Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Rakenna katos

Nyt rakennetaan oven eteen katos, joka estää veden pääsyn porrassyvennykseen. Portaiden kohdalla on aina ikävä työskennellä, mutta näiden tikkaiden jalkoja voi säätää. Niiden varassa voi työskennellä turvallisesti ja vakaalla alustalla.

Ensiksi mitataan ensimmäisen tukipuun paikka. Pitkällä vatupassilla varmistetaan, että merkinnät ovat vaaterissa. Kahden seinän varaan rakennettavan katoksen kaltevuudeksi tulee 30 astetta.

Valmiiksi sahattuun tukipuuhun merkitään paikat niille neljälle reiälle, joista katos kiinnitetään seinään. Tukipuu on sahattu 50 x 140 mm:n höylätystä männystä, ja reiät porataan sen keskelle.

Poraa ensin n. 15 mm syvä reikä 22 mm:n puuporalla. Poraa sitten kokonaan läpi 10 mm:n poralla. Tähän reikään mahtuu 10 mm:n kierretanko, jolla puu on tarkoitus kiinnittää seinään. Poraa yhteensä neljä reikää 45 cm:n välein.

Aseta tukipuu huolleisesti merkkien kohdalle ja merkitse reikien paikat 10 mm:n kiviporalla. Ota tukipuu alas. Poraa iskuporakoneellatai poravasaralla ja 10 mm:n terällä noin 10 cm seinän sisään. Jotta tukipuu pysyisi varmasti paikallaan, käytetään liimapatruunoita, joiden ansiosta rakenne kestää suurtakin kuormitusta. Kun kaikki neljä patruunaa ovat paikallaan, väännetään tangot paikalleen reikiin. Kun pultti rikkoo patruunan lasiampullin, sen sisällä oleva liima vapautuu.

15 minuutin kuluttua kierretangot ovat kiinnittyneet järkähtämättömästi seinän sisään. Nyt tukipuu kiinnitetään kierretankoihin. Koska puuhun poratut reiät ovat täsmälleen tankojen kokoiset, saatat joutua lyömään laudan vasaralla paikalleen. Kiristä prikat ja mutterit. Tällä tavoin asennettu katos ei pääse hievahtamaan paikaltaan. Puuporalla tehdyn upotusreiän ansiosta prikka ja mutteri jäävät kokonaan laudan sisään piiloon.

Ensimmäinen poikkipuu on sahattu oikean mittaiseksi, ja se on vaaterissa rungon kanssa. Se asennetaan samalla tavalla kuin tukipuu, mutta tämä seinä ei ole huokoinen, joten ei tarvita niin syvää reikää. Ennen reikien poraamista liimapatruunoita varten merkitään reiän syvyys teipillä poranterään. Silloin rei’istä tulee sopivan syvyisiä.

Tässä reiät porataan poravasaralla, 12 mm:n terällä. Patrunnat ovat rei'issä, ja nyt vain pultit paikalleen, ja toinenkin tukipuu on valmis. Pylvääksi, joka kannattalee alemman tukipuun päätä, on tässä käytetty 100 x 100 mm:n puutavaraa. Tässä asetetaan tukipuun alareuna ja orsipuu yhteen ja kiinnitetään puristimella. Tässä vaiheessa on syytä vielä tarkistaa, että kaikki kohdat ovat vaaterissa. Suora lauta ja viisto reisipuu kiinnitetään yhteen ruostumattomilla 100 mm:n ruuveilla, jotka ruuvataan kohtisuoraan kummankin läpi.

Nyt kehykset ovat paikallaan, ja keskimmäinen orsi voidaan kiinnittää parilla ruuvilla edellisten tapaan. Etummainen kehys on toistaiseksi kiinni vain puristimella. Kahden merkin kohdalle porataan puuporalla reikä sekä orsipuuhun että tolppaan. Nyt tarvitaan tehokasta porakonetta, jolla pystyy poraamaan näin paksun puuaineksen läpi. Orsipuun ja tolpan läpi työnnetään pultti, joka kiristetään mutterilla vastapuolelta.

Jotta liitoksesta saadaan oikein tukeva ja kestävä, kiinnitetään se kahdella pultilla. Kun ne kiristetään tiukoiksi silmukka-avaimella, on rakennelma tukeva, eikä sen horjumisesta ole vaaraa. Katon runko on nyt valmis, viisi lautaa muodostavat tukevan kehikon. Laudat on liitetty yhteen kauniilla loviliitoksilla.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • PUUTYÖNIKSI: Kestävä räystäs

  PUUTYÖNIKSI: Kestävä räystäs

  13/09 VIDEO: Tässä puusepää näyttää, kuinka syntyy tukeva ja kestävä räystäs. Ensin on irrotettu kaksi reunimmaista tiiliriviä, jotta räystäs voidaan kunnolla rakentamaa. Peiteaudat sovitetaan niin, että ne sopivat täsmälleen ...

 • PUUTYÖNIKSI: Jatka kattoparruja erikoishelan avulla

  PUUTYÖNIKSI: Jatka kattoparruja erikoishelan avulla

  13/09 VIDEO: Kattoruoteet pitää asetella niin, ettei saman parrun kohdalle tule useita jatkoksia. Tällöin jatkokset eivät heikennä kattorakennetta.

 • PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  13/09 VIDEO: Riippumatta katemateriaalista on kaikkiin kattoparruihin tehtävä mittamerkinnät. Tässä on sitä varten näppärä vinkki. Ensimmäinen parru mitataan aivan tavalliseen tapaan. Tähän kattoon tulee 31 cm:n levyjä. Parruun ...

 • PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  13/09 VIDEO: Riippumatta katemateriaalista on kaikkiin kattoparruihin tehtävä mittamerkinnät. Tässä on sitä varten näppärä vinkki. Ensimmäinen parru mitataan aivan tavalliseen tapaan. Tähän kattoon tulee 31 cm:n levyjä. Parruun ...

 • PUUTYÖNIKSI: Nauhankiristin ja tuuliristikko

  PUUTYÖNIKSI: Nauhankiristin ja tuuliristikko

  13/09 VIDEO: Kattorakanteeseen kiinnitettävä tuuliristikko estää katon vääntymisen, kohoamisen ja irtoamisen tuulen voimasta. Tässä käytetään valmista pakettia, johon kuuluu neljä päätyhelaa ja 40 m tuuliristikkonauhaa..

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot