Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Teräshormin asentaminen

Jos talossa ei ole muurattua hormia, siihen voi asentaa teräshormin, kuten tässä mökissä.


Kun lämmitysuunin paikka on päätetty, siihen kohtaan lasketaan luotinuora katonrajasta. Näin voi helposti selvittää, mihin kohtaan kattoa porataan reikä hormia varten.

Kattoon merkitään reiän keskipiste. Aluksi porataan pitkällä 10-millisellä poralla katon läpi. Tässä talossa on tasakatto, joten porataan koko matka katon läpi. Tähän mallineeseen on merkitty tilaa 5 senttimetrin levyiselle reunalle koko hormin ympäri.

Vähimmäisetäisyys palaviin materiaaleihin vaihtelee hormin mukaan, joten se pitää tarkistaa valmistajalta. Ruuvimeisseli työnnetään mallineen keskelle, ja se nostetaan katossa olevaan reikään niin että mallineen reunoja pitkin voi piirtää viivan.

Usein ei tiedetä aivan tarkkaan, mitä katon sisällä on, joten kannattaa olla varovainen. Aluksi porataan reikäsahalla pieni reikä, josta voi kokeilla sormilla, mahtuuko reikää sahaamaan suuremmaksi.

Tilaa on, ja seuraavaksi reikä suurennetaan puukkosahalla. Nyt aukosta mahtuu käsivarsi, ja nyt voi selvittää, voiko aukon leikata kokonaan. Aukon voi leikata, ja nyt sahataan merkintää pitkin koko matkalta. Jos aukko sahataan harjakattoon, tässä tarvitaan myös luotinuoraa.

Eristeet työnnetään sivuun, niin että aukosta näkee vesikaton alareunaan. Vesikattoon tehdään taas merkintä mallineella, ja alhaalta porattua reikää pidetään keskipisteenä, kun malline asetetaan paikalleen, ja bitumikermiin leikataan koko matkalta ympyrä mallinetta pitkin.

Pistosahan terä mahtuu porattuun reikään, ja reikä sahataan valmiiksi pistosahalla. Nyt reikä ulottuu vesikaton läpi. Sitten kattoon asennetaan sisäkaton rengas.

Aluksi tarkistetaan, että se tulee aivan keskelle, ja sitten se kiinnitetään neljällä ruuvilla. Uunin liitosputki asennetaan paikalleen ja tiivistetään tiivistysnauhalla. Hormipakkaukseen kuuluu lisäksi sadehattu, eristetty alaosa, eristetty jatko-osa ja lasikuitutiiviste.

Lisäksi siinä on läpivientikaulus, jota on saatavana monenlaisia sen mukaan, millaisen katon läpi hormi asennetaan. Hormin alaosa työnnetään katossa olevasta reiästä ja liitetään lämmitysuunin liitosputkeen.

Paksun eristetyn kappaleen on tultava vähintään 25 senttimetrin päähän palavista kattomateriaaleista. Se tiivistetään koko matkalta tiivistysnauhalla. Ennen töiden jatkamista tarkistetaan, että hormi on täysin pystysuorassa.Katolla hormin ympärille kasataan eristettä.

Läpivientikaulus asetetaan paikalleen, ja sen reunaa pitkin leikataan katkoteräveitsellä, niin että bitumikermin voi poistaa. Sitten läpivientikauluksen päälle levitetään vahvaa bitumiliimaa, minkä jälkeen se naulataan koko matkalta kiinni katenauloilla.

Jatko-osa asetetaan paikalleen ja kiinnitetään putken mukana tulevalla kiristysnauhalla. Hormin päähän asetetaan sadehattu, joka estää sadevettä ja lunta pääsemästä hormiin.

Lopuksi asennetaan siderengas läpivientikauluksen ja hormin väliin. Se kiristetään kahdella ruuvilla.Jotta liitoksesta tulee täysin tiivis, se saumataan ulkokäyttöön tarkoitetulla silikonikitillä.

Kun kitti tasoitetaan saippuaveteen kastetulla sormella, siitä tulee tiivis ja kestävä. Hormi on nyt valmis käyttöön, mutta lämmitysuunin tavoin sitä ei saa käyttää ennen kuin nuohooja on hyväksynyt sen.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Aukon tekeminen hormiin

  Aukon tekeminen hormiin

  15/07 VIDEO: Kun putken ääriviivat on merkitty, voidaan aloittaa aukon tekeminen. Helpoin ja rakenteiden kannalta säästeliäin ratkaisu on käyttää iskuporakonetta jossa on esimerkiksi 8 millimetrin kiviterä.

 • Aukon sulkeminen

  Aukon sulkeminen

  15/07 VIDEO: Vanhan liitososan voi nyt poistaa, kun aukkoa ei enää käytetä. Liitososa on muurattu vuosia sitten kiinni hormiin, joten sen irrottamiseen tarvitaan meisseliä.

 • Läpiviennin tiivistäminen

  Läpiviennin tiivistäminen

  13/07 VIDEO: Vuotava läpivienti aiheuttaa nopeasti kosteusvaurioita, jos sitä ei korjata. Tämän savupiipun juuripellin yläsauma on lohkeillut eikä ole siksi enää tiivis.

 • Korjaa piippu 70 eurolla

  Korjaa piippu 70 eurolla

  25/09 Luvassa on suuria säästöjä, jos korjaat talosi savupiipun itse. Työ on toki sekä likaista että pölyistä, mutta onneksi myös helppoa.

  Vaikeus 1/4

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot