanut

  13/07 VIDEO: Bitumipaanuista voi rakentaa näyttävän ja hienon bitumikaton. Ammattilainen näyttää, miten se tehdään.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot