Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Valitse katollesi oikea huopa

Kattohuopa on suosittu materiaali niin talojen kuin piharakennusten katoille. Huopakatto näyttää hyvältä, ja kattohuovan asentaminen on helppoa. Huopaa levitetään katolle joko yksi tai kaksi kerrosta. Lue, mikä kattohuopa sopii parhaiten omalle katollesi.

Kattohuopa: valitse katollesi oikea huopa HUOPA: Kattohuopaa myydää rullina ja pieniä levyinä. Molempien asentaminen on helppoa.

MIHIN KATTOHUOPaA KÄYTETÄÄN?
Kattohuopa: valitse katollesi oikea huopa ASUINRAKENNUKSISSA
Huopa on suosittu materiaali talojen katteeksi. Huopakatto näyttää hyvältä, ja huopa on kevyt katemateriaali. Huopa sopii kaikille kallistuskulmille.
Kattohuopa: valitse katollesi oikea huopa AUTOKATOKSET JA -TALLIT
Huopa sopii hyvin myös autokatosten ja -tallien katoille. Talousrakennuksiin huopaa laitetaan joko yksi tai kaksi kerrosta. Huopa sopii myös tasakatoille.
Kattohuopa: valitse katollesi oikea huopa VAJAT JA LEIKKIMÖKIT
Vajojen ja leikkimökkien katot ovat usein huopaa, sillä huovan asentaminen on helppoa. Leikkimökin ja vajan katolle riittää yksi huopakerros.


MITEN KATTOHUOPAA KÄYTETÄÄN?

Kattohuopa levitetään katolle yleensä alhaalta ylöspäin. Aloita räystäältä ja naulaa räystäspelti kiinni lappeen alareunaan. Listan tippanokan on tarkoitus ohjata sadevesi räystäskourun keskelle. Levitä sen jälkeen ensimmäinen vuota vaakasuoraan linjaan. Sivele reilusti bitumimassaa huovan alareunaan ja paina se lujasti kiinni peltiin. Varmista, että saumasta tulee tiivis.

Kattohuopa: valitse katollesi oikea huopa

Naulaa ensimmäisen huopakaistaleen yläreuna kiinni kattoon, ennen kuin levität sen päälle seuraavan huovan. Käytä huopanauloja, ja lyö naulat siksak-kuvioon.

Kattohuopa: valitse katollesi oikea huopa

Levitä seuraava vuota paikalleen, poista liimapintaa suojaava kalvo ja paina vuodat lujasti yhteen. Jatka kohti harjaa samaan tapaan.

TÄRKEÄÄ!

Kattohuovasta tarttuu bitumia kenkiin, työkaluihin ja vaatteisiin. Bitumia on vaikea poistaa, joten pyri käyttämään vain sellaisia työkaluja ja kenkiä, jotka voit hävittää käytön jälkeen. Käytä myös käsineitä.

ERIKOISPIIRTEET

Kattohuopa pitäisi aina asentaa lämpimällä säällä. Lämpö notkistaa huovan, ja bitumi liimautuu kiinni paremmin. Huopaa ei kuitenkaan pidä asentaa liian kuumalla, sillä hiekka voi irrota huovan pinnasta ja kengät tarttuvat helposti kiinni.

ERILAISIA KATTOHUOPIA
Erilaisia kattohuopia YKSI KERROS – ITSELIIMAUTUVA
Tee se itse -rakentajat käyttävät eniten itseliimautuvaa huopaa yhdessä kerroksessa. Sitä voi käyttää katoissa, joissa on vain viiden asteen kallistuskulma.
Erilaisia kattohuopia KAKSI KERROSTA – ITSELIIMAUTUVA
Asuinrakennusten katolle on laitettava kaksi kerrosta huopaa. Alushuopa kiinnitetään kattoon nauloilla, ja pintahuopa liimautuu kiinni itsestään.
Erilaisia kattohuopia KAKSI KERROSTA – LÄMPÖLIIMAUS
Ammattilaiset käyttävät lähes poikkeuksetta kattohuopaa, joka pitää ”hitsata” kiinni kaasupolttimella. Kalliilla kattohuovilla on helpompi työskennellä kuin halvoilla.
Erilaisia kattohuopia PAANUT
Paanut ovat pieniä kattohuopalevyjä. Ne voivat olla esimerkiksi kaarevia, vinoja tai suorareunaisia. Paanuja voi käyttää ilman alushuopaa talousrakennuksiin, joiden kallistuskulma on vähintään 25 astetta.
Erilaisia kattohuopia EKOHUOPA
Markkinoilla on myös ympäristöystävällistä kattohuopaa. Ekohuopa imee ja neutralisoi terveydelle haitallisia NOx-hiukkasia, joita syntyy esimerkiksi liikenteestä ja takoista.


KATTOHUOVAN MITTASUHTEITA:

Lähes kaikki kattohuoparullat on mitoitettu siten, että yksi metri huopaa peittää noin 0,9 neliömetriä kattoa.

■ Pituus: Yleensä 5–8 metriä.
■ Leveys: Yleensä 1 metri.

Paanut myydään 1–3 neliömetrin paketeissa.

HUOPAKATON LISÄVARUSTEET

Asuinrakennusten katoille tarvitaan huovan lisäksi erilaisia lisävarusteita. Räystäspellit ovat lähes pakolliset, jotta otsalaudat eivät kastu sateella ja lahoa. Huippuimurit ja tuuletusputket pitävät huolen siitä, että talon sisäilma pysyy hyvänä ja viemärit toimivat kuten pitääkin.

Kattohuovan lisävarusteet

Tarvikkeet ja lisävarusteet voi yleensä ostaa rautakaupasta samalla kertaa huovan kanssa. Tavaroita ei kuitenkaan ole aina valmiina kaupassa, joten tilaa tarvikkeet hyvissä ajoin.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Näin teet huopakaton

  Näin teet huopakaton

  22/03 Nykyaikaisen kattohuovan kiinnittäminen on helppoa, ja jälki näyttää hyvältä. Huopaa on helppo muotoilla, joten se sopii lähes kaikille katoille.

 • Kattohuovan kiinnittäminen

  Kattohuovan kiinnittäminen

  24/08 VIDEO: Kattohuovan asentaminen on helppoa, eikä sen kiinnittämisessä tarvita enää sen enempää kaasupoltinta kuin tervaakaan. Nykyään kattohuovassa on itsekiinnittyvät liitosreunat, joiden avulla huopa pysyy taatusti tiivisti ...

 • Kattohuovan kiinnittäminen

  Kattohuovan kiinnittäminen

  24/08 VIDEO: Kattohuovan asentaminen on helppoa, eikä sen kiinnittämisessä tarvita enää sen enempää kaasupoltinta kuin tervaakaan. Nykyään kattohuovassa on itsekiinnittyvät liitosreunat, joiden avulla huopa pysyy taatusti tiivisti ...

 • Bitumikatteen liimaaminen

  Bitumikatteen liimaaminen

  14/07 VIDEO: Jollet halua käyttää kaasupoltinta, voit käyttää katetta, jonka saumat tarvitsee vain painaa yhteen.

 • Bitumipaanut

  Bitumipaanut

  13/07 VIDEO: Bitumipaanuista voi rakentaa näyttävän ja hienon bitumikaton. Ammattilainen näyttää, miten se tehdään.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Kesämökin lisäeristys

Vanha kesämökkini on rakennettu tolppien ...

Kylpyhuoneremontin rahoitus

Keskustelu tuntuu olevan melkoisen hiljaista, ...

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot