Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Korjaa räystäslauta

On aika vaihtaa vanha räystäslauta. Se on laho, koska sitä ei ole alun perin rakennettu oikein eikä siinä ole lainkaan vedeltä suojaavaa päätylautaa.

Se on kiinnitetty vain parilla naulalla, ja siksi se on helppo irrottaa. Väärän rakennustavan johdosta myös muut rakenteet ovat vahingoittuneet. Siksi vanhojen rakenteiden tueksi lyödään uutta puuta, jotta laudan voisi kiinnittää niihin.

Puuseppä mittaa, miten pitkille pätkille on tarvetta. Uudet tukipuut kiinnitetään parilla ruostumattomalla teräsruuvilla sellaisiin kohtiin, joissa vanha puu on vielä ehjä. Katon kaltevuus saadaan selville säätökulmalla, joka asetetaan katon suuntaisesti. Kun säätökulman ruuvi kierretään kiinni, mittaustulos pysyy tallella.

Katkaisusirkkelin sahauskulma säädetään katon kaltevuuden mukaiseksi. Ennen uuden räystäslaudan sahaamista on vielä mitattava sen pituus. Sen on oltava 2 metriä pitkä, jotta se ulottuisi katteen reunaan saakka. Uusi räystäslauta tehdään 25 x 100 mm:n painekyllästetystä männystä, joka sahataan katkaisusirkkelillä sopivaan kulmaan.

Ennen laudan kiinnittämistä siihen merkitään poikkipuiden paikat, joihin naulat lyödään. Nyt katkaisusirkkeliin asetetaan 10 asteen kulma, jotta sadevesi pääsee valumaan alas. Räystäslaudasta puuttuu vielä jotakin. Tarvitaan vielä katelauta, joka suojaa sitä sateelta ja kosteudelta.

Katelaudan pituus saadaan selville räystäslaudan avulla, ja sitten sen leveä pää sahataan samalla tavalla jiiriin kuin räystäslautakin. Nyt katelauta ja räystäslauta voidaan yhdistää, ja se sujuu kätevästi työpöydällä. Olisi paljon hankalampi kiinnittää ensin räystäslauta kattoon ja sitten sen päälle katelauta.

Katelaudan tulee ulottua sentin räystäslautaa ulommas. Aseta katelauta räystäslaudalle ja piirrä koko matkalle niiden yhdistämiskohta niin, että räystäslautaa jää näkyviin tuo yksi senttimetri.

Laudat yhdistetään naulapyssyllä, 62 mm:n ruostumattomilla nauloilla. Piirrosviivan avulla naulat on helppo ampua oikeille kohdille. Liitoksesta tulee täysin vedenpitävä, kun levität ulkoreunaan vielä tiivistettä.

Nyt valmis räystäslaudan ja katelaudan yhdistelmä on helppo asentaa paikalleen. Kun poikkipuiden paikat merkittiin aiemmin lautaan, naulat on helppo lyödä juuri oikeille kohdille.

Siihen käytetään ruostumattomia teräsnauloja. Yksi naula kuhunkin poikkipuuhun riittää pitämään laudan paikallaan. Uusi räystäslauta on paikallaan, ja katto suojassa enemmiltä koskeusvaurioilta. Huomaa, että katelaudan on oltava niin leveä, että se ulottuu katteen päälle. Silloin voi olla varma ettei sadevesi pääse valumaan takaisin räystäslaudan sisään.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • PUUTYÖNIKSI: Kestävä räystäs

  PUUTYÖNIKSI: Kestävä räystäs

  13/09 VIDEO: Tässä puusepää näyttää, kuinka syntyy tukeva ja kestävä räystäs. Ensin on irrotettu kaksi reunimmaista tiiliriviä, jotta räystäs voidaan kunnolla rakentamaa. Peiteaudat sovitetaan niin, että ne sopivat täsmälleen ...

 • Tuulilaudan suojaaminen

  Tuulilaudan suojaaminen

  13/07 VIDEO: Puinen tuulilauta kannattaa suojata kosteudelta alumiinilistan avulla.

 • Pidä hyvää huolta talosi tuulilaudoista

  Pidä hyvää huolta talosi tuulilaudoista

  04/06 Talon tuulilaudat eivät ole vain koristeita. Ne suojaavat kattoa sateelta ja lumelta. Näin pidät ne hyvässä kunnossa.

  Vaikeus 3/4
 • VIDEO: Vaihda päätylauta

  VIDEO: Vaihda päätylauta

  17/06 Jos päätylautaa ei maalata säännöllisesti, se lahoaa ajan myötä. Vaihda lauta, ennen kuin laho leviää pidemmälle. Video näyttää työvaiheet vaihe vaiheelta.

  Vaikeus 2/4
 • PUUTYÖNIKSI: Jatka kattoparruja erikoishelan avulla

  PUUTYÖNIKSI: Jatka kattoparruja erikoishelan avulla

  13/09 VIDEO: Kattoruoteet pitää asetella niin, ettei saman parrun kohdalle tule useita jatkoksia. Tällöin jatkokset eivät heikennä kattorakennetta.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot