Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Katospuiden sahaaminen

Jos haluat rakentaa julkisivuun katoksen, voit tehdä suuren osa työstä verstaassa. Tässä puuseppä sahaa poikkipuut ja orret valmiiksi, ja ne tarvitsee vain koota paikan pällä.

Katokseen tulee kolme ortta, joiden pituus on 152,5 cm. Ne tehdään höylätystä 47 x 117 mm:n männystä. Katoksen kaltevuudeksi tulee 30 astetta, joten orsilaudat sahataan 30 astetta jiiriin.

Loput onkin helppo sahata katkaisusirkkelillä ensimmäisen orren mitan mukaan. Orret lepäävät kahden poikkipuun varassa, ja ne sahataan 47 x 137 mm:n männystä. Niistä tulee 170 cm:n pituisia.

Puuseppä mittaa seuraavaksi keskikohdan – 85 cm – ja piirtää siihen merkin. Koska orret lepäävät poikkipuiden päällä, mitataan niiden leveys, joka on 47 mm. Tämä mitta merkitään poikkipuiden päihin kohtiin, joihin orret asetetaan.

Sama mitta myös toiseen päähän. Keskimmäisestä merkistä mitataan 23,5 mm kumpaankin suuntaan, ja niihin kohtiin sahataan myös orren levyinen kolo eli 47 mm.Merkinnät piirretään viivottimen avulla sekä keskelle että kumpaankin päähän. Tällä tavoin koloista tulee oikean kokoiset.

Orren tulee upota poikkipuun puoleen väliin, joten myös kolon syvyys merkitään siihen. Ensin puu kiinnitetään tukevasti, ettei se se pääse heilumaan ja huojumaan sahaamisen aikana. Sitten sahataan kaikkien merkintöjen mukaan. Laudan päässä pala on helppo irrottaa mutta keskellä avuksi on otettava terävä taltta.

Siisti kolon kaikki reunat aivan tasaisiksi. Nyt poikkipuut ovat valmiit. Huomaa, että kumpikin poikkipuu on sahattu samalla tavalla. Ja myös keskellä on samanlainen kolo. Sen sijaan toinen pää on sahattu eri tavalla, koska toinen poikkipuu kantaa orret ja toinen taas lepää orsien varassa.

Nyt on orsien vuoro. Siihen päähän, joka sahattiin 30 astetta jiiriin, piirretään merkki 47 mm:n etäisyydelle päästä. Alhaalta päin tehdään merkki 63 cm:n päähän ja viistosta päästä piirretään suora viiva tähän merkkiin saakka. Sitten merkitty kohta sahataan käsisahalla pois. Sitä varten kannattaa ehkä kiinnittää remmi puristimella ja sahata kohtisuoraan alaspäin. Tämä kolo sopii nyt poikkipuun koloon, ja orsipuu on sahattu 30 astetta viistoon, kuten kattoa varten pitääkin.

Toiseen päähän sahataan samanlainen kolo, mutta niin, että se on laudan vastakkaisella puolella. Tällä tavoin orsi tulee toisella puolella poikkipuuta ja toisella lepää sen varassa. Tällä tavoin sahataan kaksi ortta. Viimeisen orren kolot sahataan samalle puolelle lautaa, koska se lepää kokonaan poikkipuiden päällä.

Ennen kuin katos viedään paikalleen, kannattaa vielä kokeilla verstaassa, että kaikki osat sopivat kohdalleen. Katos kannattaa sahata verstaassa, jossa on helpompi tehdä tarkkoja mittauksia ja kaikki työkalut ovat käden ulottuvilla.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • PUUTYÖNIKSI: Kestävä räystäs

  PUUTYÖNIKSI: Kestävä räystäs

  13/09 VIDEO: Tässä puusepää näyttää, kuinka syntyy tukeva ja kestävä räystäs. Ensin on irrotettu kaksi reunimmaista tiiliriviä, jotta räystäs voidaan kunnolla rakentamaa. Peiteaudat sovitetaan niin, että ne sopivat täsmälleen ...

 • PUUTYÖNIKSI: Jatka kattoparruja erikoishelan avulla

  PUUTYÖNIKSI: Jatka kattoparruja erikoishelan avulla

  13/09 VIDEO: Kattoruoteet pitää asetella niin, ettei saman parrun kohdalle tule useita jatkoksia. Tällöin jatkokset eivät heikennä kattorakennetta.

 • PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  13/09 VIDEO: Riippumatta katemateriaalista on kaikkiin kattoparruihin tehtävä mittamerkinnät. Tässä on sitä varten näppärä vinkki. Ensimmäinen parru mitataan aivan tavalliseen tapaan. Tähän kattoon tulee 31 cm:n levyjä. Parruun ...

 • PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  PUUTYÖNIKSI: Katon mittaaminen

  13/09 VIDEO: Riippumatta katemateriaalista on kaikkiin kattoparruihin tehtävä mittamerkinnät. Tässä on sitä varten näppärä vinkki. Ensimmäinen parru mitataan aivan tavalliseen tapaan. Tähän kattoon tulee 31 cm:n levyjä. Parruun ...

 • PUUTYÖNIKSI: Nauhankiristin ja tuuliristikko

  PUUTYÖNIKSI: Nauhankiristin ja tuuliristikko

  13/09 VIDEO: Kattorakanteeseen kiinnitettävä tuuliristikko estää katon vääntymisen, kohoamisen ja irtoamisen tuulen voimasta. Tässä käytetään valmista pakettia, johon kuuluu neljä päätyhelaa ja 40 m tuuliristikkonauhaa..

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot